§ 2. - Maksymalna ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakres i sposób jej dokumentowania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1971

Akt obowiązujący
Wersja od: 20 września 2022 r.
§  2. 
1. 
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą ustalenie ilości żywności zbytej rocznie w ramach takiego handlu do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawiera następujące informacje:
1)
numer kolejnego wpisu;
2)
datę zbycia żywności;
3)
ilość i rodzaj zbytej żywności.
2. 
Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w dokumentacji, o której mowa w ust. 1, niezwłocznie po dokonaniu zbycia żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
3. 
Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.