Rozdział 3 - Kwalifikacje kucharzy okrętowych - Kwalifikacje zawodowe i skład załóg polskich statków morskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1992.49.227

Akt utracił moc
Wersja od: 10 kwietnia 1998 r.

Rozdział  3

Kwalifikacje kucharzy okrętowych

§  33.
Ustala się stopień kucharza okrętowego.
§  34.
Do uzyskania stopnia kucharza okrętowego wymagane jest:
1)
posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego w zawodzie kucharza lub średniego wykształcenia gastronomicznego oraz 12-miesięczna praktyka pływania na statkach morskich na stanowisku młodszego kucharza oraz złożenie egzaminu albo
2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięczna praktyka pływania na statkach morskich na stanowisku młodszego kucharza, albo
3)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich na stanowisku młodszego kucharza oraz złożenie egzaminu.
§  35.
Ustala się następujące stanowiska dla kucharzy zatrudnionych na statkach morskich:
1)
młodszy kucharz,
2)
kucharz.
§  36.
Stanowisko kucharza może zajmować osoba posiadająca stopień kucharza okrętowego.