Art. 2. - Mleczarstwo.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1936.35.272

Akt utracił moc
Wersja od: 6 maja 1936 r.
Art.  2.
(1)
Minister Rolnictwa i Reform Rolnych ustali w drodze rozporządzeń, wydanych w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu, wymagania, jakim powinny odpowiadać:
1)
pomieszczenia i urządzenia zakładów mleczarskich,
2)
zawodowe przygotowanie technicznych kierowników tych zakładów.
(2)
Nadto Minister Rolnictwa i Reform Rolnych może w drodze rozporządzeń wprowadzać obowiązek dla pewnych typów zakładów mleczarskich:
1)
prowadzenia przez zakłady mleczarskie wykazów surowców oraz przerobu według zasad, ustalonych w rozporządzeniu,
2)
stosowania przez zakłady mleczarskie ustalonych w rozporządzeniu technicznych metod wytwarzania poszczególnych rodzajów przetworów mleczarskich,
3)
używania surowca, odpowiadającego pod względem jakości wymaganiom, określonym w rozporządzeniu,
4)
obliczania cen za dostarczane zakładom mleczarskim mleko w stosunku do jego jakości oraz zawartości w niem tłuszczu.