§ 2. - Nadanie Instytutowi Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie statusu państwowego instytutu badawczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.18

Akt obowiązujący
Wersja od: 5 stycznia 2021 r.
§  2. 
Przedmiotem działania Instytutu jest prowadzenie:
1)
badań naukowych w zakresie:
a)
pozyskiwania, doskonalenia i przechowywania szczepów drobnoustrojów przemysłowych,
b)
doskonalenia metod obrotu i uboju zwierząt rzeźnych oraz pozyskiwania surowców spożywczych i przemysłowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
c)
modyfikacji procesów bioinżynieryjnych i chemoinżynieryjnych,
d)
otrzymywania biopreparatów i chemopreparatów,
e)
opracowywania technologii bezodpadowych,
f)
opracowywania i adaptacji nowych fizykochemicznych i mikrobiologicznych metod badawczych surowców i produktów żywnościowych;
2)
prac rozwojowych w zakresie:
a)
zastosowania enzymów w modyfikacji żywności,
b)
otrzymywania żywności funkcjonalnej i dietetycznej,
c)
technologii koncentratów spożywczych,
d)
technologii mięsa i tłuszczów,
e)
technologii cukrownictwa;
3)
działalności innowacyjnej mającej na celu zastosowanie nowych szczepów drobnoustrojów w technologiach przemysłu spożywczego celem poprawy ich przydatności żywieniowej oraz obniżenia kosztów produkcji, z uwzględnieniem zmniejszania szkodliwego wpływu technologii na środowisko;
4)
działalności gospodarczej, w tym:
a)
produkcji dozwolonych dodatków do żywności, probiotyków, kultur starterowych oraz produktów spożywczych i użytkowych,
b)
sterylizacji przypraw,
c)
zaopatrywania zakładów przemysłowych w szczepy drobnoustrojów, dozwolone dodatki do żywności i materiały pomocnicze;
5)
działalności innowacyjnej w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności;
6)
monitoringu żywności i środowiska, wykonywanie analiz oraz standaryzacja surowców i produktów w przemyśle fermentacyjnym, owocowo-warzywnym, piekarskim i ciastkarskim, koncentratów spożywczych, zbożowym, ziemniaczanym, chłodniczym, mięsnym, tłuszczowym, cukrowniczym i innym;
7)
szkoleń i konsultacji.