Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2010/2011.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.105.659

Akt utracił moc
Wersja od: 15 czerwca 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 czerwca 2010 r.
w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2010/2011

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 11, poz. 65 i Nr 97, poz. 799) zarządza się, co następuje:
Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2010/2011, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2010 r.

ZAŁĄCZNIK 

MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2010/2011

Tabela nr 1

Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu1)

W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 lW opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 l i nie większej niż 0,25 lW opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 l, ale nie mniejszej niż 0,20 lW opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 l
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej1,08 zł/l1,96 zł/l2,00 zł/l-
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi-2,84 zł/l3,05 zł/l-
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi3,20 zł/l3,20 zł/l3,20 zł/l3,20 zł/l

Tabela nr 2

Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)

Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych5,59 zł/kg
Sery topione o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych6,56 zł/kg
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45 % tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych9,31 zł/kg

______

1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.

2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).