§ 3. - Książka kontroli sanitarnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1985.56.289

Akt utracił moc
Wersja od: 20 grudnia 1985 r.
§  3. 
1. 
Organ, o którym mowa w § 2 ust. 3, przeprowadzając kontrolę, dokonuje wpisu do książki kontroli sanitarnej.
2. 
Wpis do książki kontroli sanitarnej powinien zawierać w szczególności następujące dane:
1)
imię, nazwisko i stanowisko służbowe osoby, która przeprowadziła kontrolę,
2)
datę i godzinę kontroli,
3)
stwierdzone naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych,
4)
wydane doraźne zalecenia, uwagi i wnioski oraz terminy ich wykonania,
5)
podpis osoby przeprowadzającej kontrolę.
3. 
Pod wpisem dokonanym w książce kontroli sanitarnej kierownik zakładu pracy (statku) lub wyznaczony przez niego pracownik jest obowiązany złożyć podpis.
4. 
Wpis, o którym mowa w ust. 2, nie może zastąpić sporządzenia protokołu kontroli, jeżeli stwierdzone naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych uzasadnia wydanie decyzji administracyjnej lub wszczęcie postępowania egzekucyjnego w administracji. O sporządzeniu protokołu należy zamieścić informację w książce kontroli sanitarnej.