§ 1. - Metody analiz fermentowanych napojów winiarskich wykonywanych w ramach nadzoru nad jakością handlową tych napojów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1469

Akt obowiązujący
Wersja od: 12 lipca 2022 r.
§  1. 
1. 
Analizy fermentowanych napojów winiarskich do celów kontroli w zakresie jakości handlowej wykonuje się przy użyciu następujących metod:
1)
oznaczania gęstości w temperaturze 20°C, która jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
oznaczania zawartości alkoholu w % objętościowych, która jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
oznaczania zawartości ekstraktu ogólnego, która jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4)
oznaczania zawartości cukrów redukujących oraz cukrów redukujących po inwersji, które są określone w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
5)
oznaczania zawartości popiołu, która jest określona w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
6)
oznaczania kwasowości ogólnej, która jest określona w załączniku nr 6 do rozporządzenia;
7)
oznaczania kwasowości lotnej, która jest określona w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
2. 
Analizy, o których mowa w ust. 1, mogą być również wykonywane przy użyciu metod innych niż wymienione w ust. 1, pod warunkiem że uzyskane wyniki zapewniają porównywalną powtarzalność i odtwarzalność wyników tych analiz, przy czym za ostateczne uznaje się wyniki uzyskane z analiz wykonanych przy użyciu metod określonych w ust. 1.