Krajowe laboratoria referencyjne właściwe do prowadzenia badań pasz.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.118.758

Akt utracił moc
Wersja od: 4 lipca 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 czerwca 2008 r.
w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych właściwych do prowadzenia badań pasz

Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa krajowe laboratoria referencyjne będące krajowymi laboratoriami referencyjnymi, o których mowa w art. 33 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), działające w zakresie innym niż określony w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.
Krajowe laboratoria referencyjne, o których mowa w § 1, właściwe dla poszczególnych rodzajów i kierunków badań pasz są określone w załączniku do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych właściwych dla poszczególnych rodzajów i kierunków badań środków żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 40, poz. 371).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

ZAŁĄCZNIK 

KRAJOWE LABORATORIA REFERENCYJNE BĘDĄCE KRAJOWYMI LABORATORIAMI REFERENCYJNYMI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 33 UST. 1 ROZPORZĄDZENIA (WE) NR 882/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY Z DNIA 29 KWIETNIA 2004 R. W SPRAWIE KONTROLI URZĘDOWYCH PRZEPROWADZANYCH W CELU SPRAWDZENIA ZGODNOŚCI Z PRAWEM PASZOWYM I ŻYWNOŚCIOWYM ORAZ REGUŁAMI DOTYCZĄCYMI ZDROWIA ZWIERZĄT I DOBROSTANU ZWIERZĄT, DZIAŁAJĄCE W ZAKRESIE INNYM NIŻ OKREŚLONY W PRZEPISACH O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ, WŁAŚCIWE DLA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW I KIERUNKÓW BADAŃ PASZ

Lp.Nazwa laboratoriumAdresPrzedmiot badańKierunek badań
12345
1Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy

Krajowe Laboratorium Pasz

ul. Chmielna 2

20-079 Lublin

Pasze1.Podstawowe składniki pokarmowe, w tym:

1) białko ogólne metodą Kjeldahla;

2) białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym;

3) aktywność pepsyny;

4) wilgotność;

5) wilgotność olejów i tłuszczów;

6) popiół surowy;

7) popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym;

8) włókno surowe (frakcje);

9) surowy olej i tłuszcz;

10) skrobia metodą polarymetryczną;

11) cukry;

12) laktoza.

2.Składniki mineralne, w tym:

1) wapń;

2) sód;

3) potas;

4) chlorki;

5) magnez;

6) całkowita zawartość fosforu;

7) węglany.

3.Dodatki paszowe należące do kategorii:

1) dietetycznych z grup:

a) aminokwasy, ich sole i pochodne, w tym skład aminokwasowy,

b) mocznik i jego pochodne,

c) związki pierwiastków śladowych,

d) witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu;

2) technologicznych, z wyłączeniem substancji służących do kontroli zanieczyszczeń radionuklidami, konserwantów i dodatków do kiszonki;

3) zootechnicznych z grup:

a) substancji polepszających strawność,

b) substancji wpływających korzystnie na środowisko;

4) sensorycznych z grup:

a) barwników,

b) substancji aromatyzujących.

4.Obecność żywych szkodników w paszach.
5.Badanie pasz genetycznie zmodyfikowanych zawierających soję, burak cukrowy lub organizmy genetycznie zmodyfikowane niewymienione w przepisach wydanych na podstawie art. 25 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 121, poz. 842).
6.Materiały paszowe z grupy białka uzyskanego z mikroorganizmów.
7.Substancje niepożądane pochodzenia roślinnego, w tym zanieczyszczenia botaniczne, fluor, azotyny.
8.Homogeniczność pasz.
2Instytut Ochrony Roślin

Laboratorium Zakładu Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin

ul. Miczurina 20

60-318 Poznań

PaszePozostałości pestycydów.