§ 4. - Kwalifikacje osób uprawnionych do zawodowego uboju, dopuszczalne metody uśmiercania zwierząt stosownie do gatunku oraz organy uprawnione do kontroli działalności osób, które zawodowo trudnią się ubojem zwierząt lub dokonują uboju w ramach działalności hodowlanej bądź gospodarczej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.47.469

Akt utracił moc
Wersja od: 28 września 2002 r.
§  4.
1.
Zwierzęta z gatunków zwierząt futerkowych, w rozumieniu przepisów o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich, uśmierca się przy zastosowaniu jednej z następujących metod:
1)
użyciu mechanicznego urządzenia bolcowego wraz z wykrwawieniem,
2)
iniekcji śmiertelnej dawki środka nasennego,
3)
porażenia prądem elektrycznym,
4)
użyciu tlenku węgla,
5)
użyciu dwutlenku węgla,
6)
użyciu chloroformu.
2.
W przypadku stosowania metody uśmiercania, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mechaniczne urządzenie bolcowe powinno być tak ustawione, aby bolec wchodził w korę mózgową.
3.
W przypadku stosowania metody uśmiercania, o której mowa w ust. 1 pkt 3, działanie prądu elektrycznego powinno objąć mózg i serce oraz spowodować natychmiastową utratę przytomności i wstrzymanie akcji serca.
4.
W przypadku stosowania metod uśmiercania, o których mowa w ust. 1 pkt 4-6, należy stosować możliwie najwyższe stężenia gazu, tak aby zwierzę niezwłocznie utraciło świadomość i nastąpiła jego śmierć, przy czym przy zastosowaniu tlenku węgla uśmiercanie można rozpocząć, gdy objętość tego gazu w pomieszczeniu wynosi co najmniej 1% objętości.