Metody analiz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego oraz metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.24.154

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 stycznia 2007 r.
w sprawie metod analiz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego oraz metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej

Na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz. U. Nr 208, poz. 1539) zarządza się, co następuje:
Metodami analizy alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej są:
1)
ocena barwy lub klarowności,
2)
pomiar czasu odbarwiania roztworu nadmanganianu(VII)potasu (próba Langa),
3)
oznaczanie:
a)
zawartości aldehydów,
b)
zawartości alkoholi wyższych,
c)
kwasowości całkowitej,
d)
zawartości estrów,
e)
zawartości lotnych zasad azotowych,
f)
zawartości metanolu,
g)
zawartości suchej pozostałości po odparowaniu,
4)
test graniczny na obecność furfuralu,
5)
test UV,
6)
oznaczanie zawartości izotopu węgla 14C w alkoholu etylowym

- wykonywane w sposób określony w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 625/2003 z dnia 2 kwietnia 2003 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1623/2000 ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina w odniesieniu do mechanizmów rynkowych (Dz. Urz. UE L 90 z 8.04.2003, str. 4; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 374);

7)
oznaczanie zawartości alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego wyrażonej w procentach objętościowych - wykonywane w sposób określony w załączniku do rozporządzenia.
Do przeprowadzenia analizy alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej można zastosować metody inne niż wymienione w § 1, przy czym za ostateczny uznaje się wynik jednej z metod wymienionych w § 1.
Pobieranie próbek alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej wykonuje się zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

ZAŁĄCZNIK 

OZNACZANIE ZAWARTOŚCI ALKOHOLU ETYLOWEGO POCHODZENIA ROLNICZEGO WYRAŻONEJ W PROCENTACH OBJĘTOŚCIOWYCH

Oznaczenie zawartości alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego wyrażonej w procentach objętościowych wykonuje się przy użyciu elektronicznego analizatora gęstości.

Przygotowanie próbki do analizy

Pobrana próbka alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego jest przechowywana w hermetycznym pojemniku zabezpieczającym ją przed dostępem powietrza i wilgoci. Należy przestrzegać, aby zamknięcie pojemnika nie miało kontaktu z próbką i nie stosować żadnych substancji uszczelniających to zamknięcie. Przed przystąpieniem do wykonania analizy pobraną próbkę miesza się w celu jej ujednolicenia.

1. Aparatura

Do oznaczania zawartości alkoholu stosuje się elektroniczny analizator gęstości o dokładności pomiaru co najmniej 0,08 %, wyskalowany w procentach objętościowych (% obj.).

2. Wykonanie oznaczania

Pomiaru dokonuje się przy użyciu elektronicznego analizatora gęstości w temperaturze 20 °C, zgodnie z instrukcją obsługi. Odczytuje się zawartość alkoholu etylowego w % obj.

Obliczanie wyniku

Wynikiem oznaczania zawartości alkoholu etylowego jest średnia arytmetyczna uzyskana co najmniej z dwóch równolegle wykonanych pomiarów, różniących się między sobą nie więcej niż o 0,08 % obj.