Rozdział 5 - Marynarze służby administracyjno-gospodarczej. - Kwalifikacje zawodowe oficerów i marynarzy na polskich statkach morskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1963.7.40

Akt utracił moc
Wersja od: 25 lutego 1963 r.

Rozdział  5.

Marynarze służby administracyjno-gospodarczej.

§  46.
1.
W służbie administracyjno-gospodarczej ustala się następujące stopnie i stanowiska marynarskie:
1)
pomocnik kucharza okrętowego, pomocnik stewarda,
2)
młodszy kucharz okrętowy, młodszy steward,
3)
kucharz okrętowy, steward.
2.
Poza stanowiskami ustalonymi w ust. 1 mogą być na statkach pasażerskich utworzone stanowiska dodatkowe - w zależności od wielkości statku i rodzaju żeglugi. Rodzaje stanowisk dodatkowych i wymagane do ich zajmowania kwalifikacje zawodowe zatwierdza urząd morski na wniosek armatora uzgodniony z Zarządem Głównym Związku Zawodowego Marynarzy i Portowców.
§  47.
Do uzyskania stopnia marynarza służby administracyjno-gospodarczej wymagane są następujące warunki:
1.
do uzyskania stopnia pomocnika kucharza okrętowego lub pomocnika stewarda - odbycie 1-miesięcznego stażu pracy na statku w rezerwie armatora;
2.
do uzyskania stopnia młodszego kucharza okrętowego:
1)
posiadanie stopnia pomocnika kucharza okrętowego,
2)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika kucharza okrętowego,
3)
złożenie egzaminu

albo:

4)
posiadanie kwalifikacji czeladnika kucharskiego,
5)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika kucharza okrętowego,

albo:

6)
ukończenie zasadniczej szkoły zawodowej o kierunku gastronomicznym,
7)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika kucharza okrętowego;
3.
do uzyskania stopnia młodszego stewarda:
1)
posiadanie stopnia pomocnika stewarda,
2)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika stewarda,
3)
złożenie egzaminu

albo:

4)
ukończenie zasadniczej szkoły zawodowej o kierunku gastronomicznym lub hotelarskim,
5)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika stewarda;
4.
do uzyskania stopnia kucharza okrętowego:
1)
posiadanie stopnia młodszego kucharza okrętowego,
2)
posiadanie dodatkowej 24-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego kucharza okrętowego,
3)
złożenie egzaminu

albo:

4)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego,
5)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego kucharza okrętowego,
6)
złożenie egzaminu;
5.
do uzyskania stopnia stewarda:
1)
posiadanie stopnia młodszego stewarda,
2)
posiadanie dodatkowej 12-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego stewarda,
3)
złożenie egzaminu.