§ 8. - Nabywanie uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowanie tych czynności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2014.102 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 21 stycznia 2014 r.
§ 8.
1.
Określa się wzory:1)
zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;2)
pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;3)
protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:a)
ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,b)
ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,c)
ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,d)
pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,e)
ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 od rozporządzenia.2.
Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:1)
miejsca ustalenia klas jakości;2)
daty ustalenia klas jakości;3)
dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);4)
rzeczoznawcy;5)
metody ustalenia klas jakości;6)
wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:a)
kategorię tuszy,b)
klasę uformowania,c)
klasę otłuszczenia,d)
masę tuszy ciepłej,e)
masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej- z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;
7)
prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.2a.
Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.3.
Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:1)
miejsca ustalenia klas jakości;2)
daty ustalenia klas jakości;3)
dostawcy żywca;4)
rzeczoznawcy;5)
metody ustalenia klas jakości;6)
wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:a)
opis oszacowanych wartości odnoszących się do:-
grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą M,-
grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą F,b)
klasy jakości,c)
oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,d)
masę tuszy ciepłej,e)
masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,f)
masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;7)
prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.3a.
Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.4.
Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.5.
Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:1)
uwagi lub adnotacje o ich braku;2)
pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;3)
datę i miejsce wystawienia protokołu;4)
potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »