Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.
Dz.U.2003.226.2239
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej
1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
094501 | 0406 | Sery i twarogi: | 100 t | 350 EUR/t | |
0406 90 | - Pozostałe sery: | ||||
- - Pozostałe: | |||||
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 25 | |||
- - - Feta: | |||||
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry | 25 | |||
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 25 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry | ||||
ex 0406 90 50 0 | Ser typu Tulum | 25 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: | |||||
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy: | |||||
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji beztłuszczowej: | |||||
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52% masy | ||||
ex 0406 90 86 0 | Ser typu Tulum peyniri | 25 | |||
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej 62% masy | ||||
ex 0406 90 87 0 | Ser typu Tulum peyniri | 25 | |||
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy | ||||
ex 0406 90 88 0 | Ser typu Tulum peyniri | 25 | |||
094503 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: | 12,5 | 333 t (łącznie z poz. 0709) | 50 EUR/t |
0703 90 00 0 | - Pory i pozostałe warzywa cebulowe | ||||
ex 0703 90 00 0 | Pory świeże lub schłodzone | ||||
094504 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: | 10 | 67 t | 50 EUR/t |
0707 00 05 | - Ogórki: | ||||
0707 00 05 1 | - - Od 1 stycznia do końca lutego | ||||
094503 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone: | 333 t (łącznie z poz. 0703) | 50 EUR/t | |
0709 60 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | ||||
0709 60 10 0 | - - Słodka papryka | 4,5 | |||
- - Pozostałe: | |||||
0709 60 91 0 | - - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych capsicum | 4,5 | |||
0709 60 95 0 | - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych | 4,5 | |||
0709 60 99 0 | - - - Pozostałe | 4,5 | |||
0709 90 | - Pozostałe: | ||||
0709 90 40 0 | - - Kapary | 4,5 | |||
0709 90 70 0 | - - Cukinia | 4,5 | |||
094505 | 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: | 12,5 | 167 t | 50 EUR/t |
0710 80 | - Pozostałe warzywa: | ||||
0710 80 10 0 | - - Oliwki | ||||
094506 | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: | 167 t | 50 EUR/t | |
0711 20 | - Oliwki: | ||||
0711 20 10 0 | - - Do celów innych niż produkcja oliwy | 7,5 | |||
0711 30 00 0 | - Kapary | 7,5 | |||
094507 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem: | 233 t | 200 EUR/t | |
0813 10 00 0 | - Morele | 0 | |||
0813 20 00 0 | - Śliwki | 0 | |||
0813 40 | - Pozostałe owoce: | ||||
0813 40 10 0 | - - Brzoskwinie, włącznie z nektarynami | 0 | |||
0813 40 30 0 | - - Gruszki | 0 | |||
0813 40 50 0 | - - Papaje | 0 | |||
0813 40 60 0 | - - Tamaryndy | 0 | |||
0813 40 70 0 | - - Jabłka nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, sączyńca, owoce męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya | 0 | |||
0813 40 95 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
0813 50 | - Mieszanki z orzechów lub z owoców suszonych, objętych niniejszym działem: | ||||
- - Mieszanki z owoców suszonych, innych niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806: | |||||
- - - Niezawierające śliwek: | |||||
0813 50 12 0 | - - - - Z papai, tamaryndy, jabłek nerkowca, liczi (śliwki chińskiej), kanawalii, sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya | 0 | |||
0813 50 15 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0813 50 19 0 | - - - Zawierające śliwki | 0 | |||
- - Mieszanki wyłącznie z orzechów suszonych objętych pozycjami 0801 i 0802: | |||||
0813 50 31 0 | - - - Z orzechów tropikalnych | 0 | |||
0813 50 39 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
- - Pozostałe mieszanki: | |||||
0813 50 91 0 | - - - Niezawierające śliwek lub fig | 0 | |||
0813 50 99 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
094508 | 0902 | Herbata, nawet aromatyzowana: | 667 t | 200 EUR/t | |
0902 10 00 0 | - Herbata zielona (niefermentowana), w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg | 7,5 | |||
0902 20 00 0 | - Pozostała herbata zielona (niefermentowana) | 7,5 | |||
0902 30 00 0 | - Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg | 7,5 | |||
0902 40 00 0 | - Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana | 7,5 | |||
094509 | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: | 9,5 | 17 t | 200 EUR/t |
0910 40 | - Tymianek; liście laurowe: | ||||
0910 40 90 0 | - - Liście laurowe | ||||
094510 | 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | 267 t | 80 EUR/t | |
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: | |||||
1512 19 | - - Pozostałe: | ||||
1512 19 90 | - - - Pozostałe: | ||||
1512 19 90 1 | - - - - Olej słonecznikowy, konfekcjonowany | 20 | |||
1512 19 90 2 | - - - - Olej słonecznikowy, pozostały | 17,5 | |||
094511 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: | 167 t | ||
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone: | |||||
1604 14 | - - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda spp.): | ||||
- - - Tuńczyki i bonito: | |||||
1604 14 11 0 | - - - - W oleju roślinnym | 0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
1604 14 16 0 | - - - - - Filety znane jako "loins" | 0 | |||
1604 14 18 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
1604 14 90 0 | - - - Pelamida (Sarda spp.): | 0 | |||
1604 20 | - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb: | ||||
- - Pozostałe: | |||||
1604 20 70 0 | - - - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych ryb z rodzaju Euthynnus | 0 | |||
094512 | 1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladę), niezawierające kakao: | 933 t (łącznie z poz. 1806) | 100 EUR/t | |
1704 10 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: | ||||
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | |||||
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | 6 | |||
1704 10 19 0 | - - - Pozostała | 8 | |||
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | |||||
1704 10 91 0 | - - - Guma w paskach | 4 | |||
1704 10 99 0 | - - - Pozostała | 8 | |||
1704 90 | - Pozostałe: | ||||
1704 90 30 0 | - - Biała czekolada | 13 | |||
- - Pozostałe: | |||||
1704 90 55 0 | - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu | 6 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
1704 90 71 0 | - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane | 25 + DCC | |||
1704 90 75 0 | - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki | 25 + DCC | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
1704 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 25 + DCC (a) | |||
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: | ||||
1806 10 | - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | ||||
1806 10 15 0 | - - Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 | |||
1806 10 20 0 | - - Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 | |||
1806 20 | - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: | ||||
1806 20 10 0 | - - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 | |||
1806 20 30 0 | - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31% masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 | |||
- - Pozostałe: | |||||
1806 20 50 0 | - - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego | 20 | |||
1806 20 70 0 | - - - Okruchy czekolady mlecznej | 20 | |||
1806 20 80 0 | - - - Polewa czekoladowa smakowa | 20 | |||
1806 20 95 0 | - - - Pozostałe | 22 + DCC | |||
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: | |||||
1806 31 00 0 | - - Nadziewane | 37 + DCC | |||
1806 32 | - - Bez nadzienia: | ||||
1806 32 10 0 | - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 37 + DCC | |||
1806 32 90 0 | - - - Pozostałe | 37 + DCC | |||
1806 90 | - Pozostałe: | ||||
- - Czekolada i wyroby czekoladowe: | |||||
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem: | |||||
1806 90 11 0 | - - - - Zawierające alkohol | 37 + DCC | |||
1806 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 37 + DCC | |||
- - - Pozostałe: | |||||
1806 90 31 0 | - - - - Z nadzieniem | 37 + DCC | |||
1806 90 39 0 | - - - - Bez nadzienia | 37 + DCC | |||
1806 90 50 0 | - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 37 + DCC | |||
1806 90 60 0 | - - Wyroby do smarowania zawierające kakao | 37 + DCC | |||
1806 90 70 0 | - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów | 37 + DCC | |||
1806 90 90 0 | - - Pozostałe | 37 + DCC | |||
094513 | 1902 | Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: | 67 t | 200 EUR/t | |
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: | |||||
1902 11 00 0 | - - Zawierające jaja | 28 | |||
1902 19 | - - Pozostałe: | ||||
1902 19 10 0 | - - - Niezawierające mąki lub mączki, ze zwykłej pszenicy | 12 | |||
1902 19 90 0 | - - - Pozostałe | 12 | |||
1902 30 | - Pozostałe makarony: | ||||
1902 30 10 0 | - - Suszone | 14 | |||
1902 30 90 0 | - Pozostałe | 3 | |||
094514 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: | 333 t | 100 EUR/t | |
- Pozostałe: | |||||
2007 91 | - - Owoce cytrusowe: | ||||
2007 91 10 0 | - - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy | 20 | |||
2007 91 30 0 | - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale nieprzekraczającej 30% masy | 20 | |||
2007 99 | - - Pozostałe: | ||||
- - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy: | |||||
2007 99 20 0 | - - - - Przecier i pasta, z kasztanów | 20 | |||
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale nieprzekraczającej 30% masy: | |||||
2007 99 57 | - - - - Pozostałe: | ||||
2007 99 57 1 | - - - - - Przecier i pasta, z kasztanów | 20 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
2007 99 98 0 | - - - - Pozostałe | ||||
ex 2007 99 98 0 | Przecier i pasta, z orzechów laskowych, o zawartości cukru nieprzekraczającej 13% masy | 20 | |||
094515 | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | 167 t | 100 EUR/t | |
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem: | |||||
2008 11 | - - Orzeszki ziemne: | ||||
2008 11 10 0 | - - - Masło orzechowe | 17,5 | |||
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: | |||||
- - - - Przekraczającej 1 kg: | |||||
2008 11 92 0 | - - - - - Prażone | 17,5 | |||
2008 11 94 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |||
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg: | |||||
2008 11 96 0 | - - - - - Prażone | 17,5 | |||
2008 11 98 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |||
2008 19 | - - Pozostałe, włączając mieszanki: | ||||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||
2008 19 11 0 | - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50% masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych | 17,5 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
2008 19 13 0 | - - - - - Migdały i orzeszki pistacjowe, prażone | 17,5 | |||
2008 19 19 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg: | |||||
2008 19 91 0 | - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50% masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych | 17,5 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - Orzechy prażone: | |||||
2008 19 93 0 | - - - - - - Migdały i orzeszki pistacjowe, prażone | 17,5 | |||
2008 19 95 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |||
2008 19 99 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |||
094516 | 2008 30 | - Owoce cytrusowe: | 333 t | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||||
- - - O zawartości cukru przekraczającej 9% masy: | |||||
2008 30 11 0 | - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 11,85% mas. | 15 | |||
2008 30 19 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
2008 30 31 0 | - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 11,85% mas. | 15 | |||
2008 30 39 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - Niezawierające dodatku alkoholu: | |||||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||
2008 30 51 0 | - - - - Cząstki grejpfrutów | 15 | |||
2008 30 55 0 | - - - - Mandarynki (włączając tangeryny i satsuma); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe | 15 | |||
2008 30 59 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg: | |||||
2008 30 71 0 | - - - - Cząstki grejpfrutów | 15 | |||
2008 30 75 0 | - - - - Mandarynki (włączając tangeryny i satsumas); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe | 15 | |||
2008 30 79 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
2008 30 90 0 | - - - Niezawierające dodatku cukru | 15 | |||
2008 50 | - Morele: | ||||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości przekraczającej 1 kg: | |||||
- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy: | |||||
2008 50 11 0 | - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 11,85% mas. | 15 | |||
2008 50 19 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
2008 50 31 0 | - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 11,85% mas. | 15 | |||
2008 50 39 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg: | |||||
2008 50 51 0 | - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy | 15 | |||
2008 50 59 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - Niezawierające dodatku alkoholu: | |||||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||
2008 50 61 0 | - - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 15 | |||
2008 50 69 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg: | |||||
2008 50 71 0 | - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy | 15 | |||
2008 50 79 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: | |||||
2008 50 92 0 | - - - - 5 kg lub większej | 15 | |||
2008 50 94 0 | - - - - 4,5 kg lub większej, ale mniejszej niż 5 kg | 15 | |||
2008 50 99 0 | - - - - Mniejszej niż 4,5 kg | 15 | |||
2008 70 | - Brzoskwinie, włączając nektaryny: | ||||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||
- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy: | |||||
2008 70 11 0 | - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 11,85% mas. | 15 | |||
2008 70 19 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
2008 70 31 0 | - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 11,85% mas. | 15 | |||
2008 70 39 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg: | |||||
2008 70 51 0 | - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy | 15 | |||
2008 70 59 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - Niezawierające dodatku alkoholu: | |||||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: | |||||
2008 70 61 0 | - - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 15 | |||
2008 70 69 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg: | |||||
2008 70 71 0 | - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy | 15 | |||
2008 70 79 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |||
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: | |||||
2008 70 92 0 | - - - - 5 kg lub większej | 15 | |||
2008 70 98 0 | - - - - Mniejszej niż 5 kg | 15 | |||
094517 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: | 333 t | 200 EUR/t | |
- Sok pomarańczowy: | |||||
2009 11 | - - Zamrożony: | ||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: | |||||
2009 11 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |||
2009 11 19 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67: | |||||
2009 11 91 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 11 99 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
2009 12 00 0 | - - Niezamrożony, o liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 | 20 | |||
2009 19 | - - Pozostały: | ||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: | |||||
2009 19 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |||
2009 19 19 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: | |||||
2009 19 91 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 19 98 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
- Sok grejpfrutowy: | |||||
2009 21 00 0 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 | 20 | |||
2009 29 | - - Pozostały: | ||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: | |||||
2009 29 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |||
2009 29 19 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: | |||||
2009 29 91 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 29 99 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego: | |||||
2009 31 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: | ||||
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
2009 31 11 0 | - - - - Zawierający dodatek cukru | 20 | |||
2009 31 19 0 | - - - - Niezawierający dodatku cukru | 20 | |||
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
- - - - Sok cytrynowy: | |||||
2009 31 51 0 | - - - - - Zawierający dodatek cukru | 20 | |||
2009 31 59 0 | - - - - - Niezawierający dodatku cukru | 20 | |||
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych: | |||||
2009 31 91 0 | - - - - - Zawierające dodatek cukru | 20 | |||
2009 31 99 0 | - - - - - Niezawierające dodatku cukru | 20 | |||
2009 39 | - - Pozostały: | ||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: | |||||
2009 39 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |||
2009 39 19 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: | |||||
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
2009 39 31 0 | - - - - - Zawierające dodatek cukru | 20 | |||
2009 39 39 0 | - - - - - Niezawierające dodatku cukru | 20 | |||
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
- - - - - Sok cytrynowy: | |||||
2009 39 51 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 39 55 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 39 59 0 | - - - - - - Niezawierający dodatku cukru | 20 | |||
- - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych: | |||||
2009 39 91 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 39 95 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 39 99 0 | - - - - - - Niezawierający dodatku cukru | 20 | |||
- Sok winogronowy (włączając moszcz winogronowy): | |||||
2009 61 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30: | ||||
2009 61 10 0 | - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |||
2009 61 90 0 | - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |||
2009 69 | - - Pozostały: | ||||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: | |||||
2009 69 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |||
2009 69 19 0 | - - - - Pozostały | 20 | |||
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67: | |||||
- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
2009 69 51 0 | - - - - - Stężony | 20 | |||
2009 69 59 0 | - - - - - Pozostały | 20 | |||
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy: | |||||
2009 69 71 0 | - - - - - - Stężony | 20 | |||
2009 69 79 0 | - - - - - - Pozostały | 20 | |||
2009 69 90 0 | - - - - - Pozostały | 20 | |||
2009 90 | - Mieszanki soków: | ||||
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67: | |||||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: | |||||
2009 90 41 0 | - - - - - - Zawierające dodatek cukru | 20 | |||
2009 90 49 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |||
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||||
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: | |||||
2009 90 71 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 90 73 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy | 20 | |||
2009 90 79 0 | - - - - - - Niezawierające dodatku cukru | 20 | |||
094518 | 2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: | 17 t | 200 EUR/t | |
2102 10 | - Drożdże aktywne: | ||||
2102 10 10 0 | - - Kultury drożdży | 20 | |||
- - Drożdże piekarnicze: | |||||
2102 10 31 0 | - - - Suszone | 20 | |||
2102 10 39 0 | - - - Pozostałe | 20 | |||
2102 10 90 0 | - - Pozostałe | 20 | |||
094519 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: | 333 hl | 2 EUR/hl | |
- W pojemnikach o objętości 10 litrów lub mniejszej: | |||||
2203 00 01 0 | - - W butelkach | 0 | |||
2203 00 09 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
2203 00 10 0 | - W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów | 0 | |||
094520 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: | 333 hl | 2,5 EUR/hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | |||||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||||
2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. | ||||
ex 2204 10 11 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj. | 15 minimum 21 EUR/hl | |||
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||||
2204 10 19 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. | ||||
ex 2204 10 19 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj. | 15 minimum 21 EUR/hl | |||
- - Pozostałe: | |||||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 EUR/hl | |||
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 EUR/hl | |||
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | |||||
2204 21 | - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: | ||||
2204 21 10 | - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||||
2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 22% obj. | ||||
ex 2204 21 10 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. | 15 minimum 21 EUR/hl | |||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana(Tuscany) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedés | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 46 0 | - - - - - - - Côtes du Rhône | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 12,5EUR/hl | |||
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedés | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: | |||||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 EUR/hl | |||
2204 29 | - - Pozostałe: | ||||
2204 29 10 | - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||||
2204 29 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 22% obj. | ||||
ex 2204 29 10 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. | 12,5 minimum 21 EUR/hl | |||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 46 0 | - - - - - - - Côtes du Rhône | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |||
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |||
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: | |||||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |||
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |||
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |||
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |||
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |||
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |||
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |||
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | ||||
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | ||||
2204 30 10 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 22% obj. | ||||
ex 2204 30 10 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. | 22,5 | |||
- - Pozostały: | |||||
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C, i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj.: | |||||
2204 30 92 0 | - - - - Skoncentrowany | 32,5 | |||
2204 30 94 0 | - - - - Pozostały | 32,5 | |||
- - - Pozostały: | |||||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | ||||
2204 30 96 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj. | ||||
ex 2204 30 96 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj. | 32,5 | |||
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | ||||
2204 30 98 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj. | ||||
ex 2204 30 98 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj. | 32,5 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »