Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.226.2238

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0910, 2001, 2005, 2007 oraz 2104, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności dokonania zgłoszenia do procedury dopuszczenia do obrotu.
2. 
Dla pozycji towarowych, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
______

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI

Numer kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlośćWysokość kaucji
0942360202Mięso z bydła, zamrożone:17 t200 EUR/t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze0
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"0
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone0
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone0
0202 20 90 0- - Pozostałe0
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć

kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

0
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki0
0202 30 90 0- - Pozostałe0
0942370203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:167 t200 EUR/t
- Świeże lub schłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych0
0203 11 90 0- - - Pozostałe0
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki0
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki0
0203 12 90 0- - - Pozostałe0
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki0
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi0
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości0
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe0
0203 19 90 0- - - Pozostałe0
- Zamrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych0
0203 21 90 0- - - Pozostałe0
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki0
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki0
0203 22 90 0- - - Pozostałe0
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki0
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi0
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości0
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe0
0203 29 90 0 - - - Pozostałe0
0942380207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:167 t200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 12- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątróbki0
0207 13 99 0- - - - Pozostałe0
0207 14- - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątróbki0
0207 14 99 0- - - - Pozostałe0
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 25- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątróbki0
0207 26 99 0- - - - Pozostałe0
0207 27- - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątróbki0
0207 27 99 0- - - - Pozostałe0
- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
- - - Z kaczek:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i łapami, znane

jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątróbkami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej zgłaszane

0
0207 32 90 0- - - Z perliczek0
0207 33- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątróbkami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

zgłaszane

0
0207 33 90 0- - - Z perliczek0
0207 34- - Wątróbki odtłuszczone, świeże lub schłodzone:
0207 34 10 0- - - Z gęsi0
0207 34 90 0- - - Z kaczek0
0207 35- - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie lub kacze0
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki

otłuszczone

0
0207 35 99 0- - - - Pozostałe0
0207 36- - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie lub kacze0
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0- - - - - Wątróbki gęsie, odtłuszczone0
0207 36 85 0- - - - - Wątróbki kacze, odtłuszczone0
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe0
0207 36 90 0- - - - Pozostałe0
0942010402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:333 t350 EUR/t
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5%

masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0- - - Pozostałe0
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0942390402 21- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

167 t350 EUR/t
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27%

masy:

0402 21 11- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt0
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe0
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

11% masy:

0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt0
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe0
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11

% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt0
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe0
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27%

masy:

0402 21 91- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt0
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe0
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt0
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe0
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45%

masy:

0942400402 91 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0200 t350 EUR/t
0406Sery i twarogi:350 EUR/t
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym

ser serwatkowy i twaróg:

0942030406 10 80 0- - Pozostały067 t
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty

lub proszkowany:

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36%

masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0942410406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48% masy0200 t
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

40% masy i o zawartości wody, w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0942040406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe067 t
0942050406 90 99 0- - - - - Pozostałe0133 t
0942060409 00 00 0Miód naturalny01,7 t100 EUR/t
0942070811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:220 t50 EUR/t
0811 10- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy0
0811 10 19 0- - - Pozostałe0
0811 10 90 0- - Pozostałe0
0811 20- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z

jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i

agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy0
0811 20 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0- - - Maliny0
0811 20 39 0- - - Porzeczki czarne0
0811 20 51 0- - - Porzeczki czerwone0
0811 20 59 0- - - Jeżyny i morwy0
0811 20 90 0- - - Pozostałe0
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
0811 90 11 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 19 0- - - - Pozostałe0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 39 0- - - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus0
0811 90 70 0- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i

Vaccinium angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)0
0811 90 80 0- - - - Pozostałe0
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 95 0- - - Pozostałe0
0942080901Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:0133 t200 EUR/t
- Kawa, palona:
0901 21 00 0- - Niepozbawiona kofeiny
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:
0912090910 50 00 0- Curry01,7 t
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do

niniejszego działu:

0912100910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone01,7 t
0942111107Słód, nawet palony:267 t30 EUR/t
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki5
1107 10 19 0- - - Pozostały5
- - Pozostały:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki5
1107 10 99 0- - - Pozostały5
1107 20 00 0- Palony5
0942121601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:067 t200 EUR/t
- Pozostałe:
1601 00 99 0- - Pozostałe
0942131602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane:42 t200 EUR/t
- Ze świń:
1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zwierające 80% masy lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich

części, włącznie z mieszankami schabów

lub szynek

0
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0
1602 49 30 0- - - - Zwierające 40% masy lub więcej, ale mniej

niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0- - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0- - - Pozostałe0
0942141602 50- Z bydła:42 t
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Wołowina peklowana (corned beef)0
1602 50 39 0- - - - Pozostałe0
1602 50 80 0- - - Pozostałe0
0942151701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:02,7 t30 EUR/t
- Pozostały:
1701 91 00 0- - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące
0942161704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:3,3 t100 EUR/t
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach0
1704 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1704 90 75 0- - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki
094242ex 1704 90 75 0Cukierki toffi, karmelki i podobne, zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)0100 t100 EUR/t
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:100 EUR/t
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 32- - Bez nadzienia:
0942171806 32 90 0- - - Pozostałe067 t
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
0942181806 90 19 0- - - - Pozostałe067 t
0942191806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z

substytutów cukru, zawierające kakao

033 t
0942201806 90 90 0- - Pozostałe9 + 0,2 DCC8 t
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:200 EUR/t
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
0942211901 90 19 0- - - Pozostałe010 t
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
0942221901 90 99 9- - - - Pozostałe033 t
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:100 EUR/t
0942231905 10 00 0- Chleb chrupki77 t
1905 20- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
0942431905 20 30 0- - Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż

50% masy sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

027 t
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle:
1905 31- - Słodkie herbatniki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą, lub innymi przetworami

zawierającymi kakao:

0942241905 31 19 0- - - - Pozostałe07 t

(łącznie z poz. 1905 32 19 0)

- - - Pozostałe:
0942251905 31 30 0- - - - Zawierające 8% masy tłuszczu z mleka lub

więcej

05 t
- - - - Pozostałe:
0942261905 31 99 0- - - - - Pozostałe010 t
1905 32- - Gofry i wafle:
- - - Pozostałe:
- - - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi przetworami

zawierającymi kakao:

0942241905 32 19 0- - - - - Pozostałe07 t

(łącznie z poz.

1905 31 19 0)

2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:
0912272001 10 00 0- Ogórki i korniszony017 t
2001 90- Pozostałe:
0912282001 90 99 0- - Pozostałe07 t
0912292005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:5 t
2005 10 00 0- Warzywa homogenizowane0
2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10- Przetwory homogenizowane:
0912302007 10 10 0- - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy03,3 t
- Pozostałe:
2007 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy:
- - - - Pozostałe:
0912312007 99 39 0- - - - - Pozostałe05 t
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy,

ale nieprzekraczającej 30% masy:

0912322007 99 57- - - - Pozostałe:72,3 t
2007 99 57 1- - - - - Przecier i pasta, z kasztanów
2007 99 57 9- - - - - Pozostałe
2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11- - Zamrożony:
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
0942442009 11 99 0- - - - Pozostały083 t
- Sok winogronowy (włączając moszcz winogronowy):
2009 61- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
0942452009 61 90 0- - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100

kg masy netto

083 t
094233- Sok jabłkowy:50 t
2009 71- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - Pozostały:
2009 71 99 0- - - - Niezawierający dodatku cukru0
2009 79- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 19 0- - - - Pozostały0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - Pozostały:
2009 79 99 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru0
2009 80- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Sok gruszkowy:
2009 80 19 0- - - - Pozostały:0
- - - Pozostały:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0- - - - - Pozostałe0
0942342102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:025 t200 EUR/t
2102 30 00 0- Proszki do pieczenia, gotowe
0942352103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda:038 t200 EUR/t
2103 90- Pozostałe:
2103 90 90 0- - Pozostałe
2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane:
2104 10- Zupy i buliony i przetwory z nich:
0912362104 10 90 0- - Pozostałe033 t
0912372104 20 00 0- Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane010
0942462201Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:67 t100 EUR/t
2201 10- Wody mineralne i wody gazowane:
- - Wody mineralne naturalne:
2201 10 11 0- - - Nienasycone dwutlenkiem węgla0
2201 10 19 0- - - Pozostałe0
2201 10 90 0- - Pozostałe0
2201 90 00 0- Pozostałe0
0942472309Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:500 t5 EUR/t
2309 10- Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży

detalicznej:

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy,

maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny,

objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30

99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0

lub produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10%

masy skrobi lub mniej:

2309 10 11 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

0
2309 10 13 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 10 15 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale

mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0
2309 10 19 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

0
- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie

więcej niż 30% masy skrobi:

2309 10 31 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

0
2309 10 33 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 10 39 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:
2309 10 51 0- - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub

zawierająca tych produktów mniej niż 10%

masy

0
2309 10 53 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 10 59 0- - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 10 70 0- - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierająca produkty

mleczne

0
2309 10 90 0- - Pozostała0
2309 90- Pozostałe:
2309 90 10 0- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich0
2309 90 20 0- - Produkty spełniające wymagania określone w

uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu

0
- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702

30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702

90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10%

masy skrobi lub mniej:

2309 90 31- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 31 1- - - - - - - Przedmieszki0
2309 90 31 9- - - - - - - Pozostałe0
2309 90 33 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 90 35 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale

mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0
2309 90 39 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy

produktów mlecznych

0
- - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie

więcej niż 30% masy skrobi:

2309 90 41- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 41 1- - - - - - - Przedmieszki0
2309 90 41 9- - - - - - - Pozostałe0
2309 90 43 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 90 49 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
- - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi:
2309 90 51- - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub

zawierające tych produktów mniej niż

10% masy:

2309 90 51 1- - - - - - - Przedmieszki0
2309 90 51 9- - - - - - - Pozostałe0
2309 90 53 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale

mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0
2309 90 59 0- - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy

produktów mlecznych

0
2309 90 70 0- - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu

glukozowego, maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierające produkty

mleczne

0
- - - Pozostałe:
2309 90 91 0- - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy0
- - - - Pozostałe:
2309 90 95- - - - - Zawierające 49% masy chlorku choliny lub

więcej, na bazie organicznej lub

nieorganicznej:

2309 90 95 1- - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów0
2309 90 95 9- - - - - - Pozostałe0
2309 90 99- - - - - Pozostałe:
2309 90 99 1- - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów0
2309 90 99 3- - - - - - Przedmieszki0
2309 90 99 9- - - - - - Pozostałe0