§ 3. - Krajowy system informowania o produktach niebezpiecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.4.28

Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 2001 r.
§  3.
1.
System Informowania obejmuje:
1)
Administratora Systemu,
2)
sieci, będące systemami zbierania i przetwarzania informacji:
a)
sieć powiadamiania o niebezpiecznych produktach żywnościowych,
b)
sieć powiadamiania o niebezpiecznych produktach nieżywnościowych.
2.
Sieć powiadamiania o niebezpiecznych produktach żywnościowych jest prowadzona przez Inspekcję Sanitarną, a sieć powiadamiania o niebezpiecznych produktach nieżywnościowych - przez Inspekcję Handlową.
3.
Sieciami, o których mowa w ust. 1, zwanymi dalej "sieciami powiadamiania", kierują odpowiednio - Główny Inspektor Sanitarny oraz Główny Inspektor Inspekcji Handlowej, zwani dalej "kierującymi sieciami powiadamiania".
4.
Kierujący siecią powiadamiania wyznacza w sieci punkt kontaktowy do przyjmowania i przekazywania, w ramach współpracy międzynarodowej, informacji o produktach niebezpiecznych.