§ 3. - Kwalifikacja w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasady uzyskiwania takich kwalifikacji.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.105.670

Akt utracił moc
Wersja od: 10 września 1997 r.
§  3.
1.
Egzamin z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny przeprowadza komisja egzaminacyjna, powołana przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, w terminie i miejscu wskazanym przez tego inspektora.
2.
W skład komisji egzaminacyjnej wchodzi - jako jej przewodniczący - państwowy wojewódzki inspektor sanitarny lub upoważniony przez niego kierownik działu (oddziału) wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz członkowie - 2 pracowników wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub terenowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, posiadających wyższe wykształcenie. W skład komisji egzaminacyjnej dla osób biorących udział w produkcji i obrocie żywnością pochodzenia zwierzęcego wchodzi ponadto przedstawiciel Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
3.
Z postępowania egzaminacyjnego komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisują przewodniczący oraz członkowie komisji. Protokół podlega przechowywaniu przez okres 5 lat.