Monitorowanie substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych.
Dz.U.2017.1246
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 21 czerwca 2017 r.
w sprawie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych 2
- zwanych dalej "laboratoriami".
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ SUBSTANCJI NIEDOZWOLONYCH OBJĘTYCH MONITOROWANIEM
WYKAZ SUBSTANCJI NIEDOZWOLONYCH OBJĘTYCH MONITOROWANIEM
1) stilbeny, pochodne stilbenów oraz ich sole i estry;
2) substancje tyreostatyczne;
3) steroidy;
4) laktony kwasu rezorcylowego, w tym zeranol;
5) beta-agoniści;
6) substancje farmakologicznie czynne, które są określone w tabeli 2 załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 15 z 20.01.2010, str. 1).
2. Grupa B - produkty lecznicze, w tym substancje niedozwolone, które mogą być użyte do celów weterynaryjnych, zanieczyszczenia chemiczne oraz inne zanieczyszczenia:
1) substancje przeciwbakteryjne, w tym sulfonamidy, chinolony;
2) inne produkty lecznicze:
a) leki przeciwrobacze,
b) kokcydiostatyki,
c) karbaminiany i pyretroidy,
d) neuroleptyki,
e) niesteroidowe leki przeciwzapalne,
f) inne substancje farmakologicznie czynne;
3) zanieczyszczenia chemiczne i inne zanieczyszczenia:
a) pestycydy chloroorganiczne i polichlorowane bifenyle (PCB),
b) pestycydy fosforoorganiczne,
c) pierwiastki toksyczne,
d) mikotoksyny,
e) barwniki,
f) inne.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES BADAŃ, GATUNKI ZWIERZĄT, MINIMALNE LICZBY POBIERANYCH PRÓBEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ROLNICZYM HANDLU DETALICZNYM PRODUKTACH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO I ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, A TAKŻE MINIMALNA LICZBA ZWIERZĄT, OD KTÓRYCH POBIERA SIĘ PRÓBKI
ZAKRES BADAŃ, GATUNKI ZWIERZĄT, MINIMALNE LICZBY POBIERANYCH PRÓBEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ROLNICZYM HANDLU DETALICZNYM PRODUKTACH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO I ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, A TAKŻE MINIMALNA LICZBA ZWIERZĄT, OD KTÓRYCH POBIERA SIĘ PRÓBKI
I.
Bydło
Bydło
1) grupa A: 0,25%:
a) 50% próbek pobiera się od żywych zwierząt w gospodarstwie, przy czym 25% próbek badanych na obecność substancji należących do podgrupy A5 może być pobrana jako próbki pasz lub wody przeznaczonej do pojenia zwierząt,
b) 50% próbek pobiera się po uboju w rzeźni;
2) grupa B: 0,15%:
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6.
II.
Świnie
Świnie
1) grupa A: 0,02%, przy czym próbki pobiera się w rzeźniach oraz dodatkowo pobiera się próbki wody przeznaczonej do pojenia zwierząt, pasz, wydalin lub innych próbek w gospodarstwach, z tym że na 100 000 świń poddawanych ubojowi w poprzednim roku kontroluje się co najmniej jedno gospodarstwo;
2) grupa B: 0,03%:
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6. Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
III.
Owce i kozy
Owce i kozy
1) grupa A: 0,01%;
2) grupa B: 0,04%:
a) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6. Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
IV.
Koniowate
Koniowate
V.
Drób
Drób
1) grupa A: 50%, przy czym jedną piątą próbek pobiera się w gospodarstwie;
2) grupa B: 50%:
a) 3 0% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5% ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6. Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
VI.
Ryby
Ryby
1) grupa A: jedna trzecia próbek, przy czym próbki pobiera się w gospodarstwie od ryb na wszystkich etapach produkcji; w przypadku hodowli morskich próbki mogą być pobrane z pasz, jeżeli nie jest możliwe pobranie próbek od ryb;
2) grupa B: dwie trzecie próbek, przy czym próbki pobiera się w gospodarstwie lub w zakładzie przetwórczym, w hurtowniach, pod warunkiem że jest możliwe ustalenie gospodarstw, z których one pochodzą.
2. We wszystkich przypadkach próbki pobrane w gospodarstwach pochodzą z nie mniejszej ilości niż 10% miejsc chowu lub hodowli ryb.
3. W przypadku podejrzenia stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych lub innych substancji chemicznych, a także w przypadku możliwości występowania zanieczyszczeń środowiskowych, badaniami obejmuje się produkty rybołówstwa inne niż określone w ust. 1, z tym że pobrane próbki stanowią dodatkową pulę próbek w stosunku do ilości próbek określonych w ust. 1.
VII.
Mleko
Mleko
1) 70% próbek bada się na obecność pozostałości produktów leczniczych, przy czym każdą próbkę bada się na obecność nie mniej niż czterech różnych substancji należących do co najmniej trzech podgrup wśród podgrup: A6, B1, B2a oraz B2e;
2) 15% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3;
3) pozostałe 15% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Próbki mleka surowego pobiera się w gospodarstwie ze zbiornika z zebranym mlekiem albo w zakładzie mleczarskim przed opróżnieniem zbiornika mleka.
3. W razie potrzeby badaniami obejmuje się mleko surowe pochodzące od innych zwierząt niż wymienione w ust. 1, z tym że pobrane próbki stanowią dodatkową pulę próbek w stosunku do ilości próbek określonych w ust. 1.
VIII.
Jaja
Jaja
1) 70% próbek bada się na obecność co najmniej jednej substancji z następujących podgrup: A6, B1 oraz B2b;
2) 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń, ale bada się na obecność substancji z podgrupy B3a.
2. Co najmniej 30% próbek pobiera się w zakładzie pakowania jaj.
3. W razie potrzeby badaniami obejmuje się jaja pochodzące od innych gatunków drobiu, niż określone w ust. 1, z tym że pobrane próbki stanowią dodatkową pulę próbek w stosunku do ilości próbek określonych w ust. 1.
IX.
Króliki
Króliki
1) grupa A: 30% próbek:
a) 70% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy A6,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z pozostałych podgrup grupy A;
2) grupa B: 70% próbek:
a) 3 0% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B2,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3,
d) pozostałe 30% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Próbki pobiera się w gospodarstwie lub w rzeźni.
3. Dodatkowo w gospodarstwie mogą być pobrane próbki wody przeznaczonej do pojenia zwierząt lub próbki pasz.
X.
Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
Zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
1) grupa A: 20%, przy czym przynajmniej 51% próbek bada się na obecność substancji z podgrup A5 i A6; pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń;
2) grupa B: 70%:
a) 3 0% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B1,
b) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B2a i B2b,
c) 10% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B2c i B2e,
d) 30% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3.
2. Pozostałe 10% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
3. Próbki pobiera się w rzeźni lub w zakładzie rozbioru. Dodatkowo w gospodarstwie mogą być pobrane próbki wody przeznaczonej do pojenia zwierząt lub próbki pasz.
XI.
Zwierzęta łowne
Zwierzęta łowne
XII.
Miód
Miód
1) 50% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B1 i B2c;
2) 40% próbek bada się na obecność substancji z podgrupy B3a, B3b i B3c;
3) pozostałe 10% próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
XIII.
Przywożone produkty pochodzenia zwierzęcego
Przywożone produkty pochodzenia zwierzęcego
XIV.
Żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdująca się w rolniczym handlu detalicznym
Żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdująca się w rolniczym handlu detalicznym
ZAŁĄCZNIK Nr 3
RODZAJE I WIELKOŚĆ PRÓBEK POBIERANYCH DO BADAŃ
RODZAJE I WIELKOŚĆ PRÓBEK POBIERANYCH DO BADAŃ
Rodzaj próbki | Wielkość próbki | Gatunek zwierząt | Uwagi |
Mocz | 150 ml | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate | - |
Krew (surowica lub osocze) | 100 (10-30) ml | bydło, świnie, drób, owce, kozy | krew w kierunku grupy A3: - 100 ml (bez dodatku heparyny w szklanym opakowaniu) - 20 ml surowicy krew w kierunku grupy A6: - 30 ml osocza (heparynizowanej krwi), od drobiu 10 ml |
Mięśnie | 300 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, króliki | - |
Wątroba | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, króliki | drób - próbka łączna z gospodarstwa |
Nerki | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, króliki | - |
Płuca | 100 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, króliki | drób - próbka łączna z gospodarstwa |
Tkanka tłuszczowa | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, króliki | w kierunku grupy A3 - tłuszcz okołonerkowy |
Sierść | 2 g | bydło, świnie | - |
Woda przeznaczona do pojenia zwierząt | 200 ml | bydło, świnie, drób | - |
Pasze | 500 g lub 500 ml | bydło, świnie, drób, ryby | - |
Mleko surowe | 500 ml | krowy, kozy, owce | - |
Jaja | 12 szt. | kury, przepiórki, inne gatunki drobiu | - |
Ryby | 1 ryba (min. 1 kg) | - | - |
Miód | 200 g | - | - |
Przywożone produkty pochodzenia zwierzęcego | 300 g | - | - |
Żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdująca się w rolniczym handlu detalicznym | 300 g | - | - |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (4)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (1)
Akty implementowane liczba obiektów na liście: (2)
- Decyzja 98/179/WE ustanawiająca szczegółowe zasady pobierania próbek do celów monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego
- Decyzja 97/747/WE ustalająca poziomy i częstotliwości pobierania próbek przewidzianych dyrektywą Rady 96/23/WE w sprawie kontroli niektórych substancji i ich pozostałości w niektórych produktach zwierzęcych