Nadanie statutu Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.154.1280

Akt utracił moc
Wersja od: 21 września 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 września 2002 r.
w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Na podstawie art. 20 ust. 6 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145) zarządza się, co następuje:
Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nadaje się statut, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
______
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

STATUT

GŁÓWNEGO INSPEKTORATU JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

§  1. 
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektoratem", działa na podstawie ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niniejszego statutu.
§  2. 
Głównym Inspektoratem kieruje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektorem", przy pomocy zastępców Głównego Inspektora, dyrektora generalnego oraz kierowników komórek organizacyjnych, wymienionych w § 4.
§  3. 
Główny Inspektor może tworzyć komisje lub zespoły jako organy opiniodawczo-doradcze, o charakterze stałym lub doraźnym, określając cel ich powołania, nazwę, skład osobowy, zakres zadań i tryb działania, w tym sposób finansowania ich działalności.
§  4. 
1. 
W skład Głównego Inspektoratu wchodzą:
1)
Wydział Kontroli Gospodarki Żywnościowej i Środków Produkcji Rolnej;
2)
Wydział Kontroli Obrotu z Zagranicą;
3)
Wydział Badań Rynkowych i Ewidencji;
4)
Wydział Jakości i Orzecznictwa;
5)
Wydział Ekologii Rolniczej;
6)
Wydział Współpracy z Zagranicą i Integracji Europejskiej;
7)
Wydział Nadzoru;
8)
Wydział Szkoleń;
9)
Wydział do Spraw Prowadzenia Punktu Kontaktowego Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO;
10)
Biuro Dyrektora Generalnego;
11)
Stanowisko Pracy do Spraw Audytu Wewnętrznego;
12)
Stanowisko Pracy do Spraw Ochrony Informacji Niejawnych.
2. 
W skład Głównego Inspektoratu wchodzą również: Centralne Laboratorium w Poznaniu, Laboratorium Specjalistyczne w Białej Podlaskiej, Laboratorium Specjalistyczne w Białymstoku, Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni, Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach, Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie, Laboratorium Specjalistyczne w Szczecinie i Laboratorium Specjalistyczne w Warszawie.