§ 2. - Kwalifikacje osób wykonujących badanie zwierząt rzeźnych i mięsa.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1999.30.296
Akt utracił moc Wersja od: 12 kwietnia 1999 r.
§ 2.
1.
Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w zakresie:1)
sprawdzenia, czy zwierzęta nie są zmęczone lub nadmiernie pobudzone,2)
sprawdzenia, czy zwierzęta nie wykazują objawów choroby,3)
mierzenia wewnętrznej ciepłoty ciała zwierząt,4)
znakowania dla celów identyfikacyjnych tusz i ich części,5)
oględzin tusz, głów, narządów wewnętrznych,6)
rutynowego nacinania węzłów chłonnych i tkanek,7)
wykrywania włośnimoże wykonywać osoba nie posiadająca tytułu lekarza weterynarii, zwana dalej "kontrolerem higieny mięsa".
2.
Kontrolerem higieny mięsa może zostać osoba, która spełnia łącznie następujące warunki:1)
posiada tytuł zawodowy:a)
weterynaryjnego kontrolera sanitarnego lubb)
technika weterynarii,2)
w trakcie uzyskiwania tytułu zawodowego, o którym mowa w pkt 1, odbyła szkolenie, którego ramowy program określa załącznik do rozporządzenia, oraz3)
odbyła trzymiesięczną praktykę we wskazanym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii rzeźnianym obwodzie badania zwierząt rzeźnych i mięsa.