Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.128.1408

Akt utracił moc
Wersja od: 17 października 2005 r.

USTAWA
z dnia 6 września 2001 r.
o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Ustawa określa wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dotyczące bezpieczeństwa zdrowia lub życia człowieka w zakresie nieuregulowanym przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1935/2004 z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004), zwanego dalej "rozporządzeniem 1935/2004".

(uchylony)

 

1. 4
(uchylony).
2. 5
(uchylony).
3. 6
(uchylony).
4.
Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki oraz ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzeń:
1)
wykaz substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, z uwzględnieniem dopuszczalnych limitów migracji lub zawartości tych substancji oraz innych ograniczeń i specyfikacji dla substancji lub materiałów i wyrobów, a także sposób sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami,
2)
wykaz substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż określone w pkt 1, z uwzględnieniem dopuszczalnych limitów migracji lub zawartości tych substancji oraz innych ograniczeń i specyfikacji dla substancji lub materiałów i wyrobów, a także sposób sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami

- uwzględniając substancje objęte wykazem substancji dopuszczonych do stosowania przez Komisję Europejską oraz konieczność zapewnienia bezpieczeństwa zdrowia lub życia człowieka.

Stosowanie innych substancji niż określone w wykazach, o których mowa w art. 3 ust. 4, zwanych dalej "nowymi substancjami", wymaga uzyskania zezwolenia w trybie i na zasadach określonych w art. 8-11 rozporządzenia 1935/2004.

Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym do przyjmowania wniosków przedsiębiorców o wydanie zezwolenia na stosowanie substancji nieobjętych wykazami, o których mowa w art. 3 ust. 4, oraz do przekazywania tych wniosków do Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności.

(uchylony).

(uchylony).

(uchylony).

(uchylony).

(uchylony).

(uchylony).

Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr wniosków, o których mowa w art. 5.

(uchylony).

(uchylony).

1. 18
Minister właściwy do spraw zdrowia w razie otrzymania nowych danych lub po ponownej ocenie istniejących danych wskazujących, że stosowanie substancji, o których mowa w art. 3 ust. 4 albo art. 4, albo używanie materiałów lub wyrobów zagraża zdrowiu lub życiu człowieka, mając na celu zapobieganie ujemnym skutkom dla zdrowia lub życia człowieka, w drodze rozporządzenia:
1)
zakazuje czasowo lub ogranicza wytwarzanie, przetwarzanie i wprowadzanie do obrotu materiałów i wyrobów z udziałem takich substancji,
2)
nakazuje wycofanie z obrotu materiałów i wyrobów określonych w pkt 1.
2.
O wydaniu rozporządzenia, o którym mowa w ust. 1, w tym o przyczynach jego wydania, minister właściwy do spraw zdrowia powiadamia niezwłocznie Komisję Europejską i właściwe organy państw członkowskich Unii Europejskiej.

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, znakowane są w języku polskim. Materiały i wyroby mogą być ponadto znakowane w jednym języku urzędowym lub w kilku językach urzędowych Wspólnoty.

W sprawach nieuregulowanych w ustawie stosuje się przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

1. 20
Kto wprowadza do obrotu materiały i wyroby niespełniające wymagań określonych w ustawie i rozporządzeniu 1935/2004, w tym oznakowane w sposób niezgodny z wymaganiami określonymi w art. 15 rozporządzenia 1935/2004, podlega karze grzywny lub aresztu.
2.
W razie popełnienia wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, można orzec o przepadku przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, jeżeli nawet nie stanowiły własności sprawcy.
3.
W przypadku orzeczenia środka karnego, o którym mowa w ust. 2, koszty zniszczenia materiałów i wyrobów określonych w ust. 1 ponosi producent.

Producent materiału lub wyrobu, który uzyskał świadectwo dopuszczenia ich do obrotu wydane przez Państwowy Zakład Higieny na podstawie dotychczasowych przepisów, dostosuje do wymagań określonych w ustawie warunki wytwarzania, przetwarzania i wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów do dnia 31 grudnia 2002 r.

W ustawie z dnia 14 marca 1985 r. o Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 1998 r. Nr 90, poz. 575, Nr 106, poz. 668 i Nr 117, poz. 756, z 1999 r. Nr 70, poz. 778, z 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 29, poz. 320, Nr 42, poz. 473, Nr 63, poz. 634, Nr 125, poz. 1367, Nr 126, poz. 1382 i Nr 128, poz. 1407) w art. 4 ust. 1 pkt 4, art. 27 ust. 2, art. 29 i art. 36 ust. 3 po użytych w różnych przypadkach wyrazach "przedmioty użytku" dodaje się użyte w różnych przypadkach wyrazy ", materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością".

W ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634) w art. 60 skreśla się wyrazy ", z wyjątkiem art. 37 ust. 1 pkt 1 w zakresie dotyczącym przedmiotów użytku nieobjętych niniejszą ustawą".

Traci moc rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44, z 1949 r. Nr 42, poz. 311, z 1969 r. Nr 13, poz. 95, z 1970 r. Nr 29, poz. 245 i z 2001 r. Nr 42, poz. 473), z tym że zachowują moc przepisy w części dotyczącej przedmiotów użytku innych niż określone w niniejszej ustawie.

Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej dopuszcza się do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej materiały i wyroby pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej, dla których nie ustanowiono wykazu substancji dozwolonych do stosowania lub innych szczególnych wymagań określonych przez Komisję Europejską, pod warunkiem że są one dopuszczone do obrotu zgodnie z prawem w którymkolwiek z tych państw.

Ustawa wchodzi w życie po upływie 12 miesięcy od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem przepisów art. 8 ust. 1 pkt 5, art. 14 i art. 15 ust. 2, które wchodzą w życie z dniem przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej.

ZAŁĄCZNIK  22

(uchylony).

1 Art. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.

2 Art. 2 uchylony przez art. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
3 Art. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.
4 Art. 3 ust. 1 uchylony przez art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
5 Art. 3 ust. 2 uchylony przez art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
6 Art. 3 ust. 3 uchylony przez art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
7 Art. 4:

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 4 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.

8 Art. 5:

- zmieniony przez art. 1 pkt 5 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 4 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.

9 Art. 6 uchylony przez art. 3 pkt 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
10 Art. 7 uchylony przez art. 3 pkt 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
11 Art. 8 uchylony przez art. 3 pkt 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
12 Art. 9 uchylony przez art. 3 pkt 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
13 Art. 10 uchylony przez art. 3 pkt 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
14 Art. 11 uchylony przez art. 3 pkt 5 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
15 Art. 12:

- zmieniony przez art. 1 pkt 7 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 6 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.

16 Art. 13 uchylony przez art. 3 pkt 7 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
17 Art. 14 uchylony przez art. 3 pkt 7 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.
18 Art. 15 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 9 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.
19 Art. 16:

- zmieniony przez art. 1 pkt 10 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 8 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.

20 Art. 18 ust. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 11 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.

- zmieniony przez art. 3 pkt 9 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.

21 Art. 23 zmieniony przez art. 1 pkt 12 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.171.1662) zmieniającej nin. ustawę z dniem 17 października 2003 r.
22 Załącznik uchylony przez art. 3 pkt 10 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.05.178.1480) z dniem 17 października 2005 r.