Kwalifikacje osób wykonujących badanie zwierząt rzeźnych i mięsa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.30.296

Akt utracił moc
Wersja od: 12 kwietnia 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 24 marca 1999 r.
w sprawie kwalifikacji osób wykonujących badanie zwierząt rzeźnych i mięsa.

Na podstawie art. 44 ust. 7 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
Do badania zwierząt rzeźnych i mięsa może zostać wyznaczony wyłącznie lekarz weterynarii co najmniej z rocznym okresem wykonywania zawodu, w tym dwumiesięczną praktyką w rzeźnianym obwodzie badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz jednomiesięczną praktyką w laboratorium higieny mięsa.
1.
Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w zakresie:
1)
sprawdzenia, czy zwierzęta nie są zmęczone lub nadmiernie pobudzone,
2)
sprawdzenia, czy zwierzęta nie wykazują objawów choroby,
3)
mierzenia wewnętrznej ciepłoty ciała zwierząt,
4)
znakowania dla celów identyfikacyjnych tusz i ich części,
5)
oględzin tusz, głów, narządów wewnętrznych,
6)
rutynowego nacinania węzłów chłonnych i tkanek,
7)
wykrywania włośni

może wykonywać osoba nie posiadająca tytułu lekarza weterynarii, zwana dalej "kontrolerem higieny mięsa".

2.
Kontrolerem higieny mięsa może zostać osoba, która spełnia łącznie następujące warunki:
1)
posiada tytuł zawodowy:
a)
weterynaryjnego kontrolera sanitarnego lub
b)
technika weterynarii,
2)
w trakcie uzyskiwania tytułu zawodowego, o którym mowa w pkt 1, odbyła szkolenie, którego ramowy program określa załącznik do rozporządzenia, oraz
3)
odbyła trzymiesięczną praktykę we wskazanym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii rzeźnianym obwodzie badania zwierząt rzeźnych i mięsa.
Osoby, które w dniu wejścia w życie rozporządzenia posiadają kwalifikacje nabyte na podstawie dotychczasowych przepisów, mogą do dnia 31 grudnia 2010 r. wykonywać następujące badania:
1)
oglądacz zwierząt rzeźnych i mięsa - w zakresie określonym w § 2 ust. 1,
2)
oglądacz co do włośni - w zakresie określonym w § 2 ust. 1 pkt 7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA KONTROLERÓW HIGIENY MIĘSA

Lp.TematyMinimalna ilość godzin wykładowychMinimalna ilość godzin ćwiczeń
1Wiadomości wstępne: cel i znaczenie badania zwierząt rzeźnych i mięsa; historia tego badania3-
2Przepisy prawne dotyczące organizacji i zakresu zadań Inspekcji Weterynaryjnej21-
3Zwierzęta rzeźne, ich skup i transport; znakowanie i identyfikacja; świadectwa miejsca pochodzenia i zdrowia34
4Podstawy anatomii i fizjologii zwierząt rzeźnych, budowa i czynności ciała zwierzęcego, układ i rozmieszczenie narządów wewnętrznych ze szczególnym uwzględnieniem węzłów chłonnych oraz struktury mięśni4956
5Znamiona zdrowia u zwierząt żywych, normalny wygląd i właściwości poszczególnych narządów i części tuszy zwierzęcia po uboju2835
6Podstawy anatomii i fizjologii patologicznej; choroby i wady mające znaczenie dla badania zwierząt rzeźnych i mięsa ze szczególnym uwzględnieniem chorób zakaźnych i pasożytniczych2835
7Właściwości fizykochemiczne mięsa; zmiany zachodzące w tuszy zwierzęcia po uboju; klasyfikacja tusz mięsnych i ich czystości714
8Rzeźnie i ich rodzaje; ubój zwierząt1428
9Rutynowe badanie przedubojowe zwierząt735
10Rutynowe badanie poubojowe mięsa21174
11Badanie na włośnie; objawy włośnicy u zwierząt i ludzi; pobieranie prób do badań na włośnie735
12Badania laboratoryjne mięsa; pobieranie prób do badań laboratoryjnych728
13Ocena i znakowanie mięsa37
14Dokumentacja badania zwierząt rzeźnych i mięsa77
15Postępowanie z mięsem o ograniczonej przydatności do spożycia oraz niezdatnym do spożycia714
16Sposoby oczyszczania i odkażania miejsca postoju i uboju zwierząt dotkniętych chorobami zakaźnymi, jak również narzędzi i przedmiotów użytych przy uboju i badaniu714
17System HACCP w rzeźniach714
Razem:226500