Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2006/2007.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.107.725

Akt utracił moc
Wersja od: 27 czerwca 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 czerwca 2006 r.
w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2006/2007

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2005 r. Nr 244, poz. 2081 oraz z 2006 r. Nr 50, poz. 363) zarządza się, co następuje:
Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2006/2007, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2006 r.

ZAŁĄCZNIK 

MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2006/2007

Tabela nr 1

Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu naturalnego1)

W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 lW opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 l i nie większej niż 0,25 lW opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 l, ale nie mniejszej niż 0,20 lW opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 l
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej0,76 zł/l1,68 zł/l1,80 zł/l-
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka-2,52 zł/l2,80 zł/l-
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu3,00 zł/l3,00 zł/l3,00 zł/l3,00 zł/l

______

1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.

Tabela nr 2

Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)

Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie 6,00 zł/kg
Sery topione o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie 7,00 zł/kg
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45 % tłuszczu w suchej masie10,00 zł/kg

______

2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka stosuje się współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2707/2000 z dnia 11 grudnia 2000 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej do dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach edukacyjnych (Dz. Urz. WE L 311 z 12.12.2000, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne rozdz. 3, t. 31, str. 43, z późn. zm.).