§ 2. - Kwalifikacje osób wykonujących badanie zwierząt rzeźnych i mięsa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.30.296

Akt utracił moc
Wersja od: 12 kwietnia 1999 r.
§  2.
1.
Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w zakresie:
1)
sprawdzenia, czy zwierzęta nie są zmęczone lub nadmiernie pobudzone,
2)
sprawdzenia, czy zwierzęta nie wykazują objawów choroby,
3)
mierzenia wewnętrznej ciepłoty ciała zwierząt,
4)
znakowania dla celów identyfikacyjnych tusz i ich części,
5)
oględzin tusz, głów, narządów wewnętrznych,
6)
rutynowego nacinania węzłów chłonnych i tkanek,
7)
wykrywania włośni

może wykonywać osoba nie posiadająca tytułu lekarza weterynarii, zwana dalej "kontrolerem higieny mięsa".

2.
Kontrolerem higieny mięsa może zostać osoba, która spełnia łącznie następujące warunki:
1)
posiada tytuł zawodowy:
a)
weterynaryjnego kontrolera sanitarnego lub
b)
technika weterynarii,
2)
w trakcie uzyskiwania tytułu zawodowego, o którym mowa w pkt 1, odbyła szkolenie, którego ramowy program określa załącznik do rozporządzenia, oraz
3)
odbyła trzymiesięczną praktykę we wskazanym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii rzeźnianym obwodzie badania zwierząt rzeźnych i mięsa.