Rozdział 6 - Tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje i wzory prowadzonej dokumentacji, w zakresie produkcji i magazynowania wyrobów winiarskich oraz produkcji win gronowych poza składem podatkowym - Kontrola niektórych wyrobów akcyzowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.349 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 30 czerwca 2015 r.

Rozdział  6

Tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje i wzory prowadzonej dokumentacji, w zakresie produkcji i magazynowania wyrobów winiarskich oraz produkcji win gronowych poza składem podatkowym

§  25. 
1. 
Podmiot produkujący wyroby winiarskie jest zobowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo wykaz procesów produkcyjnych.
2. 
Wykazy, o których mowa w ust. 1, zawierają:
1)
określenie wyrobów winiarskich, które będą produkowane;
2) 5
 datę i planowaną godzinę rozpoczęcia procesu produkcji, w tym nastawu, alkoholizowania oraz przekazania wyrobów winiarskich z magazynu do przerobu;
3)
ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów winiarskich;
4)
numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja;
5)
datę i godzinę rozpoczęcia obciągu wyrobów winiarskich po ukończeniu fermentacji;
6)
przewidywaną ilość wyrobów winiarskich.
3. 
Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazach, o których mowa w ust. 1.
§  26. 
Czynności produkcyjne w zakresie nastawu oraz kupażu wyrobów winiarskich, ich dosładzania, doprawiania i alkoholizowania, a także rozlewu tych wyrobów podmiot odnotowuje w:
1)
metryczce nastawu; wzór metryczki nastawu określa załącznik nr 14 do rozporządzenia;
2)
karcie kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego; wzór karty kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego określa załącznik nr 15 do rozporządzenia;
3)
księdze kontroli rozlewu wyrobów winiarskich; wzór księgi kontroli rozlewu wyrobów winiarskich określa załącznik nr 16 do rozporządzenia.
§  27.  6
 (uchylony).
§  28.  7
 Przepisy § 25 i 26 stosuje się odpowiednio do produkcji win gronowych, o której mowa w art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy.
5 § 25 ust. 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 18 listopada 2014 r. (Dz.U.2014.1660) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
6 § 27 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
7 § 28 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.