Materiały paszowe wprowadzane do obrotu.
Dz.U.2003.44.384
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 lutego 2003 r.
w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
MATERIAŁY PASZOWE ORAZ NAZWY, POD KTÓRYMI MATERIAŁY TE MOGĄ BYĆ WPROWADZONE DO OBROTU
MATERIAŁY PASZOWE ORAZ NAZWY, POD KTÓRYMI MATERIAŁY TE MOGĄ BYĆ WPROWADZONE DO OBROTU
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Opis materiału paszowego |
1 | 2 | 3 |
I. ZIARNO ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Owies | Ziarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa |
2 | Płatki owsiane | Produkt uzyskiwany przez walcowanie parowanego owsa; może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej |
3 | Śruta owsiana | Produkt uzyskiwany w procesie przetwarzania obłuszczonego ziarna owsa na kaszę lub mąkę; składa się głównie z otrąb owsianych i bielma |
4 | Otręby i łuski owsiane | Produkt uboczny uzyskiwany w procesie rozdrabniania i przesiewania owsa na kaszę owsianą; składa się zasadniczo z otrąb i łusek owsianych |
5 | Jęczmień | Ziarno Hordeum vulgare L. |
6 | Śruta jęczmienna | Produkt uzyskiwany w procesie przetwarzania obłuszczonego ziarna jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę |
7 | Białko jęczmienne | Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji skrobi jęczmiennej; składa się zasadniczo z białka uzyskanego w procesie oddzielania skrobi |
8 | Ryż połamany | Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu lub szkliwieniu ryżu Oryza sativa L.; zawiera głównie niewymiarowe lub połamane ziarna |
9 | Otręby ryżowe (brązowe) | Produkt uboczny uzyskiwany podczas pierwszego polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków |
10 | Otręby ryżowe (białe) | Produkt uboczny uzyskiwany podczas drugiego polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków |
11 | Otręby ryżowe z węglanem wapnia | Produkt uboczny uzyskiwany podczas polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo ze srebrzystych łusek, cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania |
12 | Mączka paszowa z ryżu parzonego | Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu łuskanego, parzonego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania |
13 | Śruta ryżu pastewnego | Produkt uzyskiwany przez rozdrobnienie ryżu pastewnego; składa się z zielonych, mączystych lub niedojrzałych ziaren, oddzielonych w procesie mielenia ryżu łuskanego, lub z normalnych łuskanych ziaren o żółtym zabarwieniu lub mających plamy |
14 | Makuch z ryżowych zarodków | Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają cząstki bielma i łuski |
15 | Poekstrakcyjne zarodki ryżowe | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji oleju, po ekstrakcji zarodków ryżowych, do których przylegają cząstki bielma i łuski |
16 | Skrobia ryżowa | Technicznie czysta skrobia ryżowa |
17 | Proso | Ziarno Panicum miliaceum L. |
18 | Żyto | Ziarno Secale cereale L. |
19 | Śruta żytnia(1) | Produkt uzyskiwany z przesiewanego żyta przy produkcji mąki; składa się zasadniczo z rozdrobnionych cząstek bielma, z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i odpadków ziarna |
20 | Mąka żytnia paszowa | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z rozdrobnionego i przesiewanego żyta; składa się zasadniczo z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb żytnich |
21 | Otręby żytnie | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z rozdrobnionego i przesianego żyta; składa się z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma |
22 | Sorgo | Ziarno Sorghum bicolor (L.) Moench s.l, |
23 | Pszenica | Ziarno Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy |
24 | Śruta pszenna(1) | Produkt uzyskiwany z przesiewu rozdrobnionego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu przy produkcji mąki; składa się zasadniczo z cząstek bielma, z drobnymi fragmentami zewnętrznych łusek i odpadków ziarna |
25 | Mąka pszenna paszowa | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z przesiewu rozdrobnionej pszenicy lub łuskanego orkiszu; składa się z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrębów pszennych |
26 | Otręby pszenne(2) | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z przesiewu pszenicy lub łuskanego orkiszu; składa się z rozdrobnionych zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma |
27 | Kiełki pszenne | Produkt uboczny przy produkcji mąki składający się zasadniczo z kiełków pszennych, walcowanych lub otrzymywanych w inny sposób, do których mogą przylegać fragmenty bielma lub zewnętrznych łusek |
28 | Gluten pszenny | Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi pszennej; składa się zasadniczo z glutenu otrzymanego podczas oddzielania skrobi |
29 | Gluten pszenny paszowy | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi pszennej i glutenu; składa się z otrąb, z których usunięto częściowo zarodki lub nie, oraz glutenu, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości pochodzących z procesu hydrolizy skrobi |
30 | Skrobia pszenna | Technicznie czysta skrobia otrzymana z pszenicy |
31 | Żelowana skrobia pszenna | Produkt składający się ze skrobi pszennej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej |
32 | Orkisz | Ziarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum L. |
33 | Pszenżyto | Ziarno krzyżówki Triticum X Secale |
34 | Kukurydza | Ziarno Zea mays L. |
35 | Śruta kukurydziana(1) | Produkt uzyskiwany przez rozdrabnianie ziarna kukurydzy; składa się z rozdrobnionego bielma, otrąb i łusek |
36 | Otręby kukurydziane | Produkt uboczny przy produkcji mąki lub kaszki z kukurydzy; składa się zasadniczo z zewnętrznych łusek oraz zarodków kukurydzianych i cząstek bielma |
37 | Makuch z zarodków kukurydzianych | Produkt uboczny tłoczenia oleju, uzyskiwany z tłoczenia na sucho lub na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać fragmenty bielma i łuski |
38 | Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju na sucho lub na mokro z zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać fragmenty bielma i łuski |
39 | Gluten paszowy kukurydziany(3) | Produkt uboczny przy produkcji skrobi kukurydzianej na mokro; składa się z otrąb i z glutenu, do których mogą być dodane pokruszone ziarno kukurydzy uzyskane z przesiewu w ilości nieprzekraczającej 15% produktu lub pozostałości przesączanego płynu wykorzystywanego do produkcji alkoholu, lub inne produkty pochodne skrobi; produkt może również zawierać pozostałości po ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy uzyskanych również w procesie mokrym |
40 | Gluten kukurydziany | Wysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi kukurydzianej na mokro; składa się zasadniczo z glutenu uzyskanego podczas oddzielania skrobi |
41 | Skrobia kukurydziana | Technicznie czysta skrobia uzyskana z kukurydzy |
42 | Żelowana skrobia kukurydziana(4) | Produkt składający się ze skrobi kukurydzianej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej |
43 | Słód kukurydziany | Produkt uboczny słodowania, składający się głównie z suszonych korzonków skiełkowanego ziarna |
44 | Młóto browarniane suszone | Produkt uboczny browarniany, uzyskiwany przez suszenie pozostałości słodowanych i niesłodowanych ziaren zbóż i innych produktów skrobiowych |
45 | Wywar gorzelniczy zbożowy suszony(5) | Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskiwany przez wysuszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż |
46 | Wywar gorzelniczy ciemny suszony(6) | Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż, do którego dodano syrop piwny lub odparowany, przefermentowany zacier |
II. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Makuch z orzechów ziemnych i częściowo łuszczonych | Produkt uboczny tłoczenia oleju z częściowo łuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis, zawierający nie więcej niż 16% włókna surowego w suchej masie |
2 | Śruta poekstrakcyjna arachidowa z orzechów ziemnych częściowo łuszczonych | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo łuszczonych orzechów ziemnych, zawierający nie więcej niż 16% włókna surowego w suchej masie |
3 | Makuch z orzechów ziemnych łuszczonych | Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przy tłoczeniu łuszczonych orzechów ziemnych |
4 | Śruta poekstrakcyjna z łuszczonych orzechów ziemnych | Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję łuszczonych orzechów ziemnych |
5 | Rzepak (7) | Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L. Var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. o minimalnej czystości botanicznej 94% |
6 | Makuch rzepakowy (7) | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez tłoczenie nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94% |
7 | Śruta poekstrakcyjna rzepakowa (7) | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez ekstrakcję nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94% |
8 | Łuski nasion rzepaku | Produkt uboczny uzyskiwany podczas łuszczenia nasion rzepaku |
9 | Śruta poekstrakcyjna z krokoszu częściowo obłuszczonego | Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L. |
10 | Makuch z kopry | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez tłoczenie wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L. |
11 | Śruta poekstrakcyjna z kopry | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej |
12 | Makuch z ziarna palmy | Produkt uboczny przy produkcji oleju tłoczonego z rdzeni palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L.H. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej |
13 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy | Produkt uboczny przy ekstrakcji oleju z nasion palmy, z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej |
14 | Nasiona soi toastowane | Nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g x minuta |
15 | Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji oleju z nasion soi po ekstrakcji i obróbce termicznej; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g x minuta |
16 | Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z podgrzanych i łuszczonych nasion soi, zawierający maksymalnie 8% włókna surowego w suchej masie; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g x minuta |
17 | Koncentrat białka sojowego | Produkt uzyskiwany z łuszczonych, odtłuszczonych nasion soi, poddany ponownej ekstrakcji redukującej zawartość związków bezazotowych |
18 | Olej roślinny(8) | Olej uzyskiwany z roślin |
19 | Łuski z nasion soi | Produkt uboczny uzyskiwany przy łuszczeniu nasion soi |
20 | Nasiona bawełny | Nasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włókno |
21 | Śruta poekstrakcyjna z nasion bawełny częściowo obłuszczonych | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno i częściowo obłuszczonych; maksymalna zawartość włókna surowego - 22,5% w suchej masie |
22 | Makuch z nasion bawełny | Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno |
23 | Makuch z nasion nigru | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przy tłoczeniu nasion nigru, Guizotia abyssinica (Lf) Cass.; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 3,4% |
24 | Nasiona słonecznika | Nasiona słonecznika Helianthus annuus L. |
25 | Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion słonecznika |
26 | Śruta poekstrakcyjna z nasion słonecznika częściowo odłuszczonych | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przy ekstrakcji nasion słonecznika, z których usunięto część łusek; maksymalna zawartość włókna surowego w suchej masie - 27,5% |
27 | Nasiona lnu | Nasiona lnu Linum usitatissimum L. o minimalnej czystości botanicznej 93% |
28 | Makuch lniany | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93% |
29 | Śruta poekstrakcyjna lniana | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93% |
30 | Pulpa z oliwek | Produkt uboczny uzyskiwany przez ekstrakcję prasowanych oliwek europejskich Olea europea L., z których usunięto pestki w maksymalnej ilości |
31 | Makuch sezamowy | Produkt uboczny przy tłoczeniu oleju z nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L., zawierający popiół nierozpuszczalny w HCl w ilości nie większej niż 5% |
32 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna kakaowego częściowo obłuszczonego | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., częściowo obłuszczonego |
33 | Łuski kakaowe | Łupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L. |
III. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Ciecierzyca | Nasiona Cicer arietinum L. |
2 | Mączka z ekstrahowanych nasion guaru | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. |
3 | Soczewica | Nasiona Ervum ervilia L. |
4 | Lędźwian siewny(9) | Nasiona Lathyrus sativus L. poddane obróbce cieplnej |
5 | Soczewica jadalna | Nasiona Lens culinaris a.o. Medik. |
6 | Łubiny słodkie | Nasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion |
7 | Fasola toastowana | Nasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane obróbce cieplnej mającej na celu inaktywację toksycznych lektyn |
8 | Groch | Nasiona Pisum ssp. |
9 | Śruta grochowa | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji mąki grochowej; składa się z cząstek liścienia oraz małej ilości łusek |
10 | Otręby grochowe | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji mączki grochowej; składa się głównie z łupin usuniętych podczas łuskania i czyszczenia grochu |
11 | Bobik | Nasiona Vicia faba L. ssp. Faba odm. equina Pers. i odm. minuta (Alef.) Mansf. |
12 | Wyka jednokwiatowa | Nasiona Vicia monathos Desf. |
13 | Wyka siewna | Nasiona Vicia sativa L. odm. sativa i inne |
IV. BULWY, ROŚLINY KORZENIOWE, PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Wysłodki buraczane | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji cukru, składający się z ekstrahowanej i wysuszonej krajanki buraków cukrowych Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris odm. altissima Doell.; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 4,5% suchej masy |
2 | Melasa buraczana | Produkt uboczny składający się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków |
3 | Wysłodki buraczane melasowane | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji cukru zawierający wysuszone wysłodki, do których dodano melasę; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 4,5% suchej masy |
4 | Wywar melasowy z buraków cukrowych | Produkt uboczny fermentacji melasy z buraków przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych |
5 | Cukier z buraków cukrowych (10) | Cukier ekstrahowany z buraków cukrowych |
6 | Batat | Bulwy - wilec ziemniaczany Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaci |
7 | Maniok(11) jadalny | Korzenie Manihot esculenta Crantz, niezależnie od postaci; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 4,5% suchej masy |
8 | Skrobia z manioku(12) ekspandowana | Skrobia uzyskana z korzeni manioku, ekspandowana w wyniku stosownej obróbki cieplnej |
9 | Pulpa ziemniaczana | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.) |
10 | Skrobia ziemniaczana | Technicznie czysta skrobia ziemniaczana |
11 | Białko ziemniaczane | Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi, składający się głównie z substancji białkowych otrzymanych po oddzieleniu skrobi |
12 | Płatki ziemniaczane | Produkt uzyskiwany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych, parowanych ziemniaków |
13 | Koncentrat soku ziemniaczanego | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi ziemniaczanej, z której usunięto częściowo białko i wodę |
14 | Żelowana skrobia ziemniaczana | Produkt składający się ze skrobi ziemniaczanej, w znacznej części rozłożonej w wyniku obróbki cieplnej |
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Strąki szarańczynu | Produkt uzyskiwany przez kruszenie suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu - rożkowiec strąkowy Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasiona |
2 | Pulpa cytrusowa | Produkt uboczny uzyskiwany z wyciskania owoców cytrusowych Citrus ssp. podczas produkcji soku |
3 | Pulpa owocowa(13) | Produkt uboczny uzyskiwany z wyciskania owoców miąższowych lub pestkowych podczas produkcji soku owocowego |
4 | Pulpa pomidorowa | Produkt uboczny uzyskiwany przy wyciskaniu pomidorów Solanum lycopersicum Karst podczas produkcji soku pomidorowego |
5 | Pestki winogronowe ekstrahowane | Produkt uboczny uzyskiwany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowych |
6 | Pulpa winogronowa | Pulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie wiele szypułek i pestek |
7 | Pestki winogronowe | Pestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie usunięto oleju |
VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE | ||
1 | Susz z lucerny - mączka(14) | Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin lucerny Medicago sativa L. i Medicago odm. martyn; może zawierać do 20% młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucerną |
2 | Miazga z lucerny | Wysuszony produkt uboczny powstały przy wyciskaniu soku z lucerny |
3 | Koncentrat białkowy z lucerny | Produkt uzyskiwany przez sztuczne wysuszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i ogrzano w celu oddzielenia białka |
4 | Susz z koniczyny -mączka(14) | Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp.; może zawierać do 20% młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczyną |
5 | Susz z traw -mączka(15) | Produkt uzyskiwany przez wysuszenie i zmielenie młodych traw paszowych |
6 | Słoma zbożowa(16) | Słoma zbóż |
7 | Słoma zbożowa po obróbce(17) | Produkt uzyskiwany w wyniku odpowiedniej obróbki słomy zbóż |
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Melasa z trzciny cukrowej | Produkt uboczny składający się z resztek syropu zebranego podczas produkcji lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L. |
2 | Wywar melasowy z trzciny cukrowej | Produkt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych |
3 | Cukier z trzciny cukrowej(l8) | Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowej |
4 | Mączka z wodorostów morskich | Produkt uzyskiwany przez suszenie i kruszenie morskich wodorostów, zwłaszcza morszczynu; produkt może być płukany w celu obniżenia zawartości jodu |
VIII. PRODUKTY MLECZNE | ||
1 | Mleko w proszku odtłuszczone | Produkt uzyskiwany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniu |
2 | Maślanka w proszku | Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masła |
3 | Serwatka w proszku | Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub w innych podobnych procesach |
4 | Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru | Produkt uzyskiwany przez suszenie serwatki, z której usunięto częściowo laktozę |
5 | Białko serwatki w proszku(19) | Produkt uzyskiwany przez suszenie związków białkowych wytrąconych z serwatki lub mleka |
6 | Kazeina w proszku | Produkt uzyskiwany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczki |
7 | Laktoza w proszku | Cukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenie |
IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH | ||
1 | Mączka mięsna(20) | Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści z przewodu pokarmowego o minimalnej zawartości białka surowego - 50% suchej masy; maksymalna zawartość fosforu całkowitego - 8% |
2 | Mączka mięsno-kostna(22) | Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego |
3 | Mączka kostna | Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie kości zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego |
4 | Skwarki | Produkt resztkowy otrzymywany przy produkcji łoju wołowego, smalcu i innych wytopionych lub wyciskanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego |
5 | Mączka drobiowa(22) | Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu; produkt zasadniczo wolny od piór |
6 | Mączka z piór hydrolizowana | Produkt uzyskiwany przez poddanie hydrolizie piór drobiowych, ich suszenie i mielenie |
7 | Suszona krew | Produkt uzyskiwany przez suszenie krwi z uboju zwierząt ciepłokrwistych; produkt nie może zawierać ciał obcych |
8 | Tłuszcz zwierzęcy(21) | Produkt składający się z tłuszczu zwierząt ciepłokrwistych |
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Mączka rybna(22) | Produkt uzyskiwany z przetwórstwa ryb lub ich części, z którego usunięto część oleju, do którego mogą być dodane części rozpuszczalne |
2 | Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb | Produkt otrzymywany przy produkcji mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenie |
3 | Olej rybny | Olej uzyskiwany z ryb lub ich części |
4 | Rafinowany i utwardzony olej rybny | Olej uzyskiwany z ryb lub ich części, rafinowany i poddany uwodornieniu |
XI. SUBSTANCJE MINERALNE | ||
1 | Węglan wapnia(23) | Produkt uzyskiwany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, jak też przez wytrącanie z kwaśnego roztworu |
2 | Węglan wapniowo-magnezowy | Naturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezu |
3 | Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) | Produkt naturalny uzyskiwany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanych |
4 | Tlenek magnezu | Technicznie czysty tlenek magnezu (MgO) |
5 | Siarczan magnezu | Technicznie czysty siarczan magnezu (MgSO4 x 7H2O) |
6 | Fosforan dwuwapniowy(24) | Wodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4 x xH2O) |
7 | Fosforan jedno-, dwuwapniowy | Produkt uzyskiwany chemicznie, składający się z równych części fosforanu dwuwapniowego i jednowapniowego (CaHPO4 - Ca(H2PO4)2 x H2O) |
8 | Fosforan odfluorowany | Produkt uzyskiwany przez mielenie oczyszczonych i odfluorowanych fosforanów naturalnych |
9 | Odżelowana mączka kostna | Odżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszcz |
10 | Fosforan jednowapniowy | Technicznie czysty dwuwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2 x xH2O) |
11 | Fosforan wapniowo-magnezowy | Technicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowy |
12 | Fosforan jednoamonowy | Technicznie czysty fosforan jednoamonowy (NH4H2PO4) |
13 | Chlorek sodu(23) | Technicznie czysty chlorek sodu (NaCl) lub produkt uzyskany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morska |
14 | Propionian magnezu | Technicznie czysty propionian magnezu |
15 | Fosforan magnezu | Produkt składający się z technicznie czystego fosforanu magnezowego dwuzasadowego (MgHPO4 x xH2O) |
16 | Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy | Produkt składający się z fosforanu sodowo-wapniowo-magnezowego |
17 | Fosforan jednosodowy | Technicznie czysty fosforan jednosodowy (NaH2PO4 x H2O) |
18 | Wodorowęglan sodu | Technicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3) |
XII. RÓŻNE | ||
1 | Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne(25) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wypieku chleba, łącznie z pokruszonymi produktami piekarniczymi, herbatnikami lub makaronem |
2 | Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne (25) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji słodyczy i cukierków, w tym czekolady |
3 | Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów(25) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji ciast cukierniczych, ciastek lub lodów |
4 | Kwasy tłuszczowe | Produkt uboczny uzyskiwany podczas traktowania ługiem lub przez destylację olejów nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego |
5 | Sole kwasów tłuszczowych (26) | Produkt uzyskiwany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasu |
Objaśnienia:
(1) produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być określone jako "bogate w skrobię" ;
(2) w przypadku gdy materiał paszowy został poddany procesowi mielenia, do nazwy można dodać wyraz "drobne" ;
(3) nazwę można zastąpić wyrazami "gluten kukurydziany paszowy" ;
(4) nazwę można zastąpić wyrazami "skrobia kukurydziana ekstrudowana" ;
(5) nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna ;
(6) nazwę można zastąpić wyrazami "suche ziarno i substancje rozpuszczalne z gorzelni"; nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna ;
(7) w uzasadnionym przypadku można dodać wyrazy "o niskiej zawartości glukozynolanów" ;
(8) nazwę należy uzupełnić przez dodanie nazwy rośliny ;
(9) nazwę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej ;
(10) nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem "sacharoza" ;
(11) nazwę można zastąpić wyrazem "tapioka" ;
(12) nazwę można zastąpić wyrazami "skrobia z tapioki" ;
(13) nazwę należy uzupełnić o nazwę gatunku owoców ;
(14) wyraz "mączka" można zastąpić wyrazem "granulat"; można dodać określenie sposobu suszenia ;
(15) do nazwy można dodać nazwę rośliny paszowej ;
(16) w nazwie należy wskazać nazwę gatunku zboża ;
(17) nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju obróbki chemicznej, której poddano słomę ;
(18) nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem "sacharoza" ;
(19) nazwę można zastąpić wyrazami "albumina mleka w proszku" ;
(20) produkty zawierające ponad 13% tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako "bogate w tłuszcz" ;
(21) nazwę należy uzupełnić szczegółowym opisem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia lub procesu technologicznego (łój wołowy, smalec, tłuszcz kostny itp.) ;
(22) produkty zawierające ponad 75% białka surowego w suchej masie należy kwalifikować jako "bogate w białko" ;
(23) rodzaj źródła może być wskazany dodatkowo lub zamiast nazwy ;
(24) w nazwie może być zawarte określenie technologii produkcji ;
(25) nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu w przetwórstwie spożywczym, w wyniku którego uzyskano materiał paszowy ;
(26) nazwę należy uzupełnić określeniem rodzaju soli, jaka została uzyskana.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
RODZAJE PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH STOSOWANYCH DO WYTWARZANIA MATERIAŁÓW PASZOWYCH
RODZAJE PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH STOSOWANYCH DO WYTWARZANIA MATERIAŁÓW PASZOWYCH
Lp. | Nazwa procesu technologicznego | Opis procesu technologicznego | Nazwa zwyczajowa produktu uzyskanego w wyniku zastosowania procesu technologicznego |
l | 2 | 3 | 4 |
1 | Zagęszczanie | Zwiększanie zawartości niektórych składników przez suszenie lub zastosowanie innych procesów technologicznych | Koncentrat |
2 | Łuszczenie(1) | Całkowite lub częściowe usuwanie zewnętrznych powłok z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innych | Łuszczony, częściowo obłuszczony |
3 | Suszenie | Usuwanie wody metodami sztucznymi lub naturalnymi | Wysuszony (na słońcu lub sztucznie) |
4 | Ekstrakcja | Usuwanie tłuszczu lub oleju z określonego materiału za pomocą rozpuszczalnika organicznego lub za pomocą wodnego rozpuszczalnika cukru i innych składników rozpuszczalnych w wodzie. W przypadku stosowania rozpuszczalnika organicznego uzyskany produkt powinien być technicznie oczyszczony z danego rozpuszczalnika | Ekstrahowany, poekstrakcyjny (w przypadku materiałów tłuszczowych); melasa, pulpa (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie) |
5 | Ekstruzja | Przeciskanie materiału przez otwór pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie) | Ekstrudowany |
6 | Płatkowanie | Walcowanie wilgotnego materiału poddanego obróbce cieplnej | Płatki |
7 | Mielenie | Fizyczne przetwarzanie ziarna zbóż w celu zmniejszenia wielkości cząsteczek i ułatwienia rozdziału na frakcje (głównie mąkę, otręby i śrutę) | Mąka, otręby, śruta, mąka paszowa |
8 | Ogrzewanie | Ogólne określenie obejmujące szereg procesów obróbki cieplnej, prowadzonej w określonych warunkach, w celu oddziaływania na wartość żywieniową lub strukturę materiału | Toastowany, gotowany, ogrzewany |
9 | Uwodornienie | Przekształcanie glicerydów nienasyconych w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczy) | Utwardzony, częściowo utwardzony |
10 | Hydroliza | Rozbicie składników chemicznych na prostsze przez działanie wodą, enzymami lub kwasami/zasadami | Hydrolizowany |
11 | Wyciskanie | Usuwanie przez wyciskanie (za pomocą prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez, tłuszczu/oleju z materiałów zawierających duże ilości oleju, soku z owoców lub innych produktów roślinnych | Wytłok (w przypadku materiałów zawierających olej); pulpa, miazga (w przypadku owoców itp.); wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych) |
12 | Granulowanie | Specjalne kształtowanie materiału w wyniku ściskania przez matrycę | Granulat, granulowany |
13 | Wstępne żelowanie | Modyfikacja skrobi w celu znacznego poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzie | Żelowany, preparowany |
14 | Rafinacja | Pełne lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń w cukrach, olejach, tłuszczach i innych naturalnych materiałach w drodze obróbki fizykochemicznej | Rafinowany, częściowo rafinowany |
15 | Mielenie na mokro | Mechaniczne rozdzielanie elementów składowych ziarna, przez zanurzenie w wodzie z dodatkiem dwutlenku siarki lub bez, w celu ekstrakcji skrobi | Kiełki, gluten, skrobia |
16 | Rozgniatanie | Mechaniczne przetwarzanie ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarów | Rozdrobniony, rozdrabnianie |
17 | Odcukrzanie | Całkowite lub częściowe usuwanie jedno- i dwusacharydów z melasy i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymi | Odcukrzony, częściowo odcukrzony |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »