Maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.37.326

Akt utracił moc
Wersja od: 4 marca 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 13 stycznia 2003 r.
w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności

Na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
W procesie produkcji żywności zawartość zanieczyszczeń utrzymuje się na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji, szczególnie w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Zawartości zanieczyszczeń w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, nie mogą przekraczać:
1)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami i azotynami, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w napojach alkoholowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi, określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
5)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń 3-mono-chloropropan-1,2-diolem (3-MCPD), określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
6)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia;
7)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych, określonych w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
W przypadkach nieokreślonych w § 2, maksymalne poziomy zanieczyszczeń dla produktów suszonych lub w inny sposób przetworzonych ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń określonych dla produktów podstawowych, przy uwzględnieniu zmian składu związanych z przetwarzaniem.
W przypadku żywności wyprodukowanej z użyciem dwóch lub więcej środków spożywczych, maksymalny poziom zanieczyszczeń ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń dla poszczególnych środków spożywczych, po uwzględnieniu ich proporcji.
W przypadku zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A jest niedozwolone:
1)
mieszanie produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń mieści się w granicach tolerancji, z tymi, w których te granice są przekroczone;
2)
mieszanie produktów, które powinny być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych;
3)
używanie jako składnika innych środków spożywczych produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń jest przekroczony;
4)
dokonywanie chemicznej detoksykacji produktów.
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń:
1)
rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
arsenem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
3)
cyną - określone w "Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia,
4)
ołowiem i kadmem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w ust. 1 "Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych",
b)
w ust. 2 "Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9-19, "Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8-11, "Pozostałe" lp. 2-10,
c)
w ust. 3 "Substancje dodatkowe",
5)
azotanami i azotynami - określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w ust. 2 "Produkty ogólnego przeznaczenia",
b)
w ust. 3 "Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3-7,
6)
osłonek białkowych jadalnych - określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
7)
w napojach alkoholowych - określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia lp. 1 lit. j-m, lp. 2 i lp. 3 lit. b,
8)
mikrobiologicznych - określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2-6 oraz w ust. 3-6 i 8-17

- obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

Maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w ust. 1 lp. 1 (kadm), w ust. 1 lp. 2-7 (ołów i kadm) oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1, nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia

1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 oraz produkty bezglutenowe

Lp.ołów (Pb) mg/kgkadm (Cd) mg/kgrtęć (Hg) mg/kgarsen (As) mg/kgUwagi
123456
1)Mleko płynne i produkty wg p. 2 w formie gotowej do spożycia lub odtworzonej zgodnie z instrukcją producenta0,020,0050,0030,05
2)Produkty mleczne, mleczno-zbożowe, mleczno-zbożowo-owocowe i zastępujące je, np. sojowe0,100,010,0050,10w produktach mleczno-zbożowych i mleczno-zbożowo-owocowych (z wyjątkiem produktów kukurydzianych) dla dzieci od 7 miesiąca życia Cd - 0,02;

w produktach sojowych

Cd - 0,02;

oraz surowce:
a) mleko w proszku klasy ekstra0,100,010,0050,10
b) koncentrat serwatki w proszku0,100,010,010,20
3)Produkty zbożowe, zbożowo-owocowe oraz mąki i kasze przeznaczone do ich produkcji0,100,020,010,20w produktach kukurydzianych

Cd - 0,01;

4)Przetwory owocowe i mięsne0,100,010,010,20w sokach Pb - 0,05; As - 0,10;
5)Przetwory warzywne, warzywno-owocowe i warzywno-mięsne0,100,010,010,20w produktach zawierających:

- powyżej 20% marchwi,

- powyżej 30% (łącznie) marchwi

i ziemniaków,

- powyżej 40% warzyw

Cd - 0,02;

6)Produkty bezglutenowe0,100,010,010,10w produktach ryżowych

Cd - 0,02;

7)Inne:
a) zawierające nie więcej niż

50% s.m.

0,100,010,0050,10
b) zawierające powyżej 50% s.m.0,100,020,010,20

Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych

Lp.ołów

(Pb) mg/kg

kadm

(Cd) mg/kg

rtęć

(Hg) mg/kg

arsen

(As) mg/kg

Uwagi
123456
1)Przetwory owocowo-warzywne0,200,020,010,20w sokach Pb - 0,05; As - 0,10;
2)Zarodki i otręby pszenne0,150,050,010,20
3)Produkty cukiernicze0,300,050,010,20
4)Inne:
a) zawierające poniżej 20% s.m.0,100,010,010,10
b) zawierające 20-50% s.m.0,200,030,010,20
c) zawierające powyżej 50% s.m.0,300,050,020,20w preparatach pochodzących
d) preparaty witaminowo-mineralne i inne w postaci kapsułek, tabletek, drażetek0,500,100,020,50z ryb morskich As - 4,0;

Hg - 0,10.

2. Pozostałe środki spożywcze

Produkty pochodzenia roślinnego

Lp.ołów

(Pb)

mg/kg

kadm

Cd)

mg/kg

rtęć

(Hg)

mg/kg

arsen

(As)

mg/kg

Uwagi
123456
1)Owoce świeże i mrożone
a) wszystkie z wyjątkiem b)0,100,020,010,20Cd - 0,05 *
b) jagodowe0,200,030,010,20w truskawkach Cd - 0,04;

Cd - 0,05 *;

2)Warzywa świeże i mrożone:
a) wszystkie z wyjątkiem

b),c),d),e),f)

0,100,030,020,20Cd - 0,05 *

w szpinaku i jarmużu Cd - 0,10;

b) liściaste0,300,050,020,20Cd - 0,20 *
c) kapustne0,300,050,020,20
d) korzeniowe i łodygowe0,100,080,020,20Cd - 0,10*
e) seler0,100,080,020,20Cd - 0,20 *
f) ziemniaki (obrane)0,100,050,020,20Cd - 0,10*;
3)Soki, soki zagęszczone i nektary0,050,020,010,10Zn (cynk) - 5,0;
4)Zioła świeże0,300,050,020,02Cd - 0,20 *;
5)Grzyby świeże i przetwory grzybowe0,300,150,050,20Cd - 0,20 *;
6)Zboża i rośliny strączkowe - ziarno, mąki i kasze
a) wszystkie z wyjątkiem b) - e)0,200,100,020,20
b) pszenica i ryż0,200,100,020,20Cd - 0,20 *
c) żyto0,200,050,020,20Cd - 0,10 *
d) kukurydza0,200,030,010,20Cd - 0,10 *
e) zarodki, otręby0,200,100,020,20Cd - 0,20 *;
7)Ziarno i białko sojowe0,200,100,020,30Cd - 0,20 *;
8)Tłuszcze i oleje roślinne, margaryna0,100,030,010,10rafinowane: Cu - 0,10;

Fe (żelazo) - 1,50;

surowe:

Cu (miedź) - 0,40; Fe - 5,0;

w olejach surowych przeznaczonych do celów spożywczych wyłącznie po procesie rafinacji: Fe - 10,0; uwodornione i margaryna: Ni (nikiel) - 0,20;

9)Przetwory owocowe i warzywne z wyjątkiem 3)0,200,030,020,20w przetworach zawierających powyżej 50% warzyw korzeniowych i liściastych Cd - 0,05; powyżej 80% - Cd - 0,08;
10)Suszone:w suszonych owocach jagodowych
a) owoce0,500,100,020,30Cd - 0,20;
b) ziemniaki1,000,200,030,50
c) inne warzywa, zioła i przyprawy

ziołowe

2,000,300,030,50w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych powyżej 50%;

w suszonych warzywach: liściastych Cd - 0,40; korzeniowych Cd - 0,50;

w suszonych algach morskich

As - 2,0;

d) grzyby2,001,000,500,50
11)Pieczywo i wyroby ciastkarskie, produkty zbożowe śniadaniowe oraz typu snack, chrupki0,300,050,010,20
12)Makarony, pieczywo chrupkie i przetwory ziemniaczane smażone0,300,100,020,20
13)Białka roślinne w proszku0,200,050,020,30
14)Nasiona roślin oleistych
a) słonecznika, maku i lnu0,500,400,020,50
b) orzechy i pestki dyni0,300,150,030,20
c) ziarno kakaowe i sezamowe0,500,150,030,30
15)Majonez i sosy majonezowe0,100,030,010,10Cu - 1,0;
16)Wyroby garmażeryjne niemięsne, w tym sojowe0,300,050,020,20w wyrobach o zawartości mąki pszennej lub skrobi powyżej 50% Cd - 0,10;
17)Cukier0,200,020,010,20
18)Miód0,300,030,010,20
19)Kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe1,000,100,020,30w herbatkach owocowych

Pb - 0,50;

w herbatkach ziołowych i herbatkach owocowych o zawartości owoców jagodowych powyżej 50% Cd - 0,20.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Lp.ołów

(Pb)

mg/kg

kadm

(Cd)

mg/kg

rtęć

(Hg)

mg/kg

arsen

(As)

mg/kg

Uwagi
123456
1)Mięso ssaków i drobiu, świeże
i mrożone0,100,050,020,20w mięsie koni Cd - 0,20;
wątroba0,500,500,050,50nerki i wątroby koni nie nadają
nerki0,501,000,050,50się do spożycia;
2)Ryby i przetworyw produktach zawierających
a) wszystkie z wyjątkiem b) - e)0,200,050,504,00wątrobę i ikrę Cd - 0,20;
b) Sola piaszczyca (Dicologoglossa

cuneata), Węgorz słodkowodny

(Anguilla anguilla), Ostrobok

pospolity (Trachurus trachurus),

Chelon (Mugil labrosus labrosus),

Amarel (Diplodus vulgaris),

Ryby z gatunku Pomadasys benneti,

Sardynka europejska lub sardynka

(Sardina pilchardus)

0,400,100,504,00
c) Moron cętkowany

(Dicentrarchus punctatus),

0,400,051,004,00
d) Sardela europejska (Engraulis

encrasicholus),

Ryby z gatunku Luvarus imperialis

0,200,100,504,00
e) Żabnica (Lophius spp.), Zębacz

pasiasty (Anarhichas lupus)

Molwa z gatunku Molva dipterygia

Węgorz(Anguilla spp.)

Ryby z gatunku Hoplostethus

atlanticus, Grenadier

(Coryphaenoides rupestris)

Halibut(Hippoglossus hippoglossus)

Marlin (Makaira spp.)

Szczupak (Esox lucius)

Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor

Ryby z gatunku Centroscymnes

coelolepis, Raje (Raja spp.)

Karmazyn (Sebastes marinus, S.

Mentella, S. Viviparus)

Żaglica z gatunku Istiophorus

platypterus, Pałasze (Lepidopus,

caudatus Aphanopus carbo)

Rekin (wszystkie gatunki)

Ryby z gatunków Lepidocybium

flavobrunneum, Ruvettus pretiosus,

Gempylus serpens

Jesiotr (Acipenser spp.)

Miecznik (Xiphias gladius)

0,200,051,004,00
f) Bonito (Sarda spp.)

Tuńczyk (Thunnus spp.,

Euthynnus spp.)

0,400,101,004,00
3)Skorupiaki (z wyjątkiem brązowego mięsa krabów, głów i korpusów homarów i innych podobnych skorupiaków)0,500,50--
4)Małże1,001,00--
5)Głowonogi1,501,00--
6)Mleko i napoje mleczne0,020,010,010,10
7)Tłuszcze zwierzęce, masło0,100,020,010,10Cu - 0,40; Fe - 1,50; tłuszcze uwodornione: Ni - 0,20;
8)Przetwory mięsne, mięsno-warzywne i drobiowe, w tym wędliny i wyroby garmażeryjne mięsne0,300,050,020,20w produktach zawierających wątrobę i nerki Cd - 0,10;
9)Przetwory mleczarskie:
a) mleko zagęszczone0,100,020,010,20
b) mleko w proszku i produkty mleczne

w proszku, w tym białko mleka

0,200,030,010,20
c) sery podpuszczkowe dojrzewające0,300,050,020,20
d) sery twarogowe, topione, bryndza,

lody i desery

0,200,030,010,20
10)Białka zwierzęce w proszku (poza białkiem mleka)0,300,050,020,20
11)Żelatyna1,000,100,011,00Fe - 50,0.

Pozostałe

Lp.ołów

(Pb)

mg/kg

kadm

(Cd)

mg/kg

rtęć

(Hg)

mg/kg

arsen

(As)

mg/kg

Uwagi
123456
1)Wyroby winiarskie0,200,010,010,20
2)Mieszanki tłuszczowe0,100,020,010,10Cu - 0,30; Fe - 1,50; zawierające tłuszcze uwodornione Ni - 0,20;
3)Drożdże piekarskie:
a) prasowane0,500,050,020,50
b) suszone1,500,150,031,00
4)Wyroby i półprodukty cukiernicze:
a) wszystkie z wyjątkiem czekolady

naturalnej i gumy do żucia

0,300,050,010,20w wyrobach zawierających powyżej 20% nasion maku, lnu, orzechów

Cd - 0,10; Hg - 0,02;

b) czekolada naturalna1,000,200,020,30
c) miazga kakaowa0,500,150,030,30
d) kuch kakaowy i proszek kakaowy1,000,300,030,30
e) guma do żucia1,000,100,030,50
5)Koncentraty spożywcze:
a) obiadowe0,500,100,030,50
b) zawierające powyżej 50% suszonych

ziemniaków

1,000,200,030,50
c) deserów i lodów0,300,050,010,20
d) ciast0,300,100,020,20
e) napojów orzeźwiających, owocowych,

a również typu kawa rozpuszczalna,

kakaowych, smakowych oraz

zabielacze i zaprawy do napojów

0,500,050,020,20w koncentratach zawierających nie mniej niż 20% proszku kakaowego Cd - 0,10;
6)Napoje bezalkoholowe i wody gazowane0,100,010,010,10słodzone: Fe -2,0;

niesłodzone: Fe - 0,5 (z wyłączeniem napojów produkowanych w oparciu o wody mineralne);

7)Piwo0,100,020,010,10
8)Napoje spirytusowe:
a) wódki czyste, spirytus butelkowany0,100,010,010,10
b) zawierające poniżej 22% s.m.0,300,030,010,20
c) zawierające powyżej 22% s.m.0,400,050,020,20
9)Sól spożywcza1,000,050,030,50
10)Inne:
a) zawierające poniżej 20% s.m.0,200,030,010,20
b) zawierające 20-50% s.m.0,300,050,020,20
c) zawierające powyżej 50% s.m.0,500,100,030,50w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych poniżej 50%; w mieszankach zawierających powyżej 50% soli Pb - 1,00.

3. Substancje dodatkowe**

1)o zawartości w środku spożywczym nieprzekraczającej 1,0 g/kg5,000,100,033,00w kompleksie miedziowym chlorofilu zawartość miedzi zjonizowanej - do 200 mg/kg;
2)o zawartości w środku spożywczym przekraczającej 1,0 g/kg***1,000,100,031,00
3)barwniki organiczne syntetyczne5,000,100,051,00Cr (chrom) - 2,0; Cu - 30,0.

* Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

** W tym preparaty enzymatyczne i szczepionki (kultury bakteryjne) przeznaczone do przetwórstwa spożywczego.

*** Preparaty zawierające substancje dodatkowe na bazie składników spożywczych, dodawane w ilościach wyższych niż 50 g/kg produktu, powinny spełniać wymagania ustalone dla ich głównego składnika spożywczego.

Objaśnienia:

1. Najwyższe dopuszczalne zawartości metali dotyczą jadalnych części środków spożywczych.

2. Zawartość cyny (Sn) nie może przekraczać:

1) w produktach w opakowaniach metalowych ocynowanych:

a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,

b) pozostałe - 100,0 mg/kg;

2) w przetworach owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych i produktach zawierających takie przetwory w składzie recepturowym (w innych opakowaniach):

a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,

b) pozostałe - 20,0 mg/kg.

3. W przypadku produktów wzbogacanych związkami cynku (Zn), miedzi (Cu) i innych mikroelementów - zawartość tych metali powinna być taka, aby przy zalecanym dziennym dawkowaniu produktu ich pobranie nie przekraczało wartości zapotrzebowania dziennego.

4. Oznaczanie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia należy wykonywać co najmniej raz w roku, a w produktach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci do lat 3 co najmniej 2 razy w roku, a również każdorazowo w przypadku zmian aparaturowych i technologicznych oraz na żądanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej.

5. Wytyczne dotyczące metod pobierania próbek oraz metod analitycznych stosowanych w urzędowej kontroli poziomów metali szkodliwych dla zdrowia w produktach spożywczych powinny odpowiadać kryteriom podanym w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Metody pobierania próbek w celu kontroli zawartości ołowiu, kadmu, rtęci, arsenu i 3-MCPD w środkach spożywczych. Przygotowywanie próbek i kryteria wyboru metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości metali szkodliwych dla zdrowia i 3-MCPD w produktach spożywczych", Warszawa 2003.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami

1. Produkty dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat
Lp.Środek spożywczyNaNO3 mg/kgNaNO2 mg/kg
1234
1)Mleko w proszku pełne (do produkcji mleka, mleka modyfikowanego i mieszanek modyfikowanych oraz dla dzieci powyżej 1 roku)20,01,0
2)Mleko modyfikowane w proszku50,01,0
3)Mleko modyfikowane w płynie50,01,0
4)Produkty zbożowe ( kaszki, kleiki) i mleczno-zbożowe20,01,0
5)Produkty mleczno-owocowe (bez bananów), zbożowo-owocowe (bez bananów) i mleczno-zbożowo-owocowe (bez bananów)50,01,0
6)Produkty mleczno-warzywne, mleczno-warzywno-owocowe, mleczno-owocowe z udziałem bananów, zbożowo-warzywne, zbożowo-warzywno-owocowe i zbożowo-owocowe z udziałem bananów, mleczno-zbożowo-warzywne, mleczno-zbożowo-warzywno-owocowe i mleczno-zbożowo-owocowe z udziałem bananów200,01,0
7)Sok jabłkowy50,01,0
8)Soki owocowe bez bananów, soki owocowe z dodatkiem dyni oraz sok marchwiowo-jabłkowy bez dodatku cukru100,01,0
9)Soki owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów200,01,0
10)Produkty owocowe (bez bananów)100,01,0
11)Produkty owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów200,01,0
12)Produkty bananowe i bananowe z dodatkiem innych owoców (produkty z przewagą bananów), produkty warzywne250,01,0
13)Produkty warzywne i warzywno-mięsne250,01,0
14)Konserwy mięsne i drobiowe zawierające nie mniej niż 40% surowca mięsnego i drobiowego50,01,0

2. Produkty ogólnego przeznaczenia

Lp.Środek spożywczyNaNO3 mg/kgNaNO2 mg/kg
1234
1)Mleko w proszku pełne i odtłuszczone70,01,5
2)Serwatka w proszku70,01,5

3. Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)

GrupaProduktmg NO3 /kg świeżego produktu
123
1)Sałata świeża gruntowa i szklarniowa (z wyjątkiem sałaty lodowej):

* zbierana od 1 października do 31 marca:

- sałata szklarniowa 4.5001/
- sałata gruntowa 4.0001/
* zbierana od 1 kwietnia do 30 września:
- sałata szklarniowa 3.5001/
- sałata gruntowa 2.5001/
Sałata lodowa:
- sałata szklarniowa 2.5001/
- sałata gruntowa 2.0001/
2)Szpinak przetworzony, mrożony lub głęboko mrożony2.000
Szpinak świeży:
* zbierany od 1 listopada do 31 marca3.000
* zbierany od 1 kwietnia do 31 października2.500
3)Rzodkiewka1.500
Burak
Rzepa
Kalarepa
Koper
4)Kapusta 750
Szczypior
Jarmuż
Fasola szparagowa
5)Marchew 400
Pietruszka
Czosnek
Ogórek
Kalafior
Por
Seler
Brokuły
6)Pomidor 200
Ziemniak
Cebula
Papryka
Rabarbar
Fasola (suche ziarno)
7)Warzywa i ziemniaki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci 200

1/ W przypadku braku odpowiedniego znakowania, wskazującego na metodę produkcji, obowiązują ustalenia jak dla sałaty gruntowej (tj. uprawianej na otwartej przestrzeni).

ZAŁĄCZNIK Nr  3

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych

Lp.NazwaNapoje alkoholoweMaksymalna ilość w g/hl alkoholu 100%
1234
1)Metanola) Alkohol etylowy rolniczy50
b) Wódka naturalna z owoców1.000
c) Wódka naturalna ze:1.200
- śliwek (Prunus domestica L.)
- mirabelek (Prunus domestica L. var

syriaca)

- śliwek quetsch (Prunus domestica L.)
- jabłek (Malus domestica Borkh.)
- gruszek (Pyrus communis L.)
- malin (Rubus idaeus L.)
- jeżyn (Rubus fruticosus L.)
d) Wódka naturalna z:1.350
- porzeczek czarnych i kolorowych (Ribes

species)

- bzu czarnego (Sambucus nigra)
- jarzębiny (Sorbus aucuparia)
e) Wódka naturalna z gruszek odmiany

Williams

1.500
f) Wódka naturalna z wina gronowego Brandy200
g) Wódka naturalna z wytłoków z winogron Wódka naturalna z wina z jabłek albo z wina z gruszek1.000
h) Wódka naturalna z wytłoków z owoców1.500
i) Winiak400
j) Likiery, kremy, aperitify250
k) Napoje spirytusowe owocowe pozostałe800
l) Pozostałe napoje spirytusowe400
m) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego250
2)Fuzle1/a) Alkohol etylowy rolniczy0,5
b) Likiery i aperitify150
c) Pozostałe napoje spirytusowe500
d) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego150
3)Cyjanowodór2/a) Napoje spirytusowe10
b) Fermentowane napoje winiarskie0,3
Objaśnienia:

1/ W przeliczeniu na alkohol izobutylowy.

2/ Dotyczy napojów z owoców pestkowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi

1. Patulina
Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/l)
1)Sok jabłkowy, zagęszczony sok jabłkowy, kremogen jabłkowy oraz inne przetwory z udziałem jabłek30

Uwaga: produkt o zawartości ekstraktu 10% (m/m).

2. Aflatoksyny

Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/ l)
B1B1+B2+G1+G2M1
1)Orzechy arachidowe, orzechy, owoce suszone, produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych24-
2)Orzechy arachidowe, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności815-
3)Orzechy i owoce suszone, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności510-
4)Ziarno zboża, łącznie z gryką, oraz produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub jako składnik środków spożywczych24-
5)Ziarno zboża, łącznie z gryką, a z wyłączeniem kukurydzy, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności24-
6)Przyprawy

Capsicum spp. (suszone owoce, całe lub rozdrobnione, włączając chili, pieprz Cayenne i paprykę)

Piper spp. (owoce, biały i czarny pieprz)

Myristica fragrans (gałka muszkatołowa)

Zingiber officinale (imbir)

Curcuma longa (kurkuma)

510-
7)Mleko (surowe, mleko do przetwórstwa, spożywcze)--0,05

3. Ochratoksyna A

Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg)
1)Ziarno zboża nieprzetworzone (łącznie z nieprzetworzonym ryżem i gryką)5
2)Produkty otrzymane ze zboża (łącznie z przetworami zbożowymi i ziarnami zbóż przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia przez ludzi)3
3)Rodzynki, suszone winogrona10

Objaśnienia (dotyczy ust. 1, 2 i 3):

1. Najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie mikotoksynami dotyczy również produktów przetworzonych zawierających w składzie wyżej wymienione surowce.

2. Orzechy ziemne, orzechy i suszone owoce, w których najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie przekracza wartości podane w ust. 2 lp. 1, mogą być wprowadzane do obrotu, jeżeli:

1) nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub nie będą użyte jako składniki środków spożywczych;

2) najwyższe poziomy zanieczyszczeń nie przekraczają wartości podanych w ust. 2 lp. 2 i 3;

3) muszą być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, w wyniku których zanieczyszczenie aflatoksynami nie przekroczy najwyższych dopuszczalnych poziomów podanych w ust. 2 lp. 1 oraz czynności te nie spowodują powstania innych szkodliwych pozostałości.

Produkty oznacza się następująco: "Produkt przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub wykorzystaniem jako składnik środka spożywczego musi być poddany sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym w celu zmniejszenia zawartości aflatoksyn".

3. Pobieranie próbek do analizy aflatoksyn i ochratoksyny A oraz metody analityczne publikowane są w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie aflatoksyn ", Warszawa, 1999, oraz "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy ochratoksyny A. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie ochratoksyny A. Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn - uzupełnienie", Warszawa, 2002.

4. Histamina

Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (mg/100 g)
1)Przetwory z ryb tuńczykowatych (Thunnidae)20
2)Przetwory z ryb makrelowatych (Scombridae)20
3)Przetwory z ryb śledziowatych (Clupeidae)20

5. Kwas erukowy

Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom(%)1
1)Oleje, tłuszcze i ich mieszaniny5,0
2)Środki spożywcze, w składzie których znajdują się oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny w ilości powyżej 5% składu środka spożywczego5,0

Objaśnienia:

1 W odniesieniu do kwasów tłuszczowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  5

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diolem (3-MCPD)

Lp.ProduktMaksymalna dopuszczalna zawartość * mg/kg
1)Hydrolizowane białko roślinne0,02
2)Sos sojowy0,02
Objaśnienia:

* Maksymalny dopuszczalny poziom 3-MCPD podano dla produktów płynnych, zawierających 40% suchej masy, co odpowiada maksymalnemu poziomowi 0,05 mg/kg produktu w przeliczeniu na suchą masę.

Poziom dopuszczalny należy obliczać w zależności od zawartości suchej masy w rozpatrywanych produktach.

ZAŁĄCZNIK Nr  6

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych

Lp.NazwaMaksymalna zawartość nie więcej niż %
1)Glioksal0,01
2)Wolny formaldehyd0,1

ZAŁĄCZNIK Nr  7

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych

1. Przetwory mleczne
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g lub 1 ml
mM
123456
1) Mleko surowe w opakowaniachdrobnoustroje tlenowe2050.000-
jednostkowych, przeznaczonemezofilne52100500
do bezpośredniego spożyciaStaphylococcus aureus500(25g)-
Salmonella
2) Mleko pasteryzowanedrobnoustroje tlenowe525x104105
mezofilne
bakterie z grupy coli5105
Salmonella500-
Listeria monocytogenes500(25ml)-
3) Mleko sterylizowane i UHTpo inkubacji 15 dni w temp.5010(0,1 ml)-
30 0C- drobnoustroje tlenowe
mezofilne
4) Mleko w proszkubakterie z grupy coli52010
Salmonella1000-
Staphylococcus aureus5210102
Listeria monocytogenes100-
5) Przetwory mleczne w proszkubakterie z grupy coli52010
Salmonella500-
Listeria monocytogenes500-
6) Masłobakterie z grupy coli52010
Salmonella500-
Listeria monocytogenes100-
7) Sery twarogowebakterie z grupy coli521001.000
Salmonella500-
Staphylococcus aureus5210102
Listeria monocytogenes100-
8) Sery dojrzewające miękkiebakterie z grupy coli52104105
Escherichia coli52102103
Salmonella500-
Listeria monocytogenes500(25g)-
Staphylococcus aureus52102103
9) Sery dojrzewające twardeSalmonella500-
Listeria monocytogenes100-
10) Mrożone przetwory mlecznedrobnoustroje tlenowe521055x105
(w tym lody)mezofilne
bakterie z grupy coli5210102
Salmonella500-
Listeria monocytogenes100-
Staphylococcus aureus5210102
11) Płynne przetwory mlecznebakterie z grupy coli5205
fermentowaneSalmonella500-
Listeria monocytogenes100-
12) Płynne przetwory mlecznedrobnoustroje tlenowe525x104105
niefermentowanemezofilne
bakterie z grupy coli5205
Salmonella500-
Listeria monocytogenes100-
13) Przetwory mlecznedrobnoustroje tlenowe1010(0,1 ml)-
sterylizowanemezofilne

2. Przetwory mięsne i drobiowe

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Wędliny surowe i surowoEscherichia coli515 x 1025 x 103
wędzoneSalmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus515 x 1025 x 103
2) Wędliny pozostałebakterie z grupy coli510(0,01g)0(0,001g)
beztlenowe laseczki500(0,01g)-
przetrwalnikujące
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus50102-
3) Przetwory mięsne paczkowanedrobnoustroje tlenowe521055x105
(wędliny, konserwy)mezofilne
plasterkowane lub(z wyjątkiem wyrobów typu
porcjowanesalami)
bakterie z grupy coli510(0,01g)0(0,001g)
beztlenowe laseczki500(0,01g)-
przetrwalnikujące
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus50102-
Listeria monocytogenes500-
4) Konserwy mięsnedrobnoustroje beztlenowe500-
sterylizowane i konserwymezofilne przetrwalnikujące
trwałe w temperaturzedrobnoustroje tlenowe520(0,1g)0(0,01g)
otoczeniaa)mezofilne
bakterie z grupy coli500-
5) Konserwy mięsne

pasteryzowanea)

- nietermostatowanedrobnoustroje tlenowe511,0x1042,0x104
mezofilne
bakterie z grupy coli500-
drobnoustroje beztlenowe500-
mezofilne przetrwalnikujące
- termostatowanedrobnoustroje beztlenowe500-
mezofilne przetrwalnikujące
6) Żelatynadrobnoustroje tlenowe52103104
mezofilne
bakterie z grupy coli5200(0,1g)
Escherichia coli510(10g)0
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
bakterie beztlenowe500(0,1g)-
przetrwalnikujące redukujące siarczany (IV)

3. Produkty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1g lub 1 ml
mM
123456
1) Produkty owocowe, warzywne,drobnoustroje tlenowe52103104
owocowo-warzywne o pH <4,5mezofilne
pasteryzowane a)bakterie beztlenowe500(0,1g)-
przetrwalnikujące
pleśnie i drożdże52102x10
2) Produkty warzywne,drobnoustroje tlenowe525x10102
mięsnowarzywne o pH >4,5mezofilne
sterylizowane a)bakterie beztlenowe500(0,1g)-
przetrwalnikujące
3) Produkty owocowe lubdrobnoustroje tlenowe521025x102
warzywne pasteryzowanemezofilne
lub konserwowanepleśnie i drożdże51105x10
chemicznie o pH < 4,5bakterie kwaszące typu5110102
mlekowego
w opakowaniach

niehermetycznych

4) Owoce mrożonedrobnoustroje tlenowe53104105
mezofilne
Escherichia coli500(0,1g)-
Salmonella500(25g)-
5) Owoce homogenizowaneEscherichia coli500(0,1g)-
mrożone w opakowaniachpleśnie i drożdże523x1025x102
niehermetycznych
6) Owoce suszone i nasionaSalmonella500(25g)-
łuskaneEscherichia coli500(0,1g)-
Staphylococcus aureus5210100
7) Świeże lub blanszowane,Escherichia coli5210102
chłodzone lub mrożone

kiełki,

Salmonella500(25g)
surówki warzywne doListeria monocytogenes500-
bezpośredniego spożyciaYersinia enterocolitica500-
8) Przyprawy, ziołapleśnie531045x104
przyprawowebakterie z grupy coli510(0,001g)0(0,0001g)
w całości i rozdrobnione,Salmonella500(25g)-
suszone
oraz mieszanki przyprawowe
9) Napoje sojowedrobnoustroje tlenowe50102-
mezofilne
bakterie beztlenowe500(0,1ml)-
przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli500(0,1ml)-
Salmonella500(25ml)-
10) Napoje sojowe UHT a)drobnoustroje tlenowe5010 w 0,1ml
mezofilne oznaczane po próbie
termostatowej
11) Półprodukty owocowe lubdrobnoustroje tlenowe521022x102
warzywne do napojówmezofilne
mlecznychSalmonella500(25g)-
i deserów fermentowanychStaphylococcus aureus500(0,1g)-
pleśnie i drożdże510(10g)0

4. Przetwory grzybowe

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Grzyby sterylizowanebakterie beztlenowe500-
przetrwalnikujące
2) Grzyby w solancebakterie beztlenowe500(0,001 g)-
przetrwalnikujące

5. Wyroby garmażeryjne

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1g
mM
123456
1) Półprodukty garmażeryjneSalmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus511025x102
2) Wyroby garmażeryjnebakterie z grupy coli510(0,001g)0
i potrawy(0,0001g)
kulinarne gotowe (mięsne bakterie beztlenowe500(0,1g)-
lub niemięsne, podroboweprzetrwalnikujące
i galarety)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus521025x102
pleśnie511022x102
drożdże5110-wyroby102-wyroby
niemięsneniemięsne
3) Wyroby garmażeryjne -Escherichia coli515x105x102
befsztyk tatarskiSalmonella500(10g)-
Staphylococcus aureus51102103
4) Sosy zimne, sałatkibakterie z grupy coli510(0,01)g0(0,001g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus511025x102
pleśnie i drożdże52102103
5) Majonezbakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01 g)
Salmonella500 (25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie i drożdże522x105x10
6) Wyroby kulinarne mrożonebakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
bakterie beztlenowe520(0,1g)0(0,01g)
przetrwalnikujące
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus521025x102

6. Przetwory rybne

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Ryby wędzonebakterie beztlenowe500-
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV) *
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus500(0,1g)-
pleśnie5110102
2) Konserwy rybne a)drobnoustroje tlenowe500(0,1g)-
mezofilne
nieprzetrwalnikujące
drobnoustroje tlenowe510(0,1g)102
mezofilne przetrwalnikujące
bakterie beztlenowe500-
mezofilne przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
3) Prezerwy rybnedrobnoustroje tlenowe53104105
mezofilne
bakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01g)
bakterie beztlenowe500-
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus500(0,1g)-
4) Przetwory rybne marynowanebakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01g)
bakterie beztlenowe500-
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus500(0,1g)-
pleśnie5110102
drożdże52102103
5) Ryby solonebakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
bakterie beztlenowe500-
przetrwalnikujące
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus500(0,1g)-
pleśnie5110102
6) Farsze rybne świeże idrobnoustroje tlenowe521055x105
mrożone, mięso rybnemezofilne
mielonebakterie beztlenowe500-
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
bakterie z grupy coli **520(0,001g)0(0,0001g)
Escherichia coli5210102
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus50102-
Listeria monocytogenes500(1g)-
7) Mrożone, rybne wyroby

gotowe

bakterie beztlenowe przetrwalnikujące500(0,1g)-
redukujące siarczany (IV)
bakterie z grupy coli520(0,01g)0(0,001g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus50102-

* Wymagania dotyczące ryb wędzonych pakowanych próżniowo lub w zmodyfikowanej atmosferze (MAP).

** Wymagania dotyczące mielonego mięsa i farszu rybnego.

7. Przetwory jajowe

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
Przetwory jajowedrobnoustroje tlenowe52105106
pasteryzowanemezofilne
bakterie z grupy coli53102103
Salmonella1000(25g)-
Staphylococcus aureus500

8. Przetwory zbożowe, pieczywo, makarony, wyroby ciastkarskie

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Otręby pszenne spożywczedrobnoustroje tlenowe52105106
mezofilne
bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie523x102103
Bacillus cereus50102-
2) MakaronSalmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus521035x103
3) Ciastka z kremami, masamibakterie z grupy coli3110102
i nadzieniami świeże iSalmonella300(25g)-
mrożoneStaphylococcus aureus3010-
Bacillus cereus30102-
4) Wyroby ciastkarskie

pozostałe

Salmonella500(25g)-
5) Zbożowe produktybakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
śniadaniowe
do bezpośredniego spożyciaSalmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
6) Bułka tartapleśnie535x103104
Salmonella500(25g)-

9. Przetwory ziemniaczane

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
Smażone przetworydrobnoustroje tlenowe521053x105
ziemniaczanemezofilne
bakterie z grupy coli52102103
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie i drożdże522x102103

10. Tłuszcze roślinne i mieszane

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
Margaryna, tłuszcze mieszanebakterie z grupy coli510(0,01g)0(0,001g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie535x102103

11. Napoje bezalkoholowe, zaprawy do napojów i piwo

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 ml
mM
123456
1) Napoje:ogólna liczba drożdży51- niesłodzone-
bezalkoholowe gazowane

i niegazowane niskowysycone

2x102 słodzone3x102
dwutlenkiem węgla i zaprawyogólna liczba drobnoustrojów
po 72h inkubacji52102-niesłodzone2x102
w 20-22oC2x102-słodzone3x102
po 24h inkubacji w 37oC512x105x10
bakterie z grupy coli510(50 ml)0(25ml)
pleśnie52010
2) Piwobakterie z grupy coli
nieutrwalone510(0,1ml)0(0,01ml)
utrwalone500(10ml)

12. Wyroby cukiernicze

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Kakao i czekolada - proszekSalmonella500(25g)-
pleśnie52103104
2) Kakao i czekolada instantbakterie z grupy coli521025x102
Salmonella500(25g)-
pleśnie525x102103
3) Czekolada, wyrobySalmonella500(25 g)-
czekoladowane,pleśnie52102103
czekoladopodobne i wsady
do wyrobów cukierniczych
4) Sosy deserowe utrwalonebakterie z grupy coli5210102
(karmelowe, toffi, kakaowe

itp.)

Salmonella500(25g)-
i polewy cukiernicze do Staphylococcus aureus5210100
lodówpleśnie i drożdże521022x 102

13. Preparaty enzymatyczne i kultury startowe przeznaczone do przetwórstwa

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Preparaty enzymatycznedrobnoustroje tlenowe505x104-
mezofilne
bakterie z grupy coli503x10-
Escherichia coli500(25g)-
Salmonella500(25g)-
aktywność antybiotycznanieobecna
mikotoksyny w przypadkunieobecne
enzymów pochodzenia
grzybowego
2) Kultury startowe
- kultury startowe płynnedrobnoustroje tlenowe521025x102
lub w proszku oraz mrożonemezofilne
przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli5110102
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5010-
pleśnie i drożdże51102x10
- kultury startowe wdrobnoustroje tlenowe521032x103
postaci koncentratu, wmezofilne
proszku lub mrożoneprzetrwalnikujące
bakterie z grupy coli511025x102
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus505x10-
pleśnie i drożdże511032x103
3) Kultury startowe dla

przetworów mlecznych

- kultury startowe płynnedrobnoustroje tlenowe50102-
lub w proszku oraz mrożonemezofilne
przetwalnikujące
bakterie z grupy coli500-
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus500-
pleśnie i drożdże500-
- kultury startowe wdrobnoustroje tlenowe525x1025x103
postaci koncentratu - wmezofilne
proszku lub mrożoneprzetrwalnikujące
bakterie z grupy coli500-
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus500-
pleśnie i drożdże500-

14. Produkty dietetyczne

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g lub 1 ml
mM
123456
1) Produkty dla niemowląt i

dzieci

drobnoustroje tlenowe525x103104
do lat 3 - instantmezofilne
bakterie z grupy coli52<110
bakterie beztlenowe5210102
przetrwalnikujące redukujące
siarczany (IV)
Bacillus cereus50102-
pleśnie i drożdże511025x102
Salmonella1000(25g)-
Staphylococcus aureus500-
2) Produkty dla niemowlątdrobnoustroje tlenowe523x1045x104
i dzieci do lat 3mezofilne
- wymagające gotowaniabakterie z grupy coli5010-
bakterie beztlenowe5210102
przetrwalnikujące redukujące
siarczany (IV)
Bacillus cereus50102-
pleśnie i drożdże51102103
Salmonella1000(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
3) Produkty dla dorosłych -drobnoustroje tlenowe523x104105
między innymi produkty dlamezofilne
sportowców i wspomagającebakterie z grupy coli5210102
odchudzaniepleśnie i drożdże51102103
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
4) Preparaty witaminowo -

mineralne i inne w formie

drobnoustroje tlenowe52104105
kapsułek, drażetek,mezofilne
tabletek i ampułekpleśnie i drożdże511025x102
Escherichia coli500-
Salmonella500(10g)-
Staphylococcus aureus500-
5) Herbatki owocowe lub

ziołowe

drobnoustroje tlenowe52106107
instantmezofilne
Escherichia coli5110102
Salmonella500(25g)-
pleśnie51104105
6) Preparaty pszczeledrobnoustroje tlenowe521045x104
- mleczko pszczele, pyłekmezofilne
kwiatowy, propolisbakterie z grupy coli500(0,1g)-
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
Bacillus cereus5210102
pleśnie i drożdże521025x102
7) Napoje regeneracyjne i innedrobnoustroje tlenowe5010100
dietetycznemezofilne
drożdże i pleśnie500-
bakterie beztlenowe500-
przetrwalnikujące redukujące
siarczany (IV)

Dietetyczne środki spożywcze niewyszczególnione w tabeli powinny spełniać wymagania podane w innych punktach załącznika 7.

15. Koncentraty spożywcze

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Koncentraty deserówdrobnoustroje tlenowe mezofilne525x104105
przyrządzane na zimnobakterie z grupy coli500(0,1g)-
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie525x102103
2) Koncentraty deserówdrobnoustroje tlenowe mezofilne52105106
przyrządzane na gorącobakterie z grupy coli520(0,01g)0(0,001g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie525x102103
3) Koncentraty obiadoweEscherichia coli500(0,01g)-
wymagające gotowaniaSalmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie523x103104
4) Koncentraty obiadowe idrobnoustroje tlenowe mezofilne522x1055x105
hydrolizaty białkowe - instantbakterie z grupy coli500(0,01g)-
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie521033x103
5) Koncentraty napojów w proszkudrobnoustroje tlenowe mezofilne521052x105
bakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
6) Ekstrakty kaw zbożowychdrobnoustroje tlenowe mezofilne521045x104
i naturalnychbakterie z grupy coli500(0,1g)-
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie521022x102
drożdże521022x102
7) Koncentraty lodów w proszkudrobnoustroje tlenowe mezofilne521052x105
bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus500(0,1g)-
8) Chrupki zbożowe (pszenne,drobnoustroje tlenowe mezofilne521053x105
ryżowe, kukurydziane, mieszane)bakterie z grupy coli52102103
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie i drożdże522x102103

16. Substancje dodatkowe

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Barwnik naturalny

koszenilla

Salmonella500(25g)-

17. Różne*

Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
mM
123456
1) Białka roślinne i zwierzęcedrobnoustroje tlenowe522x104105
mezofilne
bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie i drożdże52102103
2) Przyprawy i posypki do wyrobówdrobnoustroje tlenowe532x1057,5x105
typu snack (chipsy, pelletymezofilne
i wyroby ekstrudowane)bakterie z grupy coli5110102
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210102
pleśnie i drożdże52103104
3) Musztardabeztlenowe laseczki510(0,01g)0(0,001g)
przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
drożdże520(0,1g)0(0,01g)
4) Preparaty słodzącedrobnoustroje tlenowe521052x105
mezofilne
bakterie z grupy coli500(0,1g)-
Salmonella500(25g)-
5) Zabielacze do kawydrobnoustroje tlenowe521045x104
mezofilne
bakterie z grupy coli510(01g)0(0,01g)
Salmonella500(25g)-
Staphylococcus aureus5210100
pleśnie i drożdże52102103

a) Wszystkie środki spożywcze w opakowaniach hermetycznych powinny spełniać wymagania sterylności przemysłowej, tj. nie zawierać drobnoustrojów zdolnych do namnażania w warunkach przechowywania. Przed szczegółowym badaniem mikrobiologicznym powinny być poddane testom:

1) próbie na szczelność;

2) próbie termostatowej.

*Objaśnienia:

1. Symbole:

M - akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące,

m - wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadowalające,

n - liczba próbek badanych w partii,

c - liczba próbek z partii dających wynik między m i M.

2. Wyniki badań mikrobiologicznych powinny być oceniane następująco:

1) stosując trzy kategorie wartości, tzn.

a) do wartości m włącznie,

b) pomiędzy m i M,

c) powyżej wartości progowej M;

2) stosując jedną kategorię wartości zapisaną w tabelach jako m, od których nie ma odstępstwa, niezależnie od liczby badanych próbek;

3) w stosunku do bakterii z rodzaju Salmonella stwierdzenie nieobecności jest wynikiem zadowalającym.

Przy wykonywaniu badania pojedynczej próbki wyniki nie powinny przekraczać wartości M.