§ 2. - Kwalifikacje osób uprawnionych do zawodowego uboju, dopuszczalne metody uśmiercania zwierząt stosownie do gatunku oraz organy uprawnione do kontroli działalności osób, które zawodowo trudnią się ubojem zwierząt lub dokonują uboju w ramach działalności hodowlanej bądź gospodarczej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.47.469

Akt utracił moc
Wersja od: 28 września 2002 r.
§  2.
1.
Zwierzęta z gatunków zwierząt rzeźnych w rozumieniu przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej uśmierca się przez wykrwawienie.
2.
Wykrwawienie powinno:
1)
rozpocząć się natychmiast po ogłuszeniu zwierzęcia dokonanym przy zastosowaniu jednej z następujących metod:
a)
użyciu urządzenia bolcowego penetrującego,
b)
użyciu urządzenia udarowego,
c)
elektronarkozy,
d)
użyciu dwutlenku węgla

- chyba że nie jest ono wymagane,

2)
być obfite i całkowite.
3.
Zwierzęta wymienione w ust. 1 powinny być wykrwawiane przez nacięcie aorty lub przynajmniej jednej tętnicy z niej wychodzącej albo otwarcie obu tętnic szyjnych wspólnych i obu żył szyjnych.
2.
Dopóki wykrwawienie nie zostanie zakończone, nie należy przeprowadzać żadnych czynności związanych z obróbką poubojową.