Metody pobierania i badania próbek owoców i warzyw dostarczonych do przetwórcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.180.1865

Akt utracił moc
Wersja od: 18 sierpnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 sierpnia 2004 r.
w sprawie metod pobierania i badania próbek owoców i warzyw dostarczonych do przetwórcy

Na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 19 lutego 2004 r. o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (Dz. U. Nr 62, poz. 572) zarządza się, co następuje:
Próbki przeznaczone do oceny jakości owoców i warzyw dostarczonych do przetwórcy są pobierane w sposób określony w rozporządzeniu 1148/2001/WE z dnia 12 czerwca 2001 r. w sprawie kontroli zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw w załączniku IV (Dz. Urz. WE L 156 z 13.06.2001) zmienionym rozporządzeniem 408/2003/WE z dnia 5 marca 2003 r. (Dz. Urz. UE L 062 z 06.03.2003).
1.
Próbki są badane organoleptycznie oraz fizykochemicznie na obecność:
1)
zanieczyszczeń organicznych, za które uważa się ciała obce pochodzenia roślinnego,
2)
zanieczyszczeń mineralnych, za które uważa się ciała obce pochodzenia nieorganicznego,
3)
wadliwych owoców i warzyw
-
w dostarczonej partii.
2.
Przy badaniu partii owoców i warzyw na obecność zanieczyszczeń organicznych, mineralnych oraz wadliwości owoców i warzyw stosuje się kryteria określone w rozporządzeniu 217/2002/WE z dnia 5 lutego 2002 r. ustalającym kryteria kwalifikujące surowce w ramach systemu pomocy produkcyjnej w rozporządzeniu 2201/96 (Dz. Urz. WE L 35 z 6.02.2002).
Próbki owoców i warzyw dostarczonych do przetwórcy są pobierane i badane przy każdej dostawie owoców i warzyw.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).