Nabywanie uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego.
Dz.U.2015.742
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 kwietnia 2015 r.
w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego
w wysokości 28,00 zł, a pozostali członkowie komisji kwalifikacyjnej - 23,00 zł.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:
a) wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,
b) utrzymania zwierząt oraz produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem pszczelarstwa;
2) zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;
3) przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;
4) przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania materiału siewnego i obrotu nim;
5) przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających uprawę roślin;
6) zasady chowu i hodowli zwierząt;
7) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi rejestracji;
8) przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;
9) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
10) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
11) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
12) podstawy rachunkowości.
2. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji zbiór ze stanu naturalnego:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;
2) przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;
3) przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;
4) przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;
5) przepisy o ochronie przyrody w zakresie:
a) formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór roślin i ochrony gatunkowej,
b) gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;
6) zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;
7) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
8) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
9) podstawy rachunkowości.
3. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji pszczelarstwo:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;
2) zasady utrzymywania pszczół;
3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz zwalczania chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób zakaźnych pszczół podlegających obowiązkowi rejestracji;
4) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
5) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
6) podstawy rachunkowości.
4. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji produkty akwakultury i wodorosty morskie:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów morskich;
2) zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;
3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;
4) przepisy prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;
5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
7) podstawy rachunkowości.
5. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;
2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczeń żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz wymagań szczególnych w zakresie higieny;
3) przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;
4) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;
6) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
7) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
8) podstawy rachunkowości.
6. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym wprowadzania na rynek produktów importowanych;
2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania zakładów, znakowania żywności oraz wymagań szczególnych w zakresie higieny;
3) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
4) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz wpisu zakładu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
7) podstawy rachunkowości.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISIE DO REJESTRU INSPEKTORÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISIE DO REJESTRU INSPEKTORÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZÓR IMIENNEJ PIECZĘCI INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
WZÓR IMIENNEJ PIECZĘCI INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »