§ 1c. - Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.85.801

Akt utracił moc
Wersja od: 21 stycznia 2008 r.
§  1c. 6
 
1.
W przypadku środków spożywczych suszonych lub przetworzonych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin ustalone w tych załącznikach, z tym że poziomy te oblicza się, uwzględniając zagęszczenie wynikające z procesu suszenia albo przetwarzania, a także rozcieńczenie spowodowane przetwarzaniem.
2.
W przypadku środków spożywczych wieloskładnikowych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1, 2 i 3 do rozporządzenia, nie mogą one przekroczyć wartości określonych w tych załącznikach, z tym że poziomy te w środkach spożywczych wieloskładnikowych oblicza się, uwzględniając procentowy udział składników w danym środku spożywczym wieloskładnikowym oraz warunki określone w ust. 1.
6 § 1c dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 24 lutego 2005 r. (Dz.U.05.48.460) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 kwietnia 2005 r.