§ 6. - Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1959.5.34
Akt utracił moc Wersja od: 27 października 1972 r.
§ 6.
Jako oznaki zepsucia lub zanieczyszczenia przyjmuje się w szczególności: 1)
w stosunku do wszelkich grzybów świeżych i konserwowanych:a)
spleśnienie,b)
nadmierne zaczerwienie, 2)
w stosunku do grzybów świeżych:a)
gorzki smak,b)
oślizgłość, jeżeli nie jest ona cechą właściwą gatunkowi, 3)
w stosunku do grzybów suszonych:a)
obcy zapach,b)
porażenie rozkruszkami,c)
nadmierne zawilgocenie lub zanieczyszczenie przypalonymi grzybami bądź piaskiem, 4)
w stosunku do grzybów mrożonych - powtórne zamrożenie po odtajeniu, 5)
w stosunku do grzybów apertyzowanych:a)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,b)
zanieczyszczenie solami metali ciężkich w ilościach szkodliwych dla zdrowia,c)
gorzki smak, 6)
w stosunku do grzybów solonych, kiszonychi marynowanych:a)
maceracja,b)
gorzki smak,c)
bakteryjne zaśluzowacenie zalewy,d)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,e)
zanieczyszczenie mineralne powyżej 0,2%.