Kwalifikacje w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie żywnością.
Dz.U.2003.27.233
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 18 grudnia 2002 r.
w sprawie kwalifikacji w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie żywnością
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
RAMOWY ZAKRES WIADOMOŚCI Z ZAKRESU ZAGADNIEŃ HIGIENY W PROCESIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I W OBROCIE ŻYWNOŚCIĄ, KTÓRE POWINNY BYĆ OBJĘTE PROGRAMEM SZKOLENIA
RAMOWY ZAKRES WIADOMOŚCI Z ZAKRESU ZAGADNIEŃ HIGIENY W PROCESIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I W OBROCIE ŻYWNOŚCIĄ, KTÓRE POWINNY BYĆ OBJĘTE PROGRAMEM SZKOLENIA
2. Rodzaje zanieczyszczeń środków spożywczych i ich źródła:
1) drobnoustroje chorobotwórcze, ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków spożywczych;
2) zatrucia i zakażenia pokarmowe i ich najczęstsze przyczyny;
3) główne choroby przenoszone drogą pokarmową;
4) nosicielstwo bakterii;
5) zanieczyszczenia chemiczne środków spożywczych i ich przyczyny;
6) zanieczyszczenia fizyczne środków spożywczych i ich przyczyny.
3. Zapobieganie zanieczyszczeniom środków spożywczych, zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz chorobom przenoszonym na drodze pokarmowej oraz zasady dobrej praktyki higienicznej:
1) higiena osobista pracowników;
2) znaczenie badań lekarskich;
3) prawidłowe zachowania higieniczne;
4) higiena pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu produkcyjnego;
5) zasady prawidłowego mycia, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu;
6) prawidłowość prowadzenia procesów technologicznych;
7) zasady przechowywania i transportu środków spożywczych;
8) metody zabezpieczenia przed szkodnikami i owadami.
4. Zasady wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie żywnością w zakładzie produkcyjnym oraz samokontrola pracowników w zakresie spełniania wymogów sanitarno-higienicznych, z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).
5. Podstawowe zasady znakowania żywności.
6. Zasady racjonalnego żywienia:
1) wartość odżywcza środków spożywczych;
2) zasady układania jadłospisów;
3) zalecane normy żywienia i racje pokarmowe;
4) skutki nieprawidłowego żywienia;
5) zapobieganie chorobom na tle wadliwego żywienia.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE
(pieczęć stacji
sanitarno-epidemiologicznej
przeprowadzającej egzamin)
Niniejszym zaświadcza się, że:
Pan(i) .................... urodzony(a) w ................ dnia
............ imiona rodziców ............... zdał(a) z wynikiem
pozytywnym egzamin z zakresu przestrzegania zasad higieny w
procesie produkcji żywności i w obrocie żywnością przed Komisją
Egzaminacyjną w składzie:
1) Przewodniczący .............................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
2) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
3) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
4) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
powołaną na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18
grudnia 2002 r. w sprawie kwalifikacji w zakresie
przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie
żywnością (Dz. U. z 2003 r. Nr 27, poz. 233).
.........................
(podpis przewodniczącego
komisji egzaminacyjnej)
............................
(pieczęć okrągła państwowego
wojewódzkiego/powiatowego
inspektora sanitarnego)
...................., dnia ................
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE
(pieczęć stacji
sanitarno-epidemiologicznej
przeprowadzającej egzamin)
Niniejszym zaświadcza się, że:
Pan(i) .................... urodzony(a) w ................ dnia
............ imiona rodziców ............... zdał(a) z wynikiem
pozytywnym egzamin z zakresu przestrzegania zasad higieny w
procesie produkcji żywności i w obrocie żywnością pochodzenia
zwierzęcego przed Komisją Egzaminacyjną w składzie:
1) Przewodniczący .............................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
2) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
3) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
4) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
powołaną na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 28
grudnia 2002 r. w sprawie kwalifikacji w zakresie
przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie
żywnością (Dz. U. z 2003 r. Nr 27, poz. 233).
.........................
(podpis przewodniczącego
komisji egzaminacyjnej)
............................ ............................
(pieczęć okrągła państwowego (pieczęć okrągła państwowego
wojewódzkiego/powiatowego wojewódzkiego/powiatowego
inspektora sanitarnego) inspektora weterynarii)
...................., dnia ................
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »