Kwalifikacje osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.181.1512

Akt utracił moc
Wersja od: 21 września 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 września 2005 r.
w sprawie kwalifikacji osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach

Na podstawie art. 20 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68 i Nr 23, poz. 188) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
kwalifikacje wymagane od osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach;
2)
sposób i warunki uzyskiwania kwalifikacji, w tym zakres szkolenia osób, o których mowa w pkt 1;
3)
wzór zaświadczenia potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji w zakresie wykonywania zabiegów odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach, zwanego dalej "zaświadczeniem";
4)
tryb powoływania komisji przeprowadzającej egzaminy oraz zakres i sposób przeprowadzania egzaminu.
Zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach może wykonywać osoba, która:
1)
odbyła szkolenie, o którym mowa w § 3;
2)
zdała egzamin określony w § 6, obejmujący sprawdzenie znajomości zagadnień zawartych w programach szkolenia, potwierdzony wydaniem zaświadczenia.
1.
Szkolenia dla osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach są prowadzone w formie kursu, przez podmioty upoważnione przez wojewódzkiego lekarza weterynarii do prowadzenia takich szkoleń.
2.
Upoważnienie do prowadzenia szkoleń wydaje właściwy miejscowo wojewódzki lekarz weterynarii na wniosek podmiotu dysponującego przygotowaną merytorycznie kadrą dydaktyczną i posiadającego doświadczenie organizacyjne w prowadzeniu tego typu szkoleń.
3.
Programy szkoleń dla osób wykonujących zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
Osobom posiadającym co najmniej 5-letni staż pracy przy przeprowadzaniu zabiegów odkażania lub zwalczania szkodników, które ukończyły:
1)
studia wyższe na kierunku biologia, chemia, weterynaria lub
2)
studia podyplomowe w zakresie przeprowadzania zabiegów odkażania lub zwalczania szkodników, lub
3)
szkolenia, przed wejściem w życie rozporządzenia, których program odpowiada programowi szkolenia określonemu w załączniku nr 1 do rozporządzenia

- wydaje się zaświadczenie, po zdaniu egzaminu, o którym mowa w § 6.

1.
Zaświadczenie jest ważne przez 5 lat od dnia jego wydania.
2.
Wzór zaświadczenia jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3.
Zaświadczenie, na kolejne 5 lat, wydaje się na wniosek zainteresowanego, po odbyciu przez niego szkoleń uzupełniających i zdaniu egzaminu, o którym mowa w § 6.
4.
Szkolenia uzupełniające są prowadzone w formie kursu w wymiarze 30 godzin w zakresie odkażania i 40 godzin w zakresie zwalczania szkodników w zakładach.
5.
Szkolenia uzupełniające prowadzi się zgodnie z programem szkolenia określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
1.
Egzamin przeprowadza komisja egzaminacyjna, w skład której wchodzą przewodniczący komisji egzaminacyjnej - wojewódzki lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce szkolenia oraz powołane przez niego co najmniej dwie osoby posiadające:
1)
co najmniej 7-letnią praktykę w zakresie odkażania lub zwalczania szkodników lub
2)
wykształcenie wyższe na kierunku biologia, chemia lub weterynaria.
2.
Komisja egzaminacyjna przeprowadza egzamin w formie testu pisemnego obejmującego sprawdzenie znajomości zagadnień zawartych w programach szkoleń, o których mowa w § 3 ust. 3.
3.
Test pisemny przygotowuje komisja egzaminacyjna.
1.
Z posiedzenia komisji egzaminacyjnej sporządza się protokół zawierający wyniki egzaminu, który podpisują członkowie komisji.
2.
Protokół przechowuje przewodniczący komisji egzaminacyjnej przez 6 lat od dnia przeprowadzenia egzaminu.
1.
Warunkiem zdania egzaminu jest udzielenie co najmniej 75 % poprawnych odpowiedzi na pytania testu pisemnego, o którym mowa w § 6 ust. 2.
2.
Osobom, które zdały egzamin, komisja egzaminacyjna wydaje zaświadczenie w terminie 30 dni od dnia egzaminu.
1.
Osoby wykonujące przed dniem wejścia w życie rozporządzenia zabiegi odkażania lub zwalczania szkodników w zakładach mogą wykonywać te zabiegi, mimo braku potwierdzenia wymaganych kwalifikacji, przez 12 miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
2.
Osoby zatrudnione przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, w zespołach lub na samodzielnych stanowiskach do spraw odkażania w powiatowych inspektoratach weterynarii zachowują dotychczasowe uprawnienia do wykonywania zabiegów odkażania lub zwalczania szkodników przez okres 5 lat od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
_________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

I. PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ODKAŻANIA W ZAKŁADACH

Lp.TematWykładyĆwiczenia
liczba godzin
1Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii. Budowa, rozmnażanie, metabolizm, zagrożenia:

- priony,

- wirusy i riketsje,

- bakterie,

- grzyby

84
2Podstawowe pojęcia z epidemiologii i epizoocjologii4-
3Zakażenia, drogi szerzenia się chorób zakaźnych i pasożytniczych4-
4Charakterystyka środków dezynfekcyjnych:

- klasyfikacja według substancji aktywnych,

- mechanizm biobójczego działania,

- techniki zabiegów dezynfekcyjnych,

- toksyczność,

- zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska

wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami

dezynfekcyjnymi

10-
5Mycie i odkażanie w obiektach inwentarskich oraz w zakładach przetwórstwa spożywczego:

- zasady doboru preparatów,

- czynniki warunkujące prawidłowy przebieg procesu

odkażania,

- ocena skuteczności procesu mycia i odkażania,

- odkażanie wody

84
6Odkażanie w przypadku wystąpienia chorób zakaźnych u ludzi i zwierząt oraz zagrożeń bioterrorystycznych4-
7Uregulowania prawne dotyczące zabiegów odkażania oraz ich rola w systemach jakości obowiązujących w przetwórstwie spożywczym4-
8Dokumentacja zabiegów odkażania22
9Aparatura i sprzęt do zabiegów odkażania-2
10Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas wykonywania zabiegów odkażania22
Razem godzin4614

II.

PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH ZABIEGI ZWALCZANIA SZKODNIKÓW W ZAKŁADACH

Lp.TematWykładyĆwiczenia
liczba godzin
1Podstawowe wiadomości o stawonogach uznanych za szkodniki, ze względu na ich gospodarcze znaczenie:

- zarys biologii, klasyfikacja, rozmnażanie,

- identyfikacja szkodników,

- zagrożenia dla przetwórstwa spożywczego wynikające z

obecności szkodliwych stawonogów,

- profilaktyka oraz dopuszczone sposoby monitorowania

obecności stawonogów

104
2Środki dezynsekcyjne dopuszczone do stosowania w przetwórstwie spożywczym:

- klasyfikacja według substancji aktywnych,

- mechanizm działania,

- techniki zabiegów i sprzęt w zabiegach

dezynsekcyjnych,

- toksyczność,

- zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska

wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami

dezynsekcyjnymi

10-
3Przygotowanie obiektu do zabiegu dezynsekcji w przypadku zastosowania techniki stwarzającej zagrożenie produkcji czynnikiem chemicznym22
4Podstawowe wiadomości o gryzoniach:

- zarys biologii i identyfikacja gatunków o znaczeniu

gospodarczym,

- symptomy obecności gryzoni i sposoby monitorowania

gryzoni,

- szkodliwość, etologia gryzoni oraz wynikające z tego

następstwa w podejmowanej działalności prewencyjnej

102
5Charakterystyka środków deratyzacyjnych:

- klasyfikacja według substancji aktywnych i mechanizm

działania,

- toksyczność,

- zagrożenia dla człowieka, produkcji i środowiska

wynikające z niewłaściwego posługiwania się środkami

deratyzacyjnymi

10-
6Ochrona obiektów przed szkodnikami innymi niż wymienione w lp. 1 i 442
7Zintegrowane metody ochrony przed szkodnikami (IPM)42
8Uregulowania prawne dotyczące prewencji i zabiegów zwalczania szkodników w zakładach oraz ich rola w systemach jakości obowiązujących w przetwórstwie spożywczym4-
9Dokumentacja zwalczania i monitorowania szkodników w aspekcie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP)22
10Aparatura i sprzęt do zabiegów dezynsekcji i deratyzacji24
11Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas wykonywania zabiegów dezynsekcji i deratyzacji22
Razem godzin6020

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WZÓR

ZAŚWIADCZENIE POTWIERDZAJĄCE UZYSKANIE KWALIFIKACJI W ZAKRESIE WYKONYWANIA ZABIEGÓW ODKAŻANIA / ZWALCZANIA SZKODNIKÓW / ODKAŻANIA I ZWALCZANIA SZKODNIKÓW* W ZAKŁADACH

Nr ......../........

Niniejszym zaświadcza się, że:

Pan(i) ........................................................

urodzony(a) w .................... dnia .......................

numer PESEL ...................................................

imiona rodziców ...............................................

zdał(a) egzamin w dniu ................ i posiada kwalifikacje

w zakresie wykonywania zabiegów odkażania / zwalczania

szkodników / odkażania i zwalczania szkodników* w zakładach

zgodnie z art. 20 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004

r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia

zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 oraz z 2005 r. Nr 10,

poz. 68 i Nr 23, poz. 188).

Zaświadczenie jest ważne przez 5 lat od dnia wydania.

...................., dnia .............

.................................

(pieczęć i podpis wojewódzkiego

lekarza weterynarii)

_________

* Niepotrzebne skreślić.