Rozdział 5 - Marynarze służby administracyjno-gospodarczej. - Kwalifikacje zawodowe oficerów i marynarzy na polskich statkach morskich.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1963.7.40
Akt utracił moc Wersja od: 25 lutego 1963 r.
Rozdział 5.
Marynarze służby administracyjno-gospodarczej.
Marynarze służby administracyjno-gospodarczej.
§ 46.
1.
W służbie administracyjno-gospodarczej ustala się następujące stopnie i stanowiska marynarskie: 1)
pomocnik kucharza okrętowego, pomocnik stewarda, 2)
młodszy kucharz okrętowy, młodszy steward, 3)
kucharz okrętowy, steward.2.
Poza stanowiskami ustalonymi w ust. 1 mogą być na statkach pasażerskich utworzone stanowiska dodatkowe - w zależności od wielkości statku i rodzaju żeglugi. Rodzaje stanowisk dodatkowych i wymagane do ich zajmowania kwalifikacje zawodowe zatwierdza urząd morski na wniosek armatora uzgodniony z Zarządem Głównym Związku Zawodowego Marynarzy i Portowców.§ 47.
Do uzyskania stopnia marynarza służby administracyjno-gospodarczej wymagane są następujące warunki:1.
do uzyskania stopnia pomocnika kucharza okrętowego lub pomocnika stewarda - odbycie 1-miesięcznego stażu pracy na statku w rezerwie armatora;2.
do uzyskania stopnia młodszego kucharza okrętowego: 1)
posiadanie stopnia pomocnika kucharza okrętowego, 2)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika kucharza okrętowego, 3)
złożenie egzaminualbo:
4)
posiadanie kwalifikacji czeladnika kucharskiego, 5)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika kucharza okrętowego,albo:
6)
ukończenie zasadniczej szkoły zawodowej o kierunku gastronomicznym, 7)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika kucharza okrętowego;3.
do uzyskania stopnia młodszego stewarda: 1)
posiadanie stopnia pomocnika stewarda, 2)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika stewarda, 3)
złożenie egzaminualbo:
4)
ukończenie zasadniczej szkoły zawodowej o kierunku gastronomicznym lub hotelarskim, 5)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika stewarda;4.
do uzyskania stopnia kucharza okrętowego: 1)
posiadanie stopnia młodszego kucharza okrętowego, 2)
posiadanie dodatkowej 24-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego kucharza okrętowego, 3)
złożenie egzaminualbo:
4)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego, 5)
posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego kucharza okrętowego, 6)
złożenie egzaminu;5.
do uzyskania stopnia stewarda: 1)
posiadanie stopnia młodszego stewarda, 2)
posiadanie dodatkowej 12-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego stewarda, 3)
złożenie egzaminu.