Art. 34. - Monopol spirytusowy, opodatkowanie kwasu octowego i drożdży oraz sprzedaż napojów alkoholowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1932.63.586

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1949 r.
Art.  34.
1.
Za spirytus, dostarczany na poczet kontyngentu zakupu, wypłacana będzie monopolowa cena nabycia, która składać się będzie:
a)
z podstawowej ceny,
b)
z dodatków i potrąceń, zależnie od wysokości produkcji spirytusu na cele konsumcyjne.
2.
Podstawową cenę za spirytus, który będzie dostarczany na poczet kontyngentu zakupu w ciągu bieżącej kampanji, ustala w grudniu każdego roku Minister Skarbu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Reform Rolnych.
3.
Podstawowa cena winna być obliczana na bieżącą kampanię dla każdego województwa oddzielnie tak, aby pokrywała przeciętne koszty produkcji dobrze prowadzonej gorzelni rolniczej, wypędzającej w ciągu kampanji 700 hektolitrów spirytusu 100°, przyczem wartość wywaru nie będzie potrącana. Przeciętne koszty produkcji będą ustalane dla odpędu spirytusu z ziemniaków i jęczmienia na słód.
4.
Koszt ziemniaków i jęczmienia na słód określany będzie na podstawie przeciętnych rynkowych cen tych ziemiopłodów, przyjętych do obliczenia ceny nabycia w trzech kolejnych kampanjach z kampanją bieżącą włącznie. W obliczaniu ceny nabycia mają być uwzględniane przeciętne koszty dostawy spirytusu (art. 31) oraz wynagrodzenie przedsiębiorcy za używanie jego naczyń do przewozu spirytusu koleją lub statkiem.
5.
Do podstawowej ceny dolicza się lub też się z niej potrąca - zależnie od wysokości produkcji spirytusu w danej kampanji (ust. 1 lit. b) - następujące dodatki lub potrącenia:

do 300 hl 100° - 30 % dodatku

od 301 do 400 hl 100° - 25 % dodatku

od 401 do 500 hl 100° - 20 % dodatku

od 501 do 600 hl 100° - 10 % dodatku

od 601 do 800 hl 100° - bez dodatku i potrącenia

od 801 do 1.000 hl 100° - 8 % potrącenia

od 1.001 do 1.300 hl 100° - 13 % potrącenia

ponad 1.300 hl 100° - 15 % potrącenia.

6.
Jeżeli wskutek stosowania niższego procentu dodatku, względnie wyższego procentu potrącenia, suma należna za większą ilość kontyngentu zakupu spirytusu byłaby niższa od sumy należnej za mniejszą ilość, natenczas należy wypłacić najwyższą sumę, jaka wypadnie z obliczenia za mniejszą ilość spirytusu.