§ 1. - Metody analiz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego oraz metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.24.154

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2007 r.
§  1.
Metodami analizy alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej są:
1)
ocena barwy lub klarowności,
2)
pomiar czasu odbarwiania roztworu nadmanganianu(VII)potasu (próba Langa),
3)
oznaczanie:
a)
zawartości aldehydów,
b)
zawartości alkoholi wyższych,
c)
kwasowości całkowitej,
d)
zawartości estrów,
e)
zawartości lotnych zasad azotowych,
f)
zawartości metanolu,
g)
zawartości suchej pozostałości po odparowaniu,
4)
test graniczny na obecność furfuralu,
5)
test UV,
6)
oznaczanie zawartości izotopu węgla 14C w alkoholu etylowym

- wykonywane w sposób określony w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 625/2003 z dnia 2 kwietnia 2003 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1623/2000 ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina w odniesieniu do mechanizmów rynkowych (Dz. Urz. UE L 90 z 8.04.2003, str. 4; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 374);

7)
oznaczanie zawartości alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego wyrażonej w procentach objętościowych - wykonywane w sposób określony w załączniku do rozporządzenia.