Art. 3. - Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.128.1408

Akt utracił moc
Wersja od: 17 października 2005 r.
Art.  3. 3

 

1. 4
(uchylony).
2. 5
(uchylony).
3. 6
(uchylony).
4.
Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki oraz ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzeń:
1)
wykaz substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, z uwzględnieniem dopuszczalnych limitów migracji lub zawartości tych substancji oraz innych ograniczeń i specyfikacji dla substancji lub materiałów i wyrobów, a także sposób sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami,
2)
wykaz substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż określone w pkt 1, z uwzględnieniem dopuszczalnych limitów migracji lub zawartości tych substancji oraz innych ograniczeń i specyfikacji dla substancji lub materiałów i wyrobów, a także sposób sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami

- uwzględniając substancje objęte wykazem substancji dopuszczonych do stosowania przez Komisję Europejską oraz konieczność zapewnienia bezpieczeństwa zdrowia lub życia człowieka.

3 Art. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.
4 Art. 3 ust. 1 uchylony przez art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
5 Art. 3 ust. 2 uchylony przez art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
6 Art. 3 ust. 3 uchylony przez art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.