Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.226.2236

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael

Na podstawie art.141 § 1 pkt 2 i art. 145 § 1 i 2 oraz art.1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0302, 0603, 0604, 0701, 0702 00 00, 0704, 0709, 0710, 0804, 0805, 0807, 0811 i 2101, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0302, 0603, 0604, 0701, 0702 00 00, 0704, 0709, 0710, 0804, 0805, 0807, 0811 i 2101, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
______

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI

Numer kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlośćWysokość kaucji
0943010302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304:67 t
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0302 69- - Pozostałe:
- - - Ryby morskie:
0302 69 61 0- - - - Kielec (właściwy) i morlesz (Dentex

dentex i Pagellus spp.)

0
0302 69 94 0- - - - Labraks (moron) (Dicentrarchus

labrax)

0
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:250 t1.000 EUR/t
0943020603 10- Świeże0
0603 10 30- - Orchidee:
0603 10 30 9- - - Od 1 listopada do 31 maja0
0603 10 40- - Gladiole:
0603 10 40 9- - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 80- - Pozostałe:
0603 10 80 9- - - Od 1 listopada do 31 maja
0943030603 90 00 0- Pozostałe017 t
0943040604Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:83 t500 EUR/t
0604 10- Mchy i porosty:
0604 10 10 0- - Mech reniferowy0
0604 10 90 0- - Pozostałe0
- Pozostałe:
0604 91- - Świeże
- - - Choinki gwiazdkowe:
0604 91 21 0- - - - Jodła kaukaska [Abies nordmanniana

(Stev.) Spach] i jodła szlachetna

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 29 0- - - - Pozostałe0
- - - Gałązki iglaste:
0604 91 41 0- - - - Z jodły kaukaskiej [Abies

nordmanniana (Stev.) Spach] i z

jodły szlachetnej (Abies procera

Rehd.)

0
0604 91 49 0- - - - Pozostałe0
0604 91 90 0- - - Pozostałe0
0604 99- - Pozostałe:
0604 99 10 0- - - Przygotowane tylko przez suszenie0
0604 99 90 0- - - Pozostałe0
0943050701Ziemniaki, świeże lub schłodzone:10167 t50 EUR/t
0701 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
0701 90 50- - - Młode, od 1 stycznia do 30 czerwca:
0701 90 50 1- - - - Od 1 stycznia do 15 maja
0943060702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone:10333 t50 EUR/t
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca
0943070703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone:12,5100 t50 EUR/t
0703 10- Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 19 0- - - Pozostałe
ex 0703 10 19 0Szczypiorek
0943080704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone:0167 t50 EUR/t
0704 90- Pozostałe:
0704 90 90- - Pozostałe:
0704 90 90 1- - - Od 1 stycznia do 31 maja
ex 0704 90 90 1Kapusta pekińska
0709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone:50 EUR/t
0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0943090709 60 10 0- - Słodka papryka4,567 t
0709 90- Pozostałe:
0709 90 90 0- - Pozostałe
094310ex 0709 90 90 0Świeże zioła, od 1 października do 31 maja7,5133 t
0943110710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:083 t50 EUR/t
0710 40 00 0- Kukurydza cukrowa
ex 0710 40 00 0Kukurydza słodka mrożona
0943120804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:0167 t50 EUR/t
0804 10 00 0- Daktyle
0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:6.667 t50 EUR/t
0943130805 10- Pomarańcze:
- - Pomarańcze słodkie, świeże:
0805 10 10 0- - - Krwiste i półkrwiste5
- - - Pozostałe:
0805 10 30 0- - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy, Valencjany,

Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,

Trovita i Hamliny

5
0805 10 50 0- - - - Pozostałe5
0943140805 20- Mandarynki (włącznie z tangerinami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

podobne hybrydy cytrusowe:

3.333 t
0805 20 10 0- - Klementynki10
0805 20 30 0- - Monrealesy i satsumas10
0805 20 50 0- - Mandarynki i wilkingi10
0805 20 70 0- - Tangeryny10
0805 20 90 0- - Pozostałe10
0943150805 50- Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) i

limy (Citrus aurantifolia, Citrus

latifolia):

2.000 t
0805 50 10 0- - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)0
0805 50 90 0- - Limy (Citrus aurantifolia, Citrus

latifolia)

0
0943160807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże:51.333 t50 EUR/t
- Melony (włącznie z arbuzami):
0807 19 00 0- - Pozostałe
ex 0807 19 00 0Melony
0913170811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:0167 t50 EUR/t
0811 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne
ex 0811 90 85 0Daktyle mrożone
0943181704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:333 t100 EUR/t
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60 % masy

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub

więcej (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji,

zawierający więcej niż 10 % masy

sacharozy, ale niezawierający innych

dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0- - Biała czekolada17,5 + DCC
- - Pozostałe:
1704 90 51 0- - - Pasty, włącznie z marcepanem, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto 1 kg lub większej

17,5 + DCC
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

17,5 + DCC
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte cukrem17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie

z pastami owocowymi, w postaci

wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet

nadziewane

17,5 + DCC
1704 90 75 0- - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki prasowane17,5 + DCC
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
ex 1704 90 99 0Chałwa 26,3 + DCC1
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach, o masie

większej niż 2 kg, lub w płynie, paście,

proszku, granulkach lub w innej postaci,

w pojemnikach lub w bezpośrednich

opakowaniach, o zawartości

przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające 31% masy lub więcej masła

kakaowego lub zawierające 31% masy lub

więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

15 + DCC
1806 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 31% masy masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające 18% masy lub więcej masła

kakaowego

15 + DCC
1806 20 70 0- - - Okruchy czekolady mlecznej15 + DCC
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa15 + DCC
1806 20 95 0- - - Pozostałe15 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0- - Nadziewane22,5 + DCC
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów22,5 + DCC
1806 32 90 0- - - Pozostałe22,5 + DCC
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol22,5 + DCC
1806 90 19 0- - - - Pozostałe22,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem22,5 + DCC
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia22,5 + DCC
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

22,5 + DCC
1806 90 60 0- - Wyroby do smarowania zawierające kakao22,5 + DCC
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

22,5 + DCC
1806 90 90 0- - Pozostałe22,5 + DCC
ex 1806 90 90 0Chałwa zawierająca kakao 33,8 + DCC1
0943191901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:67 t200 EUR/t
1901 10 00 0- Przetwory dla niemowląt, pakowane do

sprzedaży detalicznej

0
1901 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 1- - - - Mieszanki mleczne, do produkcji

odżywek dla niemowląt

0
0943202004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:083 t30 EUR/t
2004 90- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 0- - Kukurydza słodka (Zea mays var.

saccharata)

ex 2004 90 10 0Kukurydza słodka mrożona
0943212005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:0100 t30 EUR/t
2005 80 00 0- Kukurydza słodka (Zea mays var.

saccharata)

ex 2005 80 00 0Kukurydza słodka zakonserwowana
0943222008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:33 t100 EUR/t
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe

nasiona, nawet zmieszane razem:

2008 11- - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Przekraczającej 1 kg:
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5
0943232009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:2.733 t2200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11- - Zamrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 11 19 0- - - - Pozostały0
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej

67:

2009 11 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 11 99 0- - - - Pozostały0
2009 19- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 19 19 0- - - - Pozostały0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 19 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 19 98 0- - - - Pozostały0
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 200
2009 29- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 29 19 0- - - - Pozostały0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 29 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 29 99 0- - - - Pozostały0
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu

cytrusowego:

2009 31- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za

100 kg masy netto:

2009 31 11 0- - - - Zawierający dodatek cukru0
2009 31 19 0- - - - Niezawierający dodatku cukru0
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0- - - - - Zawierający dodatek cukru0
2009 31 59 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru0
- - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 31 91 0- - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 31 99 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru0
2009 39- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 39 19 0- - - - Pozostały0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

2009 39 31 0- - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 39 39 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 39 55 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 39 59 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru0
- - - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 39 91 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 39 95 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 39 99 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru0
- Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy):

2009 61- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0- - - O wartości przekraczającej 18 EUR za

100 kg masy netto

0
2009 61 90 0- - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto

0
2009 69- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 22

EUR za 100 kg masy netto

0
2009 69 19 0- - - - Pozostały0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto:

2009 69 51 0- - - - - Stężony0
2009 69 59 0- - - - - Pozostały0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy:

2009 69 71 0- - - - - - Stężony0
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały0
2009 69 90 0- - - - - Pozostały0
2009 90- Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku ananasowego:

2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 90 59 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku ananasowego:

2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 90 79 0- - - - - - Niezawierające dodatku cukru0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy:

2009 90 92 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy:

2009 90 95 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Niezawierające dodatku cukru:
2009 90 97 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe0
0943242101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:83 t200 EUR/t
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy

oraz przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów, lub na bazie

kawy:

2101 11- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 11 11 0- - - O zawartości suchej masy na bazie

kawy wynoszącej 95% masy lub większej

0
2101 11 19 0- - - Pozostałe0
2101 12- - Przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów, lub na bazie

kawy:

2101 12 92 0- - - Przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów kawy

0
2101 12 98 0- - - Pozostałe0
2101 20- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty

lub maté (herbaty paragwajskiej) i

przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów, lub na bazie

herbaty, lub maté (herbaty

paragwajskiej):

2101 20 20 0- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty0
- - Przetwory:
2101 20 92 0- - - Na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów herbaty, lub maté

(herbaty paragwajskiej)

0
2101 20 98 0- - - Pozostałe0
2101 30- Cykoria palona i pozostałe palone

namiastki kawy oraz ich ekstrakty,

esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i pozostałe palone

namiastki kawy:

2101 30 11 0- - - Cykoria palona0
2101 30 19 0- - - Pozostałe0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z

cykorii palonej i pozostałych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 0- - - Z cykorii palonej0
2101 30 99 0- - - Pozostałe0
0943252106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:33 t200 EUR/t
2106 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
2106 90 92 0- - - Niezawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi, lub zawierające mniej niż

1,5% masy tłuszczu mleka, 5% masy

sacharozy lub izoglukozy, 5% masy

glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0- - - Pozostałe12,5

minimum

0,11

EUR/kg

0943262204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009:6.667 hl2,5 EUR/hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 99 0- - - Pozostałe15

minimum

21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekracającej 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 34 0- - - - - - - Penedés15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 74 0- - - - - - - Penedés15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 89 0- - - - - Port15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 92 0- - - - - Sherry15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22%

obj.

12,5

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 89 0- - - - - Port12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5

minimum

10,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w

20°C, i o rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nieprzekraczającej 1%

obj:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

32,5
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 1%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

32,5
2205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

15

minimum

6,25 EUR/hl

2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24

minimum

7 EUR/hl +

0,65 EUR/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

15

minimum

5 EUR/hl

2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18%, ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24

minimum

7 EUR/hl +

0,65 EUR/hl

1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 EUR za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu.

2 W ilości 2.733, zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzeczpospolitą Polską a Państwem Izraela wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 61, 2009 69 - sok winogronowy - wynosi 67 t.