§ 6. - Maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.37.326

Akt utracił moc
Wersja od: 4 marca 2003 r.
§  6.
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń:
1)
rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
arsenem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
3)
cyną - określone w "Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia,
4)
ołowiem i kadmem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w ust. 1 "Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych",
b)
w ust. 2 "Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9-19, "Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8-11, "Pozostałe" lp. 2-10,
c)
w ust. 3 "Substancje dodatkowe",
5)
azotanami i azotynami - określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w ust. 2 "Produkty ogólnego przeznaczenia",
b)
w ust. 3 "Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3-7,
6)
osłonek białkowych jadalnych - określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
7)
w napojach alkoholowych - określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia lp. 1 lit. j-m, lp. 2 i lp. 3 lit. b,
8)
mikrobiologicznych - określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2-6 oraz w ust. 3-6 i 8-17

- obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.