Kwalifikacja w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasady uzyskiwania takich kwalifikacji.
Dz.U.1997.105.670
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 14 sierpnia 1997 r.
w sprawie kwalifikacji w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasad uzyskiwania takich kwalifikacji.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
ZAKRES ZNAJOMOŚCI PODSTAWOWYCH ZAGADNIEŃ HIGIENY DLA OSÓB BIORĄCYCH UDZIAŁ W PRODUKCJI I OBROCIE ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI, UŻYWKAMI LUB SUBSTANCJAMI DODATKOWYMI DOZWOLONYMI
ZAKRES ZNAJOMOŚCI PODSTAWOWYCH ZAGADNIEŃ HIGIENY DLA OSÓB BIORĄCYCH UDZIAŁ W PRODUKCJI I OBROCIE ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI, UŻYWKAMI LUB SUBSTANCJAMI DODATKOWYMI DOZWOLONYMI
1) drobnoustroje - ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków spożywczych,
2) drobnoustroje chorobotwórcze, zatrucia i zakażenia pokarmowe wywołane przez spożycie środków spożywczych zanieczyszczonych drobnoustrojami i pasożytami,
3) nosicielstwo bakterii i jego wpływ na występowanie zatruć pokarmowych,
4) zanieczyszczenia chemiczne żywności i ich skutki zdrowotne,
5) pozostałości środków ochrony roślin w żywności,
6) pozostałości antybiotyków i innych leków weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
7) zatrucia grzybami,
8) substancje dodatkowe w żywności, ich funkcja technologiczna i wpływ na zdrowie człowieka.
2. Zagadnienie zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym:
1) higiena osobista osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie środków spożywczych,
2) znaczenie badań lekarskich osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie żywności,
3) warunki sanitarne obowiązujące w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych,
4) zasady mycia i dezynfekcji urządzeń, naczyń, sprzętu i pomieszczeń, utrzymanie czystości i porządku, dezynfekcja pomieszczeń i magazynów,
5) zapobieganie obecności szkodników w żywności i walka z nimi,
6) stan techniczny zakładu z uwzględnieniem urządzeń sanitarnych,
7) wewnętrzna kontrola warunków sanitarnych w zakładzie produkującym i wprowadzającym do obrotu środki spożywcze,
8) wymagania w zakresie jakości zdrowotnej żywności i żywienia.
3. Zasady racjonalnego żywienia - wpływ żywienia na zdrowie.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAŚWIADCZENIE
ZAŚWIADCZENIE
sanitarno-epidemiologicznej,
w której został
przeprowadzony egzamin)
Niniejszym zaświadcza się, że:
Pan(i) ........................................................
urodzony(a) w ........................... dnia ................
imiona rodziców ...............................................
przed Komisją Egzaminacyjną w składzie:
1) przewodniczący .............................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
2) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
3) członek ....................................................
(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)
powołaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Zdrowia
i Opieki Społecznej z dnia 14 sierpnia 1997 r. w sprawie
kwalifikacji w zakresie podstawowych zagadnień higieny
wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie
środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi
dozwolonymi oraz zasad uzyskiwania takich kwalifikacji
(Dz. U. Nr 105, poz. 670), zdał(a) egzamin z zakresu znajomości
podstawowych zagadnień higieny przy produkcji żywności.
............................
(podpis przewodniczącego
komisji)
(pieczęć okrągła państwowego
wojewódzkiego inspektora sanitarnego)
.................., dnia .............
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »