Kontyngenty taryfowe na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.226.2242

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz z zagranicy towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowych określonych kodami PCN 2103 90 30 0 i 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 5, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowych określonych kodami PCN 2103 90 30 0 i 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Pozwolenia na przywóz w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 0105 mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych dziewięciocyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE

Numer kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlośćWysokość kaucji
123456
0940010105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:113 t200 EUR/t
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z

hodowli w drugim i trzecim

pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioski10
0105 11 19 0- - - - Pozostałe10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski10
0105 11 99 0- - - - Pozostałe10
0940020201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone:1.883 t200 EUR/t
0201 10 00 0- Tusze i półtusze30
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 90 0- - Pozostałe30
0201 30 00 0- Bez kości30
0940030202Mięso z bydła, zamrożone:5.848 t200 EUR/t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze30
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 90 0- - Pozostałe30
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone

na maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera

ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

30
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki30
0202 30 90 0- - Pozostałe30
0940040203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:15.493 t200 EUR/t
- Świeże lub schłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości30
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30
- Zamrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości30
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30
0940050207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:15.912 t200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczak 83%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 12- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 70 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątróbki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14- - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 70 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątróbki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 25- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 80 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątróbki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27- - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 80 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątróbki30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

- - - Z kaczek:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Z gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 90 0- - - Z perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33- - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Z gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 90 0- - - Z perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 34- - Wątróbki otłuszczone, świeże lub

schłodzone:

0207 34 10 0- - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 34 90 0- - - Z kaczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35- - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie lub kacze30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 79 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątróbki drobiowe, inne niż

wątróbki otłuszczone

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36- - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie lub kacze30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 79 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0- - - - - Wątróbki gęsie, otłuszczone30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 85 0- - - - - Wątróbki kacze, otłuszczone30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 89 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 90 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 EUR/kg

0940060402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:1.583 t350 EUR/t
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 19 0- - - Pozostałe30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 99 0- - - Pozostałe30
- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

przekraczającej 1,5% masy:

0402 21- - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 11- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 11% masy:

0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 11% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 27% masy:

0402 21 91- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 8% masy:

0402 91 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 10% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 45% masy:

0402 91 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0- - - - Pozostałe40
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 9,5% masy:

0402 99 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 9,5% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 45% masy:

0402 99 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0- - - - Pozostałe40
0405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:350 EUR/t
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 85% masy:

- - - Masło naturalne:
0940980405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

40554 t
0940070405 10 19 0- - - - Pozostałe40573 t
0940080405 10 30 0- - - Masło odtwarzane40580 t
0940090405 10 50 0- - - Masło z serwatki40580 t
0940100405 10 90 0- - Pozostałe40577 t
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0940110405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu 39% masy i

większej, ale mniejszej niż 60% masy

40580 t
0940120405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu 60% masy i

większej, ale nieprzekraczającej 75%

masy

40550 t
0940130405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu większej niż

75% masy, ale mniejszej niż 80% masy

40580 t
0405 90- Pozostałe:
0940140405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i

większej oraz o zawartości wody

nieprzekraczającej 0,5% masy

40496 t
0940150405 90 90 0- - Pozostałe40565 t
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:1,3 t200 EUR/t
- Żółtka jaj:
0940160408 11- - Suszone:
0408 11 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum

2 EUR/kg

0408 11 80 0- - - Pozostałe25

minimum

2 EUR/kg

9400170408 19- - Pozostałe:3 t
0408 19 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum

2 EUR/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłe25

minimum

2 EUR/kg

0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z zamrożonymi25

minimum

2 EUR/kg

- Pozostałe:
0940180408 91- - Suszone:15 t
0408 91 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35

minimum

2 EUR/kg

0408 91 80 0- - - Pozostałe35

minimum

2 EUR/kg

0940190408 99- - Pozostałe:21 t
0408 99 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35
0408 99 80 0- - - Pozostałe35
0940200409 00 00 0Miód naturalny35113 t100 EUR/t
0940210504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:15112 t200 EUR/t
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:1.000 EUR/t
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0940230603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 maja3547 t
0603 10 20- - Goździki:
0940250603 10 20 9- - - Od 1 listopada do 31 maja3591 t
0603 10 50- - Chryzantemy:
0940270603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 maja3591 t
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone:50 EUR/t
0707 00 05- Ogórki:
0940280707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia60289 t
0940310707 00 90 0- Korniszony601.537 t
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:50 EUR/t
0808 10- Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0940330808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0940340808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca20570 t
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:
0940360808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0940370808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca20570 t
0808 10 90- - - Pozostałe:
0940390808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca602.654 t
0940400808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca20885 t
0940430910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:14 t200 EUR/t
0910 10 00 0- Imbir10
0910 20- Szafran:
0910 20 10 0- - Nierozgniatany ani niemielony10
0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10
0910 30 00 0- Kurkuma10
0940440910 40- Tymianek; liście laurowe:1,2 t
- - Tymianek:
- - - Nierozgniatany ani niemielony:
0910 40 11 0- - - - Macierzanka piaskowa (Thymus

serpyllum)

10
0910 40 13 0- - - - Pozostały10
0910 40 19 0- - - Rozgniatany lub mielony10
0940450910 40 90 0- - Liście laurowe1011 t
0910 50 00 0- Curry10
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do

niniejszego działu:

0910 91 10 0- - - Nierozgniatane ani niemielone10
0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone10
0910 99- - Pozostałe:100,1 t
0940460910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki
094047- - - Pozostałe:2,5 t
0910 99 91 0- - - - Nierozgniatane ani niemielone10
0910 99 99 0- - - - Rozgniatane lub mielone10
0940481001Pszenica i meslin:129.333 t30 EUR/t
1001 10 00 0- Pszenica durum20
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu25
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i meslin:

1001 90 91- - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i

meslin:

1001 90 91 1- - - - Pszenicy zwyczajnej25
1001 90 91 9- - - - Meslin25
1001 90 99 0- - - Pozostałe25
0940491101 00Mąka pszenna lub z meslin:3.239 t30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum25
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza25
1101 00 90 0- Mąka z meslin25
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin:25561 t30 EUR/t
0940501102 10 00 0- Mąka żytnia
0940511102 20- Mąka kukurydziana:43 t
1102 20 10 0- - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy

25
1102 20 90 0- - Pozostała25
0940521102 90- Pozostałe:16 t
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna25
1102 90 30 0- - Mąka owsiana25
1102 90 90 0- - Pozostałe25
0940531105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane:212 t30 EUR/t
1105 10 00 0- Mąka, mączka i proszek25

minimum

0,2 EUR/kg

1105 20 00 0- Płatki i granulki25

minimum

0,2 EUR/kg

0940541107Słód, nawet palony:3.000 t30 EUR/t
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki10
1107 10 19 0- - - Pozostały10
- - Pozostały:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki10
1107 10 99 0- - - Pozostały10
1107 20 00 0 - Palony10
0940551108Skrobie; inulina:833 t30 EUR/t
- Skrobie:
1108 11 00 0- - Skrobia pszenna30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 14 00 0- - Skrobia z manioku (cassava)30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 19- - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 0- - - Skrobia z ryżu20

minimum

0,2 EUR/kg

1108 19 90 0- - - Pozostałe35

minimum

0,2 EUR/kg

1108 20 00 0- Inulina35

minimum

0,2 EUR/kg

0940561205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:9.745 t30 EUR/t
1205 10- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej

zawartości kwasu erukowego:

1205 10 90 0- - Pozostałe15
1205 90 00- Pozostałe:
1205 90 00 9- - Pozostałe15
0940571209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:101,2 t30 EUR/t
1209 10 00 0- Nasiona buraków cukrowych
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:100 EUR/t
1210 20- Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina:

0940581210 20 10 0- - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek, z

podwyższoną zawartością lupuliny;

lupulina

20

minimum

1,5 EUR/kg

5 t
0940591210 20 90 0- - Pozostałe20

minimum

1,5 EUR/kg

9 t
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:300 EUR/t
- Soki i ekstrakty roślinne:
0940601302 13 00 0- - Z chmielu200,7 t
1302 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 98- - - - Pozostałe:
0940611302 19 98 9- - - - - Pozostałe201,5 t
0940621302 20- Substancje pektynowe, pektyniany i

pektany:

4,5 t
1302 20 90 0- - Pozostałe40
- Śluzy i zagęszczacze, nawet

modyfikowane, pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0- - Agar-agar15
0940631514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:2.467 t80 EUR/t
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej

zawartości kwasu erukowego oraz ich

frakcje:

1514 11- - Olej surowy:
1514 11 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 11 90 0- - - Pozostały35
1514 19- - Pozostałe:
1514 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 19 90- - - Pozostałe:
1514 19 90 1- - - - Konfekcjonowane45
1514 19 90 9- - - - Pozostałe40
- Pozostałe:
1514 91- - Olej surowy:
1514 91 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 91 90 0- - - Pozostały35
1514 99- - Pozostałe:
1514 99 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
0940641514 99 90- - - Pozostałe:200 t
1514 99 90 1- - - - Konfekcjonowane45
1514 99 90 9- - - - Pozostałe40
0940651701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:21.762 t(*)30 EUR/t
- Cukier surowy niezawierający dodatku

środków aromatyzujących ani barwiących:

1701 11- - Cukier trzcinowy:
1701 11 10 0- - - Do rafinacji40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 11 90 0- - - Pozostały40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 12 90 0- - - Pozostały40

minimum

0,17 EUR/kg

- Pozostały:
1701 91 00 0- - Zawierający dodatki aromatyzujące lub

barwiące

40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 99 90 0- - - Pozostały40

minimum

0,17 EUR/kg

0940661702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:106 t30 EUR/t
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy,

niezawierające fruktozy lub zawierające

w stanie suchym mniej niż 20% masy

fruktozy:

1702 30 10 0- - Izoglukoza40

minimum

0,17 EUR/kg

- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99%

masy glukozy lub więcej:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 30 59 0- - - - Pozostałe40

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 30 99 0- - - - Pozostałe40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające

w stanie suchym co najmniej 20% masy,

ale mniej niż 50% masy fruktozy, z

wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0- - Izoglukoza40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 40 90 0- - Pozostałe40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 90- Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych,

zawierającymi w stanie suchym 50% masy

fruktozy:

1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40

minimum

0,17 EUR/kg

- - Karmel:
1702 90 71 0- - - Zawierający w substancji suchej 50%

masy sacharozy lub więcej

40

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostały:
1702 90 75 0- - - - W postaci proszku, nawet

aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 90 79 0- - - - Pozostały40

minimum

0,17 EUR/kg

0940671901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:3043 t200 EUR/t
1901 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe
0940682002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:1.153 t200 EUR/t
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej

niż 12% masy:

2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12% masy, ale nie

większej niż 30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy większej niż

30% masy:

2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

0940692005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:40 t30 EUR/t
2005 20- Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0- - - Cienkie plasterki, smażone lub

pieczone, nawet solone lub z

przyprawami, w hermetycznych

opakowaniach, nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0- - - Pozostałe50
0940702103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda:35

minimum

0,35 EUR/kg

230.133 l

100% alk.

1 EUR/l 100% alk.
2103 90- Pozostałe:
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu od 44,2

do 49,2% obj., zawierające od 1,5 do

6% masy goryczki, przypraw i różnych

składników oraz od 4 do 10% masy

cukru, w pojemnikach o objętości 0,5

litra lub mniejszej

2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:55

+ 2,5 EUR

%/hl

2106 90- Pozostałe:
2106 90 20 0- - Preparaty alkoholowe złożone, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju stosowanych do produkcji

napojów

094071- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

25 t200 EUR/t
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe20

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

20

minimum

0,17 EUR/kg

0940722106 90 59 0- - - - Pozostałe2065 t
- - Pozostałe:
0940732106 90 98 0- - - Pozostałe20307 t
0940742204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009:2.780 hl2,5 EUR/hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu większej niż 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu większej niż 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją

2204 10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75(b)

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina, inne niż objęte podpozycją

2204 10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

25

minimum

42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

65(d)
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

65(d)
0940752205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:230.133 l

100% alk.

2,5 EUR/hl
2205 10- W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2206 00 10- Wzbudzone:
2206 00 10 9- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 39- - - Pozostałe:
2206 00 39 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- - Spokojne, w pojemnikach o objętości:
- - - 2 litry lub mniejszej:
2206 00 51- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 59- - - - Pozostałe:
2206 00 59 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- - - Większej niż 2 litry:
2206 00 81- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 89- - - - Pozostałe:
2206 00 89 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80% obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone:1 EUR/ l
0940762207 10 00 0- Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu 80% obj.

lub większej

105

minimum

58 EUR/hl

76.667 l
0940772207 20 00 0- Alkohol etylowy i pozostałe wyroby

alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone

65

minimum

50 EUR/hl

3.833 l
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:1.276.667 l

100% alk.

1 EUR/ l

100% alk.

0940782208 20- Napoje spirytusowe otrzymane przez

destylację wina z winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 20 12 0- - - Cognac75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 14 0- - - Armagnac75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 26 0- - - Grappa75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 29 0- - - Pozostałe75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

- - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 64 0- - - - Armagnac75 minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 86 0- - - - Grappa75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez75 minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 89 0- - - - Pozostałe75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

0940792208 30- Whisky:443.333 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniejszej85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 19 0- - - Większej niż 2 litry85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniejszej85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 38 0- - - - Większej niż 2 litry85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniejszej85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 58 0- - - - Większej niż 2 litry85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniejszej85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 78 0- - - - Większej niż 2 litry85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniejszej85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 88 0- - - Większej niż 2 litry85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

0940802208 40- Rum i tafia:117.467 l

100% alk.

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji, innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0- - - - O wartości przekraczającej 7,9

EUR za litr czystego alkoholu

80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 40 39 0- - - - Pozostałe80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry:

2208 40 51 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji, innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR

za litr czystego alkoholu

80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 40 99 0- - - - Pozostałe80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

0940812208 50- Giny i gin Geneva:231.733 l

100% alk.

- - Gin, w pojemnikach o objętości:
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniejszej85

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 50 19 0- - - Większej niż 2 litry85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach o

objętości:

2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniejszej85

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 50 99 0- - - Większej niż 2 litry85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 60- Wódka czysta:
- - O objętościowej mocy alkoholu 45,4%

obj. lub mniejszej, w pojemnikach o

objętości:

2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniejszej105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 60 19 0- - - Większej niż 2 litry105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach o objętości:

2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniejszej105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 60 99 0- - - Większej niż 2 litry105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 70- Likiery i kordiały:
2208 70 10 0- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej

105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 70 90 0- - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry

105

minimum

2,5 EUR %/hl

0940822208 90- Pozostałe:231.733 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniejszej105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 19 0- - - Większej niż 2 litry105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe

i wiśniowe (z wyłączeniem likierów),

w pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniejszej105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 38 0- - - Większej niż 2 litry105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje

spirytusowe, w pojemnikach o

objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 54 0- - - - - - - Tequila85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 56 0- - - - - - - Pozostałe85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - Większej niż 2 litry:
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 75 0- - - - - Tequila85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 77 0- - - - - Pozostałe85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 78 0- - - - Pozostałe napoje spirytusowe105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony, o

objętościowej mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w pojemnikach o

objętości:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniejszej105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 99 0- - - Większej niż 2 litry105

minimum

2,5 EUR %/hl

0940832302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane:3.473 t30 EUR/t
2302 10- Kukurydziane:
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi

nieprzekraczającej 35% masy

10
2302 10 90 0- - Pozostałe10
2302 30- Pszenne:
0940842302 30 10 0- - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o

wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza

10% masy, lub alternatywnie, ta

część, która przechodzi przez takie

sito, zawiera po spopieleniu 1,5%

masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

102.127 t
0940852302 30 90 0- - Pozostałe1016.413 t
0940862302 40- Z pozostałych zbóż:1.377 t
2302 40 10 0- - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o

wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza

10% masy, lub alternatywnie, ta

część, która przechodzi przez takie

sito, zawiera po spopieleniu 1,5%

masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

10
2302 40 90 0- - Pozostałe10
2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:700 EUR/t
0940872401 10- Tytoń nieodżyłowany:538 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włącznie z jego hybrydami)

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

55

minimum

1,13 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 49 0- - - - Pozostały55

minimum

1,13 EUR/kg

- - Pozostały:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na

słońcu

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 90 0- - - Pozostały tytoń55

minimum

1,13 EUR/kg

0940882401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie

odżyłowany:

1.507 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 20 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włącznie z jego hybrydami)

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

55

minimum

1,13 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0- - - - Typu Kentucky55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 49 0- - - - Pozostały55

minimum

1,13 EUR/kg

- - Pozostały:
2401 20 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na

słońcu

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny30

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 90 0- - - Pozostały tytoń55

minimum

1,13 EUR/kg

0940892401 30 00 0- Odpady tytoniu55

minimum

1,13 EUR/kg

108 t
2402Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:550,8 t700 EUR/t
0940902402 10 00 0- Cygara, nawet z obciętymi końcami i

cygaretki, zawierające tytoń

0940912402 20- Papierosy zawierające tytoń:25 t
2402 20 10 0- - Zawierające goździki90

minimum

9 EUR/tys.szt.

2402 20 90 0- - Pozostałe90

minimum

9 EUR/tys.szt.

0940922402 90 00 0- Pozostałe900,8 t
0940932403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"; ekstrakty i esencje, z tytoniu:100 t700 EUR/t
2403 10- Tytoń do palenia, nawet zawierający

namiastki tytoniu w dowolnej proporcji:

2403 10 10 0- - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

500 g

120
2403 10 90 0- - Pozostały120
- Pozostały:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum

1,13 EUR/kg

2403 99- - Pozostały:
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka65
2403 99 90- - - Pozostały:
2403 99 90 1- - - - Tytoń ekspandowany55

minimum

1,13 EUR/kg

2403 99 90 9- - - - Pozostały55

minimum

1,13 EUR/kg

3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:300 EUR/t
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
0940943502 11 90 0- - - Pozostała15

minimum

2 EUR/kg

0,2 t
3503 00Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (włączając kwadratowe), nawet powierzchniowo obrobionych lub barwionych) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem klejów kazeinowych objętych pozycją 3501:
0940953503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne1523 t
0940963503 00 80 0- Pozostałe1523 t
0940973505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:131 t200 EUR/t
3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 10 0- - Dekstryny15

minimum

0,2 EUR/kg

- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0- - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 10 90 0- - - Pozostałe15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20- Kleje:
3505 20 10 0- - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 55% masy skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 50 0- - Zawierające 55% masy lub więcej, ale

mniej niż 80% masy skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 90 0- - Zawierające 80% masy lub więcej

skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

(*) Kwota w wysokości 10.833 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.

(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 55%.

1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.