§ 9. - Kwalifikacje osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz dopuszczalne metody uboju i uśmiercania zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.70.643

Akt utracił moc
Wersja od: 21 kwietnia 2004 r.
§  9.
1.
Wykrwawianie zwierząt:
1)
rozpoczyna się po ich ogłuszeniu, przy czym nie później niż:
a)
60 sekund - w przypadku bydła i jednokopytnych,
b)
15 sekund - w przypadku owiec i kóz,
c)
10 sekund - w przypadku świń wykrwawianych w pozycji leżącej,
d)
20 sekund - w przypadku świń wykrwawianych w pozycji wiszącej,
e)
15 sekund - w przypadku pozostałych zwierząt ciepłokrwistych;
2)
kończy się przed odzyskaniem przez zwierzę świadomości;
3)
powinno być obfite i całkowite oraz wykonane w możliwie najkrótszym czasie przez nacięcie co najmniej jednej tętnicy szyjnej lub naczyń z niej wychodzących.
2.
Przed zakończeniem wykrwawiania zwierząt:
1)
nie przeprowadza się żadnych czynności związanych z obróbką poubojową;
2)
nie stosuje się pobudzenia elektrycznego.
3.
W przypadku gdy jedna osoba wykonuje czynności ogłuszania, podwieszania i wykrwawiania, wszystkie te czynności wykonuje się kolejno na jednym zwierzęciu, a następnie przystępuje się do ich wykonywania na następnym zwierzęciu.
4.
W przypadku wystąpienia awarii urządzenia używanego do wykrwawiania drobiu, ogłuszoną partię drobiu niezwłocznie poddaje się wykrwawiania przy użyciu noża.