Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.226.2241

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
1. 
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
2. 
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 2204, dla której rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
Dla pozycji towarowej określonej kodem PCN 2204, dla której rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Pozwolenia na przywóz w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 2204 mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 2.000 hl łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych dziewięciocyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TOWAROWYMI

Nr kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość

(w tonach)

Wysokość kaucji
123456
0941010203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:13.500 (łącznie z poz. 0210)200 EUR/t
- Świeże lub schłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych0
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki0
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki0
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki0
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi0
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości0
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe0
- Zamrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych0
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki0
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki0
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki0
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi0
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości0
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe0
0941020207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:9.000200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

0
0207 12- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

0
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątróbki0
0207 13 99 0- - - - Pozostałe0
0207 14- - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątróbki0
0207 14 99 0- - - - Pozostałe0
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej zgłaszane

0
0207 25- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej zgłaszane

0
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątróbki0
0207 26 99 0- - - - Pozostałe0
0207 27- - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątróbki0
0207 27 99 0- - - - Pozostałe0
- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

- - - Z kaczek:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone

z głowami i łapami, znane jako "gęsi

82%"

0
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 32 90 0- - - Z perliczek0
0207 33- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone

z głowami i łapami, znane jako "gęsi

82%"

0
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 33 90 0- - - Z perliczek0
0207 35- - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie lub kacze0
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki

otłuszczone

0
0207 35 99 0- - - - Pozostałe0
0207 36- - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie lub kacze0
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe0
0207 36 90 0- - - - Pozostałe0
0941010210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów:13.500 (łącznie z poz. 0203)200 EUR/t
- Mięso ze świń:
0210 11- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0- - - - - Szynki i ich kawałki0
0210 11 19 0- - - - - Łopatki i ich kawałki0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0- - - - - Szynki i ich kawałki0
0210 11 39 0- - - - - Łopatki i ich kawałki0
0210 12- - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0- - - - Solony lub w solance0
0210 12 19 0- - - - Suszony lub wędzony0
0210 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0- - - - - Bok bekonowy lub szpencer0
0210 19 20 0- - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki0
0210 19 30 0- - - - - Przodki i ich kawałki0
0210 19 40 0- - - - - Schaby i ich kawałki0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0- - - - - - Bez kości0
0210 19 59 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0- - - - - Przodki i ich kawałki0
0210 19 70 0- - - - - Schaby i ich kawałki0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0- - - - - - Bez kości0
0210 19 89 0- - - - - - Pozostałe0
0941030405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:2.250350 EUR/t
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

85% masy:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

0
0405 10 19 0- - - - Pozostałe0
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane0
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki0
0405 10 90 0- - Pozostałe0
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu większej niż 75%

masy, ale mniejszej niż 80% masy

0
0941040406Sery i twarogi:4.050350 EUR/t
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży,

w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

40% masy

0
0406 10 80 0- - Pozostały0
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego

mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

0
0406 20 90 0- - Pozostały0
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony), inny niż

tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych

serów, jak Emmentaler, Gruyére i

Appenzell i który może zawierać jako

dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); pakowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu w

suchej masie nieprzekraczającej 56% masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 36% masy i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48% masy0
0406 30 39 0- - - - Przekraczającej 48% masy0
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

36% masy

0
0406 40- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort0
0406 40 50 0- - Gorgonzola0
0406 40 90 0- - Pozostały0
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse

i Appenzell:

0406 90 02 0- - - - Sery w całości, w cenie franco

granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 401,85 EUR, ale

nieprzekraczającej 430,62 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 03 0- - - - Sery w całości, w cenie franco

granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 04 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej, ale

nieprzekraczającej 5 kg i w cenie

franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 05 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej i w

cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 459,39 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 06 0- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto

nie większej niż 450 g i w cenie

franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 499,67 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej, pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, w opakowaniach, na

których znajduje się przynajmniej

opis sera, zawartość tłuszczu,

odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler0
0406 90 15 0- - - - - Gruyére, Sbrinz0
0406 90 17 0- - - - - Bergkäse, Appenzell0
0406 90 18 0- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont

d'Or i Téte de Moine

0
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego

mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

0
0406 90 21 0- - - Cheddar0
0406 90 23 0- - - Edam0
0406 90 25 0- - - Tilsit0
0406 90 27 0- - - Butterkäse0
0406 90 29 0- - - Kashkaval0
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w

pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
0406 90 33 0- - - - Pozostałe0
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri0
0406 90 37 0- - - Finlandia0
0406 90 39 0- - - Jarlsberg0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 40% masy i o

zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino0
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone0
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

0
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo, Samso

0
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda0
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem,

Saint-Nectaire, Saint-Paulin,

Taleggio

0
0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale,

Lancashire, Double Gloucester,

Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert0
0406 90 84 0- - - - - - - Brie0
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri0
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy,

ale nieprzekraczającej 52%

masy

0
0406 90 87 0- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy,

ale nieprzekraczającej 62%

masy

0
0406 90 88 0- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy,

ale nieprzekraczającej 72%

masy

0
0406 90 93 0- - - - - - Przekraczającej 72% masy0
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0
094119 0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone:2.88050 EUR/t
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego0
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia0
094120 0810Pozostałe owoce, świeże:038050 EUR/t
0810 10 00- Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1- - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
ex 0810 10 00 1Truskawki
0941061101 00Mąka pszenna lub z meslin:4.50030 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum0
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza0
1101 00 90 0- Mąka z meslin0
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin:30 EUR/t
1102 10 00 0- Mąka żytnia0
1102 20- Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

1,5% masy

0
1102 20 90 0- - Pozostała0
1102 30 00 0- Mąka ryżowa0
1102 90- Pozostałe:
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna0
1102 90 30 0- - Mąka owsiana0
1102 90 90 0- - Pozostałe0
0941071107Słód, nawet palony:15.00030 EUR/t
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki0
1107 10 19 0- - - Pozostały0
- - Pozostały:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki0
1107 10 99 0- - - Pozostały0
1107 20 00 0- Palony0
0941081205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:10.66730 EUR/t
1205 10- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej

zawartości kwasu erukowego:

1205 10 90 0- - Pozostałe15
1205 90 00- Pozostałe:
1205 90 00 9- - Pozostałe15
0941091601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:450 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49)200 EUR/t
1601 00 10 0- Z wątroby0
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

niegotowane

0
1601 00 99 0- - Pozostałe0
0941101602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane:450200 EUR/t
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa

lub podrobów, drobiowych1:

1602 32 11 0- - - - Niegotowane0
1602 32 19 0- - - - Pozostałe0
1602 32 30 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

0
1602 32 90 0- - - Pozostałe0
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa

lub podrobów, drobiowych1:

1602 39 21 0- - - - Niegotowane0
1602 39 29 0- - - - Pozostałe0
1602 39 40 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów,

drobiowych1

0
1602 39 80 0- - - Pozostałe0
094109- Ze świń:450 (łącznie z poz. 1601 00)200 EUR/t
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych0
1602 41 90 0- - - Pozostałe0
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych0
1602 42 90 0- - - Pozostałe0
1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej

mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i

ich części, włącznie z mieszankami

schabów lub szynek

0
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające

szynki, łopatki, schaby lub karki

oraz ich części

0
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0
1602 49 30 0- - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale

mniej niż 80% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

0
1602 49 50 0- - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0- - - Pozostałe0
0941121704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:3.000100 EUR/t
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach4,2
1704 10 19 0- - - Pozostała5,6
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub

więcej (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach2,8
1704 10 99 0- - - Pozostała5,6
1704 90- Pozostałe:
1704 90 30 0- - Biała czekolada9,1
- - Pozostałe:
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

4,2
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte cukrem
ex 1704 90 61 0Zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)24,5*
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet

nadziewane

17,5*
1704 90 75 0- - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki17,5*
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe
ex 1704 90 99 0Zawierające nie więcej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)17,5*
0941131806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:6.667100 EUR/t
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru

lub innego środka słodzącego:

1806 10 20 0- - Zawierający 5% masy lub więcej, ale

mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

10,5
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach, o masie większej niż 2 kg,

lub w płynie, paście, proszku, granulkach

lub w innej postaci, w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach, o zawartości

przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające 31% masy lub więcej masła

kakaowego lub zawierające 31% masy lub

więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

14
1806 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 31% masy masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

14
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające 18% masy lub więcej masła

kakaowego

14
1806 20 70 0- - - Okruchy czekolady mlecznej14
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa14
1806 20 95 0- - - Pozostałe15,4*
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0- - Nadziewane25,9*
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów25,9*
1806 32 90 0- - - Pozostałe25,9*
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol25,9*
1806 90 19 0- - - - Pozostałe25,9*
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem25,9*
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia25,9*
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

25,9*
1806 90 60 0- - Wyroby do smarowania zawierające kakao25,9*
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

25,9*
1806 90 90 0- - Pozostałe25,9*
0941141905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:3.333100 EUR/t
1905 10 00 0- Chleb chrupki19,6
1905 20- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
1905 20 10 0- - Zawierający mniej niż 30% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

19,6*
1905 20 30 0- - Zawierający 30% masy lub więcej, ale

mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

19,6*
1905 20 90 0- - Zawierający 50% masy lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle:
1905 31- - Słodkie herbatniki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą, lub innymi

przetworami zawierającymi kakao:

1905 31 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

85 g

23,1*
1905 31 19 0- - - - Pozostałe23,1*
- - - Pozostałe:
1905 31 30 0- - - - Zawierające 8% masy tłuszczu z mleka

lub więcej

23,1*
- - - - Pozostałe:
1905 31 91 0- - - - - Herbatniki kanapkowe23,1*
1905 31 99 0- - - - - Pozostałe23,1*
1905 32- - Gofry i wafle:
1905 32 05 0- - - O zawartości wody przekraczającej 10%

masy

19,6*
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
1905 32 91 0- - - - - Solone, nawet z nadzieniem19,6*
1905 32 99 0- - - - Pozostałe23,1*
1905 40- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 0- - Sucharki19,6*
1905 40 90 0- - Pozostałe19,6*
1905 90- Pozostałe:
1905 90 10 0- - Mace14
1905 90 20 0- - Opłatki sakralne, puste kapsułki

stosowane do celów farmaceutycznych,

wafle wytłaczane, papier ryżowy i

podobne wyroby

14
- - Pozostałe:
1905 90 30 0- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku

miodu, jajek, sera lub owoców, a

zawierające w suchej masie nie więcej

niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5%

masy tłuszczu

14*
1905 90 45 0- - - Herbatniki14*
1905 90 55 0- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane,

pikantne lub solone

14
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0- - - - Z dodatkiem środka słodzącego23,1*
1905 90 90 0- - - - Pozostałe19,6
0941152201Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:500100 EUR/t
2201 10- Wody mineralne i wody gazowane:
- - Wody mineralne naturalne:
2201 10 11 0- - - Nienasycone dwutlenkiem węgla14
2201 10 19 0- - - Pozostałe14
2201 10 90 0- - Pozostałe14
2201 90 00 0- Pozostałe14
0941212204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009:150.000**2,5 EUR/hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

0
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

0
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante0
2204 10 99 0- - - Pozostałe0
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace0
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)0
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)0
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer0
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz0
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen0
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)0
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)0
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli0
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto0
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde0
2204 21 34 0- - - - - - - Penedés0
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja0
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia0
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)0
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais0
2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône0
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon0
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)0
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)0
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)0
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige0
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto0
2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro0
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra0
2204 21 74 0- - - - - - - Penedés0
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja0
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas0
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe0
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe0
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe0
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala0
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos0
2204 21 89 0- - - - - Port0
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel0
2204 21 92 0- - - - - Sherry0
2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)0
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port0
2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel0
2204 21 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)0
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe0
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)0
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)0
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)0
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais0
2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône0
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon0
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)0
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)0
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto0
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)0
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)0
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe0
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe0
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala0
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos0
2204 29 89 0- - - - - Port0
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel0
2204 29 92 0- - - - - Sherry0
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)0
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port0
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel0
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)0
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe0
0941162205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:1.333150 EUR/t
2205 10- W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

8,5 minimum 4,5 EUR/hl
2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj., ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

2205 10 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

15 minimum

5 EUR/hl

2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj., ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

2205 90 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

0941172208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:1.0001.000 EUR/t
2208 20- Napoje spirytusowe otrzymane przez

destylację wina z winogron lub wytłoków z

winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 20 12 0- - - Cognac52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 14 0- - - Armagnac52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 26 0- - - Grappa52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 29 0- - - Pozostałe52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej niż 2

litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 64 0- - - - Armagnac52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 86 0- - - - Grappa52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 89 0- - - - Pozostałe52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniejszej52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 19 0- - - Większej niż 2 litry52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniejszej52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 38 0- - - - Większej niż 2 litry52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniejszej52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 58 0- - - - Większej niż 2 litry52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniejszej52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 78 0- - - - Większej niż 2 litry52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniejszej52,5

minimum

11,9 EUR/hl + 1,19

EUR%/hl

2208 30 88 0- - - Większej niż 2 litry52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 40- Rum i tafia:
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych substancji,

innych niż alkohol etylowy i metylowy,

równej lub przekraczającej 225 g na

hektolitr czystego alkoholu (z

tolerancją 10%)

56 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0- - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR

za litr czystego alkoholu

56 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

2208 40 39 0- - - - Pozostałe56 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej niż 2

litry:

2208 40 51 0- - - Rum o zawartości lotnych substancji,

innych niż alkohol etylowy i metylowy,

równej lub przekraczającej 225 g na

hektolitr czystego alkoholu (z

tolerancją 10%)

56 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za

litr czystego alkoholu

56 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 40 99 0- - - - Pozostałe56 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 50- Giny i gin Geneva:
- - Gin, w pojemnikach o objętości:
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniejszej59,5 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

2208 50 19 0- - - Większej niż 2 litry59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości:
2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniejszej59,5 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

2208 50 99 0- - - Większej niż 2 litry59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 70- Likiery i kordiały:
2208 70 10 0- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej

59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 70 90 0- - W pojemnikach o objętości większej niż 2

litry

59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniejszej73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 19 0- - - Większej niż 2 litry73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i

wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w

pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniejszej73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 38 0- - - Większej niż 2 litry73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje

spirytusowe, w pojemnikach o objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 54 0- - - - - - - Tequila59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 56 0- - - - - - - Pozostałe59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - - Większej niż 2 litry:
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 75 0- - - - - Tequila59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 77 0- - - - - Pozostałe59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 78 0- - - - Pozostałe napoje spirytusowe73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony, o

objętościowej mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w pojemnikach o objętości:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniejszej187,6

minimum

4,2 EUR%/hl

2208 90 99 0- - - Większej niż 2 litry187,6

minimum

4,2 EUR%/hl

0941112302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane:1.80030 EUR/t
2302 10- Kukurydziane:
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

35% masy

0
2302 10 90 0- - Pozostałe0
2302 20- Ryżowe:
2302 20 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

35% masy

0
2302 20 90 0- - Pozostałe0
2302 30- Pszenne:
2302 30 10 0- - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których część

przechodząca przez sito, o wymiarze

oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy,

lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po

spopieleniu 1,5% masy lub więcej

popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 30 90 0- - Pozostałe0
2302 40- Z pozostałych zbóż:
2302 40 10 0- - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których część

przechodząca przez sito, o wymiarze

oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy,

lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po

spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu

w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 40 90 0- - Pozostałe0
1 przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana

* Dodatkowe cło specyficzne w wysokości 0,0012 EUR za każdy 1 dekagram lub 1% cukru w 1 kg produktu.

* * Ilość podana w hektolitrach.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone stawki celne.

1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.