§ 3. - Książka kontroli sanitarnej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1985.56.289
Akt utracił moc Wersja od: 20 grudnia 1985 r.
§ 3.
1.
Organ, o którym mowa w § 2 ust. 3, przeprowadzając kontrolę, dokonuje wpisu do książki kontroli sanitarnej.2.
Wpis do książki kontroli sanitarnej powinien zawierać w szczególności następujące dane:1)
imię, nazwisko i stanowisko służbowe osoby, która przeprowadziła kontrolę,2)
datę i godzinę kontroli,3)
stwierdzone naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych,4)
wydane doraźne zalecenia, uwagi i wnioski oraz terminy ich wykonania,5)
podpis osoby przeprowadzającej kontrolę.3.
Pod wpisem dokonanym w książce kontroli sanitarnej kierownik zakładu pracy (statku) lub wyznaczony przez niego pracownik jest obowiązany złożyć podpis.4.
Wpis, o którym mowa w ust. 2, nie może zastąpić sporządzenia protokołu kontroli, jeżeli stwierdzone naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych uzasadnia wydanie decyzji administracyjnej lub wszczęcie postępowania egzekucyjnego w administracji. O sporządzeniu protokołu należy zamieścić informację w książce kontroli sanitarnej.