§ 3. - Maksymalna ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób jej dokumentowania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.2159

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 2016 r.
§  3. 
1. 
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach takiego handlu, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, zawierającą następujące informacje:
1)
numer kolejnego wpisu;
2)
datę zbycia żywności;
3)
ilość i rodzaj zbytej żywności.
2. 
Pośrednik prowadzący rolniczy handel detaliczny zbywający żywność wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący taki handel podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu:
1)
prowadzi dokumentację umożliwiającą określenie ilości tak zbywanej żywności odrębnie dla każdego podmiotu;
2)
przekazuje dokumentację, o której mowa w pkt 1, podmiotowi, którego żywność zbywał, niezwłocznie po zakończeniu wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
3. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:
1)
informacje wymienione w ust. 1;
2)
miejsce zbycia żywności;
3)
imię, nazwisko oraz adres albo nazwę, siedzibę oraz adres pośrednika, który zbywał żywność podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
4. 
Informacje, o których mowa w ust. 1 i 3, są umieszczane w dokumentacji, o której mowa w ust. 1 i 2, niezwłocznie po każdorazowym zbyciu żywności konsumentowi finalnemu.
5. 
Dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.