Art. 3. - Konwencja Międzynarodowa w sprawie utworzenia w Paryżu Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa. Paryż.1920.06.21.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1938.83.559 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 26 października 1938 r.
Art. 3.
Głównymi zadaniami Instytutu, który ogranicza swoją działalność do dziedziny międzynarodowej, są:
1)
popieranie nauki chłodnictwa w teorii i w praktyce, jak również rozwoju i rozpowszechniania studiów i badań naukowych lub technicznych, dokonanych w tej dziedzinie; 2)
popieranie studiów nad najlepszym rozwiązaniem zagadnień, dotyczących konserwacji, przewozu i podziału artykułów spożywczych łatwo psujących się; 3)
powiadamianie, ze wskazaniem pochodzenia publikowanych informacji, o światowej sytuacji w zakresie artykułów spożywczych zamrażanych, pod potrójnym kątem widzenia: produkcji, obrotu i spożycia; 4)
ześrodkowywanie, w celu ich ogłaszania, wszelkich informacji i dokumentów naukowych, technicznych i ekonomicznych, dotyczących wytwarzania i zastosowania chłodnictwa; 5)
ześrodkowywanie, w celu ich badania, ustaw, przepisów i wiadomości wszelkiego rodzaju, obchodzących przemysły chłodnicze, i przedstawianie, w razie potrzeby, Rządom do zatwierdzenia zarządzeń zmierzających do ulepszania i ujednostajniania przepisów, dotyczących międzynarodowego obrotu produktami, które mogą korzystać z zastosowania chłodnictwa; 6)
organizowanie międzynarodowych kongresów chłodnictwa; 7)
pozostawanie w stałym kontakcie z zainteresowanymi ugrupowaniami naukowymi i zawodowymi, w celu zapewnienia realizacji programu działania Instytutu.Wszelkie zagadnienia, dotyczące interesów ekonomicznych, prawodawstwa i administracji poszczególnych państw, są wykluczone z kompetencji Międznarodowego Instytutu Chłodnictwa.