Kwalifikacje osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach.
Dz.U.2005.181.1512
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 września 2005 r.
w sprawie kwalifikacji osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach
- wydaje się zaświadczenie, po zdaniu egzaminu, o którym mowa w § 6.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
I. PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ODKAŻANIA W ZAKŁADACH
I. PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ODKAŻANIA W ZAKŁADACH
Lp. | Temat | Wykłady | Ćwiczenia | |
liczba godzin | ||||
1 | Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii. Budowa, rozmnażanie, metabolizm, zagrożenia: - priony, - wirusy i riketsje, - bakterie, - grzyby | 8 | 4 | |
2 | Podstawowe pojęcia z epidemiologii i epizoocjologii | 4 | - | |
3 | Zakażenia, drogi szerzenia się chorób zakaźnych i pasożytniczych | 4 | - | |
4 | Charakterystyka środków dezynfekcyjnych: - klasyfikacja według substancji aktywnych, - mechanizm biobójczego działania, - techniki zabiegów dezynfekcyjnych, - toksyczność, - zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami dezynfekcyjnymi | 10 | - | |
5 | Mycie i odkażanie w obiektach inwentarskich oraz w zakładach przetwórstwa spożywczego: - zasady doboru preparatów, - czynniki warunkujące prawidłowy przebieg procesu odkażania, - ocena skuteczności procesu mycia i odkażania, - odkażanie wody | 8 | 4 | |
6 | Odkażanie w przypadku wystąpienia chorób zakaźnych u ludzi i zwierząt oraz zagrożeń bioterrorystycznych | 4 | - | |
7 | Uregulowania prawne dotyczące zabiegów odkażania oraz ich rola w systemach jakości obowiązujących w przetwórstwie spożywczym | 4 | - | |
8 | Dokumentacja zabiegów odkażania | 2 | 2 | |
9 | Aparatura i sprzęt do zabiegów odkażania | - | 2 | |
10 | Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas wykonywania zabiegów odkażania | 2 | 2 | |
Razem godzin | 46 | 14 |
II.
PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ZWALCZANIA SZKODNIKÓW W ZAKŁADACH
PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ZWALCZANIA SZKODNIKÓW W ZAKŁADACH
Lp. | Temat | Wykłady | Ćwiczenia |
liczba godzin | |||
1 | Podstawowe wiadomości o stawonogach uznanych za szkodniki, ze względu na ich gospodarcze znaczenie: - zarys biologii, klasyfikacja, rozmnażanie, - identyfikacja szkodników, - zagrożenia dla przetwórstwa spożywczego wynikające z obecności szkodliwych stawonogów, - profilaktyka oraz dopuszczone sposoby monitorowania obecności stawonogów | 10 | 4 |
2 | Środki dezynsekcyjne dopuszczone do stosowania w przetwórstwie spożywczym: - klasyfikacja według substancji aktywnych, - mechanizm działania, - techniki zabiegów i sprzęt w zabiegach dezynsekcyjnych, - toksyczność, - zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami dezynsekcyjnymi | 10 | - |
3 | Przygotowanie obiektu do zabiegu dezynsekcji w przypadku zastosowania techniki stwarzającej zagrożenie produkcji czynnikiem chemicznym | 2 | 2 |
4 | Podstawowe wiadomości o gryzoniach: - zarys biologii i identyfikacja gatunków o znaczeniu gospodarczym, - symptomy obecności gryzoni i sposoby monitorowania gryzoni, - szkodliwość, etologia gryzoni oraz wynikające z tego następstwa w podejmowanej działalności prewencyjnej | 10 | 2 |
5 | Charakterystyka środków deratyzacyjnych: - klasyfikacja według substancji aktywnych i mechanizm działania, - toksyczność, - zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami deratyzacyjnymi | 10 | - |
6 | Ochrona obiektów przed szkodnikami innymi niż wymienione w lp. 1 i 4 | 4 | 2 |
7 | Zintegrowane metody ochrony przed szkodnikami (IPM) | 4 | 2 |
8 | Uregulowania prawne dotyczące prewencji i zabiegów zwalczania szkodników w zakładach oraz ich rola w systemach jakości obowiązujących w przetwórstwie spożywczym | 4 | - |
9 | Dokumentacja zwalczania i monitorowania szkodników w aspekcie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) | 2 | 2 |
10 | Aparatura i sprzęt do zabiegów dezynsekcji i deratyzacji | 2 | 4 |
11 | Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas wykonywania zabiegów dezynsekcji i deratyzacji | 2 | 2 |
Razem godzin | 60 | 20 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAŚWIADCZENIE POTWIERDZAJĄCE UZYSKANIE KWALIFIKACJI W ZAKRESIE WYKONYWANIA ZABIEGÓW ODKAŻANIA / ZWALCZANIA SZKODNIKÓW / ODKAŻANIA I ZWALCZANIA SZKODNIKÓW* W ZAKŁADACH
Nr ......../........
Niniejszym zaświadcza się, że:
Pan(i) ........................................................
urodzony(a) w .................... dnia .......................
numer PESEL ...................................................
imiona rodziców ...............................................
zdał(a) egzamin w dniu ................ i posiada kwalifikacje
w zakresie wykonywania zabiegów odkażania / zwalczania
szkodników / odkażania i zwalczania szkodników* w zakładach
zgodnie z art. 20 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004
r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia
zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 oraz z 2005 r. Nr 10,
poz. 68 i Nr 23, poz. 188).
Zaświadczenie jest ważne przez 5 lat od dnia wydania.
...................., dnia .............
.................................
(pieczęć i podpis wojewódzkiego
lekarza weterynarii)
_________
* Niepotrzebne skreślić.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »