§ 4. - Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1961.4.27

Akt utracił moc
Wersja od: 31 stycznia 1961 r.
§  4.
1.
Sprzedaż detaliczna mięsa może być prowadzona tylko w uspołecznionych sklepach mięsnych wyznaczonych przez właściwy do spraw handlu wewnętrznego organ prezydium wojewódzkiej rady narodowej (rady narodowej miasta wyłączonego z województwa) w porozumieniu z wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem sanitarnym miasta wyłączonego z województwa).
2.
Sklepy, o których mowa w ust. 1, powinny być wyposażone w urządzenia chłodnicze zapewniające:
1)
temperaturę nie wyższą niż - 8oC - do przechowywania mięsa mrożonego oraz
2)
temperaturę nie przekraczającą +4oC - do przechowywania mięsa chłodzonego.
3.
Mięso nie sprzedane w godzinach, w których sklep jest czynny, wolno przechowywać tylko w odpowiednich urządzeniach chłodniczych określonych w ust. 2.