Rozdział 5 - Marynarze służby administracyjno-gospodarczej. - Kwalifikacje zawodowe oficerów i marynarzy na polskich morskich statkach handlowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1958.39.178
Akt utracił moc Wersja od: 25 czerwca 1958 r.
Rozdział 5.
Marynarze służby administracyjno-gospodarczej.
Marynarze służby administracyjno-gospodarczej.
§ 47.
1.
W służbie administracyjno-gospodarczej ustanawia się następujące stopnie i stanowiska marynarskie: 1)
pomocnik kucharza okrętowego, pomocnik stewarda, 2)
młodszy kucharz okrętowy, młodszy steward, 3)
kucharz okrętowy, steward, 4)
steward gospodarczy.2.
Na statkach pasażerskich mogą być utworzone jeszcze inne stanowiska - poza przewidzianymi w ust. 1 - w zależności od wielkości statku i rodzaju żeglugi. Rodzaje stanowisk i wymagane kwalifikacje zatwierdza urząd morski na wniosek armatora uzgodniony ze Związkiem Zawodowym Marynarzy i Rybaków Morskich.§ 48.
Marynarze służby wyżywienia powinni przejść przeszkolenie zawodowe w szkołach lub na kursach.§ 49.
Do uzyskania stopnia marynarza służby administracyjno-gospodarczej wymagane są następujące warunki:1.
do uzyskania stopnia pomocnika kucharza okrętowego lub pomocnika stewarda ukończenie kursu przygotowawczego;2.
do uzyskania stopnia młodszego kucharza okrętowego: 1)
posiadanie stopnia pomocnika kucharza okrętowego, 2)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika kucharza okrętowego, 3)
złożenie egzaminualbo:
4)
posiadanie kwalifikacji czeladnika kucharskiego, 5)
złożenie egzaminu;3.
do uzyskania stopnia młodszego stewarda: 1)
posiadanie stopnia pomocnika stewarda, 2)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku pomocnika stewarda, 3)
złożenie egzaminu;4.
do uzyskania stopnia kucharza okrętowego: 1)
posiadanie stopnia młodszego kucharza okrętowego, 2)
posiadanie dodatkowej 24-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego kucharza okrętowego, 3)
złożenie egzaminualbo:
4)
posiadanie kwalifikacji mistrza kucharskiego, 5)
złożenie egzaminu;5.
do uzyskania stopnia stewarda: 1)
posiadanie stopnia młodszego stewarda, 2)
posiadanie dodatkowej 24-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku młodszego stewarda;6.
do uzyskania stopnia stewarda gospodarczego: 1)
posiadanie stopnia stewarda, 2)
posiadanie dodatkowej 12-miesięcznej praktyki pływania na statku na stanowisku stewarda, 3)
złożenie egzaminu.