Rozdział 4 - Kwalifikacje kucharzy okrętowych. - Kwalifikacje zawodowe członków załóg polskich statków morskich.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1983.52.232
Akt utracił moc
Wersja od: 31 marca 1987 r.
Rozdział 4
Kwalifikacje kucharzy okrętowych.
§ 63.
1.
Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się do kucharzy zatrudnionych na statkach morskich objętych rozporządzeniem.
2.
Przez praktykę pływania wymaganą do uzyskania stopnia kucharza okrętowego rozumie się praktykę nabytą na statkach morskich objętych rozporządzeniem.
§ 64.
Ustala się stopień kucharza okrętowego.
§ 65.
Ustala się następujące stanowiska:
1)
pomocnik kucharza,
2)
młodszy kucharz,
3)
kucharz.
§ 66.
Do uzyskania stopnia kucharza okrętowego wymagane jest spełnienie następujących warunków:
1)
posiadanie wykształcenia średniego lub zasadniczego zawodowego w zawodzie kucharza, posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza oraz złożenie egzaminu
albo
2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego, posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza oraz złożenie egzaminu,
albo
3)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza oraz złożenie egzaminu.
§ 67.
Stanowisko kucharza może zajmować osoba posiadająca stopień kucharza okrętowego.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .