§ 3. - Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1959.5.34
Akt utracił moc Wersja od: 27 października 1972 r.
§ 3.
1.
Do obrotu wolno wprowadzać jedynie następujące rodzaje grzybów konserwowanych: 1)
grzyby suszone, jeżeli:a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 pkt 2, 9, 11-15 i 26 orazb)
nie zawierają więcej niż 12% wody, 2)
grzyby mrożone, jeżeli:a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz b)
w celu utrwalenia zostały poddane działaniu temperatury poniżej minus 15°C, 3)
grzyby apertyzowane, jeżeli:a)
do ich sporządzenia użyto grzybów gotowanych lub smażonych jednego gatunku spośród wymienionych w § 2 albo grzybów suszonych (pkt 1) oraz b)
zostały umieszczone w zalewie lub w sosie z dodatkiem przypraw, zamknięte w szczelnym słoju lub puszce, a następnie poddane pasteryzacji lub sterylizacji, 4)
grzyby kiszone, jeżeli:a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 orazb)
zostały zblanszowane i utrwalone fermentacją mlekową, 5)
grzyby solone, jeżeli:a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz b)
zostały zblanszowane i utrwalone dodatkiem soli kuchennej w ilości do 15%, 6)
grzyby marynowane, jeżeli:a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 orazb)
zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie zawierającej do 2,4% kwasu octowego lub mlekowego bądź ich mieszaniny.2.
Grzyby suszone wolno wprowadzać do obrotu jedynie w postaci: 1)
samych kapeluszy, 2)
kapeluszy z trzonami, 3)
krajanki, płatków, grysiku, kaszki lub mączki sporządzonych z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy - pod warunkiem umieszczenia w jednostkowych opakowaniach opatrzonych znakiem wytwórni.