Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.226.2239

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN ex 0703 90 00 0, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN ex 0703 90 00 0, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
______

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI

Numer kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlośćWysokość kaucji
123456
0945010406Sery i twarogi:100 t350 EUR/t
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0- - - Kashkaval25
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w

pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub

koziej skóry

25
0406 90 33 0- - - - Pozostałe25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

ex 0406 90 50 0Ser typu Tulum25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 40% masy i o

zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy,

ale nieprzekraczającej 52%

masy

ex 0406 90 86 0Ser typu Tulum peyniri25
0406 90 87 0- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy,

ale nieprzekraczającej 62%

masy

ex 0406 90 87 0Ser typu Tulum peyniri25
0406 90 88 0- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy,

ale nieprzekraczającej 72%

masy

ex 0406 90 88 0Ser typu Tulum peyniri25
0945030703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone:12,5333 t (łącznie z poz. 0709)50 EUR/t
0703 90 00 0- Pory i pozostałe warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0Pory świeże lub schłodzone
0945040707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone:1067 t50 EUR/t
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego
0945030709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone:333 t (łącznie z poz. 0703)50 EUR/t
0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0- - Słodka papryka4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0- - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji

pieprzu tureckiego lub barwników

oleożywicznych capsicum

4,5
0709 60 95 0- - - Do przemysłowej produkcji olejków

eterycznych lub żywicznych

4,5
0709 60 99 0- - - Pozostałe4,5
0709 90- Pozostałe:
0709 90 40 0- - Kapary4,5
0709 90 70 0- - Cukinia4,5
0945050710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:12,5167 t50 EUR/t
0710 80- Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0- - Oliwki
0945060711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:167 t50 EUR/t
0711 20- Oliwki:
0711 20 10 0- - Do celów innych niż produkcja oliwy7,5
0711 30 00 0- Kapary7,5
0945070813Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem:233 t200 EUR/t
0813 10 00 0- Morele0
0813 20 00 0- Śliwki0
0813 40- Pozostałe owoce:
0813 40 10 0- - Brzoskwinie, włącznie z nektarynami0
0813 40 30 0- - Gruszki0
0813 40 50 0- - Papaje0
0813 40 60 0- - Tamaryndy0
0813 40 70 0- - Jabłka nerkowca, liczi (śliwki

chińskie), owoce kanawalii, sączyńca,

owoce męczennicy, oskomianu (carambola)

i pitahaya

0
0813 40 95 0- - Pozostałe0
0813 50- Mieszanki z orzechów lub z owoców

suszonych, objętych niniejszym działem:

- - Mieszanki z owoców suszonych, innych niż

te objęte pozycjami od 0801 do 0806:

- - - Niezawierające śliwek:
0813 50 12 0- - - - Z papai, tamaryndy, jabłek nerkowca,

liczi (śliwki chińskiej), kanawalii,

sączyńca, męczennicy, oskomianu

(carambola) i pitahaya

0
0813 50 15 0- - - - Pozostałe0
0813 50 19 0- - - Zawierające śliwki0
- - Mieszanki wyłącznie z orzechów suszonych

objętych pozycjami 0801 i 0802:

0813 50 31 0- - - Z orzechów tropikalnych0
0813 50 39 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0- - - Niezawierające śliwek lub fig0
0813 50 99 0- - - Pozostałe0
0945080902Herbata, nawet aromatyzowana:667 t200 EUR/t
0902 10 00 0- Herbata zielona (niefermentowana), w

bezpośrednich opakowaniach o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0- Pozostała herbata zielona

(niefermentowana)

7,5
0902 30 00 0- Herbata czarna (fermentowana) i herbata

częściowo fermentowana, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0- Pozostała herbata czarna (fermentowana) i

pozostała herbata częściowo fermentowana

7,5
0945090910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:9,517 t200 EUR/t
0910 40- Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0- - Liście laurowe
0945101512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:267 t80 EUR/t
- Olej słonecznikowy i z krokosza

balwierskiego oraz ich frakcje:

1512 19- - Pozostałe:
1512 19 90- - - Pozostałe:
1512 19 90 1- - - - Olej słonecznikowy, konfekcjonowany20
1512 19 90 2- - - - Olej słonecznikowy, pozostały17,5
0945111604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:167 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale

niemielone:

1604 14- - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda

spp.):

- - - Tuńczyki i bonito:
1604 14 11 0- - - - W oleju roślinnym0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0- - - - - Filety znane jako "loins"0
1604 14 18 0- - - - - Pozostałe0
1604 14 90 0- - - Pelamida (Sarda spp.):0
1604 20- Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0- - - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych

ryb z rodzaju Euthynnus

0
0945121704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladę), niezawierające kakao:933 t

(łącznie z poz. 1806)

100 EUR/t
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach6
1704 10 19 0- - - Pozostała8
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub

więcej (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach4
1704 10 99 0- - - Pozostała8
1704 90- Pozostałe:
1704 90 30 0- - Biała czekolada13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet

nadziewane

25 + DCC
1704 90 75 0- - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe25 + DCC (a)
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru

lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0- - Niezawierający sacharozy lub zawierający

mniej niż 5% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

15
1806 10 20 0- - Zawierający 5% masy lub więcej, ale

mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

15
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach, o masie większej niż 2 kg,

lub w płynie, paście, proszku, granulkach

lub w innej postaci, w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach, o zawartości

przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające 31% masy lub więcej masła

kakaowego lub zawierające 31% masy lub

więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

20
1806 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 31% masy masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające 18% masy lub więcej masła

kakaowego

20
1806 20 70 0- - - Okruchy czekolady mlecznej20
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa20
1806 20 95 0- - - Pozostałe22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0- - Nadziewane37 + DCC
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów37 + DCC
1806 32 90 0- - - Pozostałe37 + DCC
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol37 + DCC
1806 90 19 0- - - - Pozostałe37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem37 + DCC
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia37 + DCC
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0- - Wyroby do smarowania zawierające kakao37 + DCC
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

37 + DCC
1806 90 90 0- - Pozostałe37 + DCC
0945131902Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:67 t200 EUR/t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 0- - Zawierające jaja28
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10 0- - - Niezawierające mąki lub mączki, ze

zwykłej pszenicy

12
1902 19 90 0- - - Pozostałe12
1902 30- Pozostałe makarony:
1902 30 10 0- - Suszone14
1902 30 90 0- Pozostałe3
0945142007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:333 t100 EUR/t
- Pozostałe:
2007 91- - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 30%

masy

20
2007 91 30 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13%

masy, ale nieprzekraczającej 30% masy

20
2007 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 30%

masy:

2007 99 20 0- - - - Przecier i pasta, z kasztanów20
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13%

masy, ale nieprzekraczającej 30% masy:

2007 99 57- - - - Pozostałe:
2007 99 57 1- - - - - Przecier i pasta, z kasztanów20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0- - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0Przecier i pasta, z orzechów laskowych, o zawartości cukru nieprzekraczającej 13% masy20
0945152008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:167 t100 EUR/t
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe

nasiona, nawet zmieszane razem:

2008 11- - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Przekraczającej 1 kg:
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5
2008 19- - Pozostałe, włączając mieszanki:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 19 11 0- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające 50% masy lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0- - - - - Migdały i orzeszki pistacjowe,

prażone

17,5
2008 19 19 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 19 91 0- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające 50% masy lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0- - - - - - Migdały i orzeszki pistacjowe,

prażone

17,5
2008 19 95 0- - - - - - Pozostałe17,5
2008 19 99 0- - - - - Pozostałe17,5
0945162008 30- Owoce cytrusowe:333 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 9%

masy:

2008 30 11 0- - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 19 0- - - - Pozostałe15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0- - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 39 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 30 51 0- - - - Cząstki grejpfrutów15
2008 30 55 0- - - - Mandarynki (włączając tangeryny i

satsuma); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 59 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 30 71 0- - - - Cząstki grejpfrutów15
2008 30 75 0- - - - Mandarynki (włączając tangeryny i

satsumas); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 79 0- - - - Pozostałe15
2008 30 90 0- - - Niezawierające dodatku cukru15
2008 50- Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy:

2008 50 11 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 50 19 0- - - - - Pozostałe15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 50 39 0- - - - - Pozostałe15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 50 51 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 50 59 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 50 61 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy

15
2008 50 69 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 50 71 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 50 79 0- - - - Pozostałe15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 50 92 0- - - - 5 kg lub większej15
2008 50 94 0- - - - 4,5 kg lub większej, ale mniejszej

niż 5 kg

15
2008 50 99 0- - - - Mniejszej niż 4,5 kg15
2008 70- Brzoskwinie, włączając nektaryny:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy:

2008 70 11 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 70 19 0- - - - - Pozostałe15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 11,85%

mas.

15
2008 70 39 0- - - - - Pozostałe15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 70 51 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 70 59 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1 kg:

2008 70 61 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej

13% masy

15
2008 70 69 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 70 71 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej

15% masy

15
2008 70 79 0- - - - Pozostałe15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 70 92 0- - - - 5 kg lub większej15
2008 70 98 0- - - - Mniejszej niż 5 kg15
0945172009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:333 t200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11- - Zamrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 11 19 0- - - - Pozostały20
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru przekraczającej 30%

masy

20
2009 11 99 0- - - - Pozostały20
2009 12 00 0- - Niezamrożony, o liczbie Brixa

nieprzekraczającej 20

20
2009 19- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 19 19 0- - - - Pozostały20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 19 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru przekraczającej 30%

masy

20
2009 19 98 0- - - - Pozostały20
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 2020
2009 29- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 29 19 0- - - - Pozostały20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 29 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru przekraczającej 30%

masy

20
2009 29 99 0- - - - Pozostały20
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu

cytrusowego:

2009 31- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

2009 31 11 0- - - - Zawierający dodatek cukru20
2009 31 19 0- - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0- - - - - Zawierający dodatek cukru20
2009 31 59 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 31 99 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20
2009 39- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 39 19 0- - - - Pozostały20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

2009 39 31 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 39 39 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 39 55 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

20
2009 39 59 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 39 91 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 39 95 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

20
2009 39 99 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy):

2009 61- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0- - - O wartości przekraczającej 18 EUR za

100 kg masy netto

20
2009 61 90 0- - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 69- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 69 19 0- - - - Pozostały20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za

100 kg masy netto:

2009 69 51 0- - - - - Stężony20
2009 69 59 0- - - - - Pozostały20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy:

2009 69 71 0- - - - - - Stężony20
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały20
2009 69 90 0- - - - - Pozostały20
2009 90- Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

20
2009 90 79 0- - - - - - Niezawierające dodatku cukru20
0945182102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:17 t200 EUR/t
2102 10- Drożdże aktywne:
2102 10 10 0- - Kultury drożdży20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0- - - Suszone20
2102 10 39 0- - - Pozostałe20
2102 10 90 0- - Pozostałe20
0945192203 00Piwo otrzymywane ze słodu:333 hl2 EUR/hl
- W pojemnikach o objętości 10 litrów lub

mniejszej:

2203 00 01 0- - W butelkach0
2203 00 09 0- - Pozostałe0
2203 00 10 0 - W pojemnikach o objętości większej niż 10

litrów

0
0945202204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009:333 hl2,5 EUR/hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj.15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj.15

minimum

21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 99 0- - - Pozostałe15

minimum

21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 21 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj.15

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 26 0- - - - - - - Toscana(Tuscany)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 34 0- - - - - - - Penedés15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15

minimum

12,5EUR/hl

2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 74 0- - - - - - - Penedés15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 89 0- - - - - Port15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 92 0- - - - - Sherry15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 29 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj.12,5

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 89 0- - - - - Port12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj.22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w

20°C, i o rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nieprzekraczającej 1%

obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 96 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.32,5
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 98 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.32,5
(a) Dotyczy tylko zawierających mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza).