Nabywanie uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.94.607

Akt utracił moc
Wersja od: 31 maja 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 maja 2010 r.
w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego

Na podstawie art. 21 ust. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
rodzaje specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, zwanej dalej "ustawą";
2)
szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy, zwanych dalej "rodzajami specjalizacji";
3)
warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 ustawy, zwanego dalej "egzaminem", w tym jego dokumentowanie;
4)
sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
5)
wzór zaświadczenia o zdaniu egzaminu i wzór imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy;
6)
wysokość i sposób wnoszenia opłat za przeprowadzenie egzaminu oraz wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej.
1.
Określa się następujące rodzaje specjalizacji:
1)
ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt;
2)
zbiór ze stanu naturalnego;
3)
pszczelarstwo;
4)
produkty akwakultury i wodorosty morskie;
5)
przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;
6)
wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.
2.
Szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji, jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
1.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektorem", podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informacje o:
1)
rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;
2)
terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.
2.
Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar, na piśmie, Głównemu Inspektorowi co najmniej na 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.
3.
Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2, zawiera imię, nazwisko, imiona rodziców, datę i miejsce urodzenia osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.
4.
Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, dołącza się kopię:
1)
dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu;
2)
dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu.
1.
Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna powołana przez Głównego Inspektora, w skład której wchodzi czterech członków.
2.
W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:
1)
wykształcenie wyższe;
2)
wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych egzaminem.
3.
Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej.
1.
Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień, o których mowa w § 2 ust. 2.
2.
Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania egzaminu.
3.
O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź jest przyznawany 1 punkt, a za każdą odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi - 0 punktów.
4.
Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu co najmniej 70 % liczby możliwych do uzyskania punktów.
1.
Z egzaminu komisja kwalifikacyjna sporządza protokół, który zawiera w szczególności:
1)
datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2)
skład komisji kwalifikacyjnej;
3)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres oraz rodzaj, numer i serię dokumentu tożsamości osoby przystępującej do egzaminu;
4)
liczbę punktów, jaką uzyskała osoba przystępująca do egzaminu z pisemnego testu.
2.
Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3.
O wynikach egzaminu Główny Inspektor informuje na piśmie osoby przystępujące do egzaminu, podając liczbę punktów, jaką te osoby uzyskały z pisemnego testu.
Określa się wzór:
1)
zaświadczenia o zdaniu egzaminu, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
2)
imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
1.
Za przeprowadzenie egzaminu:
1)
przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 28,00 zł,
2)
członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 23,00 zł

- za każdą osobę przystępującą do egzaminu.

2.
Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1, wypłaca Główny Inspektor.
1.
Za przystąpienie do egzaminu ustala się opłatę w wysokości 150,00 złotych za pierwszą specjalizację i 50,00 złotych za każdy kolejny z rodzajów specjalizacji, o której uzyskanie ubiega się osoba przystępująca do egzaminu.
2.
Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia egzaminu.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

 SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ OBJĘTYCH EGZAMINEM, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI

1. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:

a) wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,

b) utrzymania zwierząt oraz wytwarzania produktów zwierzęcych, z wyłączeniem pszczelarstwa;

2) zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;

3) przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;

4) przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania i obrotu materiałem siewnym;

5) przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających uprawę roślin;

6) zasady chowu i hodowli zwierząt;

7) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami i w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;

8) przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;

9) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

10) przepisy dotyczące udzielenia pomocy finansowej producentom ekologicznym na podstawie przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich;

11) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

12) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

13) podstawy rachunkowości.

2. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - zbiór ze stanu naturalnego:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;

2) przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;

3) przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;

4) przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;

5) przepisy o ochronie przyrody w zakresie:

a) formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór roślin i ochrony gatunkowej,

b) gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;

6) zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;

7) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

8) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

9) podstawy rachunkowości.

3. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - pszczelarstwo:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;

2) zasady utrzymywania pszczół;

3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz w zakresie zwalczania chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;

4) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

5) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

6) podstawy rachunkowości.

4. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - produkty akwakultury i wodorosty morskie:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów morskich;

2) zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;

3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;

4) przepisy Prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7) podstawy rachunkowości.

5. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;

2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3) przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;

4) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;

6) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

7) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

8) podstawy rachunkowości.

6. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym wprowadzania na rynek produktów importowanych;

2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania zakładów, znakowania żywności oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

4) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7) podstawy rachunkowości.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 ZAŚWIADCZENIE O ZDANIU EGZAMINU

WZÓR

wzór

ZAŁĄCZNIK Nr  3

 PIECZĘĆ IMIENNA INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

WZÓR

wzór