Nadanie Instytutowi Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie statusu państwowego instytutu badawczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.18

Akt obowiązujący
Wersja od: 5 stycznia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 grudnia 2020 r.
w sprawie nadania Instytutowi Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie statusu państwowego instytutu badawczego

Na podstawie art. 21 ust. 5 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1383) zarządza się, co następuje:
1. 
Instytutowi Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego z siedzibą w Warszawie utworzonemu na podstawie uchwały nr 534/54 Rady Ministrów z dnia 2 sierpnia 1954 r. w sprawie przekształcenia Głównego Instytutu Przemysłu Rolnego i Spożywczego w Instytut Przemysłu Fermentacyjnego oraz nadania mu statutu, zarządzenia nr 15 Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 26 marca 1988 r. w sprawie zmiany nazwy Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego, rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2002 r. w sprawie połączenia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego z Centralnym Laboratorium Przemysłu Koncentratów Spożywczych, Centralnym Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż oraz Zakładem Badawczym Przemysłu Piekarskiego (Dz. U. poz. 1961), rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2007 r. w sprawie połączenia Centralnego Laboratorium Chłodnictwa, Centralnego Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego, Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Dz. U. poz. 1837), rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 czerwca 2009 r. w sprawie połączenia Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Instytutu Przemysłu Cukrowniczego oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Dz. U. poz. 831) oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 września 2012 r. w sprawie zmiany nazwy Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Dz. U. poz. 1053), zwanemu dalej "Instytutem", nadaje się status państwowego instytutu badawczego.
2. 
Instytut używa nazwy "Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy".
3. 
Nadzór nad Instytutem sprawuje minister właściwy do spraw rynków rolnych.
Przedmiotem działania Instytutu jest prowadzenie:
1)
badań naukowych w zakresie:
a)
pozyskiwania, doskonalenia i przechowywania szczepów drobnoustrojów przemysłowych,
b)
doskonalenia metod obrotu i uboju zwierząt rzeźnych oraz pozyskiwania surowców spożywczych i przemysłowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
c)
modyfikacji procesów bioinżynieryjnych i chemoinżynieryjnych,
d)
otrzymywania biopreparatów i chemopreparatów,
e)
opracowywania technologii bezodpadowych,
f)
opracowywania i adaptacji nowych fizykochemicznych i mikrobiologicznych metod badawczych surowców i produktów żywnościowych;
2)
prac rozwojowych w zakresie:
a)
zastosowania enzymów w modyfikacji żywności,
b)
otrzymywania żywności funkcjonalnej i dietetycznej,
c)
technologii koncentratów spożywczych,
d)
technologii mięsa i tłuszczów,
e)
technologii cukrownictwa;
3)
działalności innowacyjnej mającej na celu zastosowanie nowych szczepów drobnoustrojów w technologiach przemysłu spożywczego celem poprawy ich przydatności żywieniowej oraz obniżenia kosztów produkcji, z uwzględnieniem zmniejszania szkodliwego wpływu technologii na środowisko;
4)
działalności gospodarczej, w tym:
a)
produkcji dozwolonych dodatków do żywności, probiotyków, kultur starterowych oraz produktów spożywczych i użytkowych,
b)
sterylizacji przypraw,
c)
zaopatrywania zakładów przemysłowych w szczepy drobnoustrojów, dozwolone dodatki do żywności i materiały pomocnicze;
5)
działalności innowacyjnej w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności;
6)
monitoringu żywności i środowiska, wykonywanie analiz oraz standaryzacja surowców i produktów w przemyśle fermentacyjnym, owocowo-warzywnym, piekarskim i ciastkarskim, koncentratów spożywczych, zbożowym, ziemniaczanym, chłodniczym, mięsnym, tłuszczowym, cukrowniczym i innym;
7)
szkoleń i konsultacji.
Do zadań Instytutu szczególnie ważnych dla planowania i realizacji polityki państwa, których wykonywanie jest niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa publicznego, rozwoju gospodarki żywnościowej, ochrony środowiska i poprawy jakości życia obywateli, wykonywanych w sposób ciągły należy:
1)
prowadzenie Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych;
2)
opracowywanie standardów rynkowych i wymagań dla wybranych produktów rolno-spożywczych objętych działalnością Instytutu;
3)
analiza jakości surowców rolnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożenia wystąpienia substancji skażających;
4)
monitoring stanu zagrożenia środowiska naturalnego przez branże przemysłu rolno-spożywczego objęte działalnością Instytutu w odniesieniu do norm Unii Europejskiej;
5)
kreowanie zrównoważonego rozwoju rolnictwa na obszarach górskich i podgórskich, uwzględniając monitoring uwarunkowań produkcji zwierzęcej na terenach górskich oraz opracowanie metod jej optymalizacji.
Źródłem finansowania zadań Instytutu są środki finansowe:
1)
uzyskane z przychodów własnych w związku z prowadzoną działalnością, w szczególności badawczo-rozwojową oraz gospodarczą;
2)
pochodzące z subwencji i dotacji uzyskiwanych na zasadach określonych w ustawie z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2020 r. poz. 85, 374, 695, 875 i 1086) lub dotacji celowych uzyskiwanych na zasadach określonych w ustawie z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych;
3)
z realizacji projektów finansowanych z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Narodowego Centrum Nauki;
4)
pozyskiwane na realizację projektów finansowanych z udziałem środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz z innych źródeł zagranicznych;
5)
uzyskiwane z innych źródeł.
Dysponentem środków budżetowych przeznaczonych na realizację zadań Instytutu, o których mowa w § 3, jest minister właściwy do spraw rolnictwa oraz minister właściwy do spraw rynków rolnych.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.