§ 2. - Metody analiz mięsa drobiowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.34.301

Akt obowiązujący
Wersja od: 4 marca 2004 r.
§  2.
1.
Sprawdzenia wymagań jakościowych dokonuje się wzrokowo w świetle dziennym rozproszonym.
2.
Jeżeli sprawdzenie wymagań jakościowych wymaga rozmrożenia mięsa drobiowego, to mięso pozostawia się w zamkniętych, szczelnych opakowaniach jednostkowych, a w razie uszkodzenia opakowania jednostkowego przekłada się je do nowego szczelnego opakowania jednostkowego.
3.
Rozmrażania dokonuje się w wodzie o temperaturze około 30 °C w ciągu 2-5 godzin, do momentu otrzymania temperatury od 0 °C do 4 °C wewnątrz:
1)
mięśnia piersiowego - w razie analizy tuszki drobiowej;
2)
mięśni - w razie analizy elementów tuszek drobiowych.